Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Vize Serbestisi Hayal Odu!
Vize Serbestisi Hayal Odu!
 
2013'ten bu yana AB ile vize serbestisi görüşmelerini sürdüren AKP hükümeti, 72 kriterden kalan 6 başlıkta adım atmıyor. Serbesti diyalogları tıkanmışken masada artık, vize başvuru prosedürlerinin sadeleştirilmesi var!
 
29.5.2024 - 12:03


Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile imzaladığı Geri Kabul Anlaşması gereği, Schengen bölgesine vize serbestisi hakkı alması gerekiyordu. Ancak, 2013’ten bu yana gündemde olan vize serbestisi için gereken 72 kriterden 6 tanesinde AKP hükümeti adım atmadı.

Bu 6 kriter arasında en önemli olanı Terörle Mücadele Yasası'nda (TMY) yapılması gereken değişiklik. AB, Türkiye’nin "terör" tanımının geniş ve muğlak olduğunu, dolayısıyla AB ölçülerine uygun şekilde düzenlenmesini istiyor.

Serbestlik gündemde yok, prosedür basitleştirilecek
AKP, 6 kriteri yerine getirmeden vize serbestisi alamayacağını fark edince, vize kolaylığı konusunda AB ile pazarlık yapmaya başladı.

Sık sık gündeme gelen vize retleriyle ilgili AB kaynakları “Ret oranı açısından geçen yıldan bu yıla anlamlı bir değişiklik yok” diyor. Ret problemine yönelik somut adım atılacağı ifade edilirken, vize prosedürlerinin basitleştirilmesi yönünde çalışma olduğu belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, başta iş insanları ve öğrencilere vize kolaylığının sağlanması için, hem AB ülkelerinin yetkilileriyle bire bir konuştuklarını hem de AB kurumlarıyla bu konuyu görüştüklerini açıklamasının ardından, vizede başvuru süresinin kısaltılması için çalışmalar hızlandı.

nahostkonflikt-press-80310963-scaled.jpgDışişleri Bakanı Hakan Fidan, AB'deki muhataplarıyla vize görüşmelerinin sürdüğünü açıkladı
‘Brüksel düzeyinde, ‘Acaba bazı prosedürler basitleştirilebilir mi?’ yönünde çalışmalar var’
Türkiye gazetesinden Cevdet Fırat Aydoğmuş'un haberine göre, üst düzey AB kaynakları, vize konusunda bazı prosedürlerin basitleştirilmesi için Brüksel düzeyinde çalışma yapıldığını açıkladı.

AB kaynakları “Ret oranı açısından geçen yıldan bu yıla anlamlı bir değişiklik yok. Yani, Türk vatandaşlarına vize verilmemesi ve Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesine girmesinin engellenmesi gibi bir politika kesinlikle uygulanmıyor. Çok yüksek bir talep var, teknik birtakım sorunlar bulunuyor. Biz de bunları, her gün üzerinde çalışarak çözmeye çalışıyoruz. Hem üye devletler arasında hem de Brüksel düzeyinde, ‘Acaba bazı prosedürler basitleştirilebilir mi?’ yönünde çalışmalar var” dedi.

Bazı büyükelçiliklerin başvurulara daha hızlı cevap verebilmek için personel artırdığını ifade eden kaynaklar “Bekleme süresinin azaltılması ve vize verme sürecinin daha kaliteli olabilmesi için herkes çaba sarf ediyor” diye konuştu.

Şoförlerinin vize sorunu: ‘Kamyonlar içerisinde çok fazla sayıda düzensiz göçmen gördük’
TIR ve kamyon şoförleri için de yeterli ve hızlı bir şekilde vize alınamadığı yönünde şikâyet geldiğini ifade eden kaynaklar, TIR’lar ve kamyonlar içerisinde Avrupa’ya geçen çok fazla sayıda düzensiz göçmen gördüklerini ve bunların sayısının giderek arttığını, bu durumun yetkili mercileri biraz daha tedbirli davranmaya ittiğini belirtti.

Geçen yıl Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurusunun bir önceki yıla göre yüzde 30 arttığına dikkat çeken kaynaklar, geçen yılki başvuruların ret oranının da bir önceki yıla yakın olduğuna işaret etti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Tasarruf, AKP Çalışanlarını da Vurdu

Erdoğan'dan Sokak Köpekleri Talimatı!

Afganistan'a Vize Muafiyeti Kaldırıldı
»  FETÖ'de İç Savaş!
»  İsrail, Refah'ta Yine Çadır Kenti Vurdu
»  Bahçeli'den Olcay Kılavuz Kararı
»  Bahçeli'dem Özgür Özel'e Yumuşama Resti!
»  Erdoğan CHP’ye Hangi Başlıklarla Gidiyor
»  Adalet Bakanlığı'nda Yeni Atamalar
»  Japon Deprem Uzmanından Korkutan Uyarı
»  2 Haziran’da Yeniden Sandık Kuruluyor
»  Özgür Özel: Eli Havada Bırakmayın
»  AK Parti'de 'Hikaye' İsyanı!
»  18 ilde FETÖ'ye 'Kıskaç-17' Operasyonu
»  Benzin Fiyatlarına İndirim Geliyor
»  İYİ Parti'de Büyük Düşüş
»  Çorum'da 4.4 Büyüklüğünde Deprem!
»  General Makam Aracıyla İnsan Kaçakçılığı
»  Tapuda Ekspertiz Zorunluluğu Geliyor
»  Edin Dzeko Suudi Arabistan Yolcusu
»  TSK’da 25 Yılı Dolduran Emekli
»  CHP Rize'de Çay Mitingi Düzenleyecek!
»  Damacanaya Elveda Şebeke Suyuna Merhaba!
»  Ev Sahiplerinin Vergi Yükü Artırılıyor
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.