Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
YAĞMA HASANIN BÖREĞİ TALAN YASASI
YAĞMA HASANIN BÖREĞİ TALAN YASASI
 
Prof. Sözüer, Antalya’da kamu arazilerini işgal eden turizmcilerin talebi üzerine “işgalin suç olmaktan çıkarıldığını” açıkladı. Teklif TBMM’de görüşülürken, muhalefet de “Kıyılarda talan başlayacak” diyerek karşı çıktı.
 
25.6.2008 - 22:15

TBMM Adalet Komisyonu’nda bugün kritik bir teklif görüşülüyor. AKP milletvekillerinin verdiği yasa teklifi, TCK’nın “Hakkı olmayan yere tecavüz” başlıklı 154 ve “İmar kirliliğine neden olma” başlıklı 184. maddelerinde değişiklikle, kaçak yapılaşmayı destekliyor, kamu arazilerini işgali suç olmaktan çıkarıyor.

Teklif, geçen hafta basına 184. madde değişikliğiyle yansımıştı. Yürürlükteki madde; iskan ruhsatı çıkarılmayan binalara elektrik, su vb. altyapı hizmetleri sağlanmasını suç sayıyor, bu hizmeti veren belediye başkanlarına 5 yıla kadar hapis cezası getiriyordu. Cezayı kaldırarak, bu tür bir “suç” işleyen belediye başkanlarını affeden teklifin sahibi AKP milletvekillerinden Veysi Kaynak, NTV’de “Zorunluluk yok. Sadece hizmet veren belediye başkanlarımız cezalandırılma derdinden kurtuluyor” savunması yapmıştı.

Bugün TBMM Adalet Komisyonu’nda yapılacak görüşme öncesinde, teklifte gizli bir af maddesi daha olduğu ortaya çıktı. Yeni TCK’nın mimarlarından Prof. Dr. Adem Sözüer, NTVMSNBC’ye teklifle 154. maddedeki “kamu” kelimesinin çıkarıldığını, böylece kamu arazisi işgalinin suç olmaktan çıkarıldığını açıkladı. Sözüer şunları söyledi:

İŞGALCİ TURİZMCİLER İSTEMİŞ
“TCK’nın 154. maddesini değiştiriyorlar, kamu arazilerini işgal etmeyi suç olmaktan çıkartıyorlar. 184. maddeyi değiştiriyorlar, iskansız binalara elektrik, su bağlanmasını suç olmaktan çıkartıyorlar. Yani reform tamamiyle ortadan kaldırılmış oluyor. Milletvekilleri de maalesef imzalamış bu teklifi. Antalya’daki turizmcilerin şikayeti varmış bu maddeden. Çünkü onlar da oradaki kamu arazilerini işgal etmişler. 3 sene önce konmuş kuralı, 3 sene sonra tam bir kaçak yapılaşmayı, affetme ve destekleme maddeleri haline getiriyorlar.”

”TÜRKİYE KIYILARI TALAN EDİLECEK”

Teklifin komisyonda görüşülmesi sırasında muhalet üyeleri de, teklifin Türkiye kıyılarının talan edilmesine neden olacağını savundu. CHP milletvekili İsa Gök, denize 20 metre giren tapuların olduğunu, düzenlemeyle boğazdaki üç bin villaya, Acarkent ve Beykoz Konakları’na da tapu verilebileceğini söyledi. Geçmiş yıllarda alınan tapular Hazine ya da ormanlık arazisinde ise Milli Emlak Genel Müdürlüğü dava açıp tapuyu geri alabiliyordu. Yeni düzenleme ile dava açma sınırı 10 yıl olarak belirleniyor. Kıyı şeridini ‘ecrimisil’ yani ‘işgaliye’ ödeyerek kullanan oteller hakkında ise yasa nedeniyle işgalci konumuna geldikleri için dava açılabiliyordu. Yapılan düzenleme ile özellikle Antalya bölgesinde açılan benzer birçok davanın düşebileceği belirtiliyor.

YÜRÜRLÜKTEKİ HÜKÜMLER

Hakkı olmayan yere tecavüz
MADDE 154. - (1) Bir hakka dayanmaksızın kamuya veya özel kişilere ait taşınmaz mal veya eklentilerini malikmiş gibi tamamen veya kısmen işgal eden veya sınırlarını değiştiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa yararlanmasına engel olan kimseye, altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verilir.
(2) Köy tüzel kişiliğine ait olduğunu veya öteden beri köylünün ortak yararlanmasına terk edilmiş bulunduğunu bilerek mera, harman yeri, yol ve sulak gibi taşınmaz malları kısmen veya tamamen zapt eden, bunlar üzerinde tasarrufta bulunan veya sürüp eken kimse hakkında birinci fıkrada yazılı cezalar uygulanır.
(3) Kamuya veya özel kişilere ait suların mecrasını değiştiren kimse hakkında birinci fıkrada yazılı cezalar uygulanır.

İmar kirliliğine neden olma
MADDE 184. - (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.
(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MAYINLI TEMİZLEME İŞİ SESSİZ SEDASIZ VERİLDİ

TENDÜREK DAĞLARINDA ÇATIŞMA 3 TERÖRİST ÖLÜ

BAKANLARA, 'KENE' BRİFİNGİ
»  FETULLAH GÜLEN:"DÖNERSEM, KENDİM GİBİ DÖNERİM"
»  SANATÇI KAZIM KOYUNCU, HOPA'DAKİ MEZARI BAŞINDA ANILDI
»  EŞİNİ ÖLDÜRÜP İNTİHAR ETTİ
»  MERKEL, DÖNER KESTİ
»  İLKER BAŞBUĞ'DAN MERAKLA BEKLENEN AÇIKLAMA
»  DERSHANE AÇMAK ZORLAŞACAKMIŞ!
»  İŞTE DEV MAÇIN KADROSU
»  TUBA ÜNSAL HASTANELİK OLDU
»  "AKP'NİN MİLİTAN VEKİLLERİ BANA HAKARET EDİYOR"
»  BENZİN'DEN TASARRUF ETMENİN 10 YOLU
»  KÜRTÇE YAYININ ÖNÜ AÇILDI, GÜL TRT KANUNUNU ONAYLADI
»  VEKİLLER, TERİM'E KAZIK ATTI
»  ERDOĞAN'DAN, HEDEFLERİ REVİZE İTİRAFI
»  ANKARA'YA 500 YENİ OTOBÜS
»  HÜKÜMET, İTHAL DOKTORDA ISRARLI
»  GÜLEN'İN ABD'DAKİ SON BİR AYI
»  ÖĞRENCİ AFFI BAKAN ÇELİK'İN GÜNDEMİNDE
»  POLATLI'DA TRAFİK FACİASI
»  DEKOLTE ELBİSE İLE BALIK TUTAN KADINA HAPİS
»  İKİ SAATLİK SÜRPRİZ GÖRÜŞME
»  ERDOĞAN, KONUTTA İLKER BAŞBUĞ İLE NE GÖRÜŞTÜ?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.