Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.926,150
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
YAKINDA UZAY TURİZMİ MODA OLACAK
YAKINDA UZAY TURİZMİ MODA OLACAK
 
Pek yakında ``uzay turisti`` olabilmek için astronot, kozmonot kimliği taşımanız gerekmeyecek. 40 biner euro’yu cebinden çıkaran herkes uzaydan dünyayı seyredebilecek.
 
25.10.2004 - 10:58
1961 yılının 12 Nisan günü, Rus kozmonot Yuri Gagarin’in dünya yörüngesine fırlatılmasıyla açılan uzay yolculukları tarihinde yeni bir dönüm noktasına gelindi. Şimdiye kadar hep devletlerin destekledikleri projeler uzaya insan taşıyordu. 21 Haziran’da Amerika Birleşik Devletleri’nde uzaya gönderilen SpaceShipOne, Türkçesiyle „Uzay Gemisi Bir“, uzay yolculuklarının bundan böyle sivil havacılar tarafından yapılabilmesini gündeme getirdi. SpaceShipOne 26 ekibi geride bırakarak, 10 milyon dolarlık Ensari-X ödülünü kazandı. Havacılık sektörünün ünlü isimlerinden, İngiliz milyarder Richard Branson, 2007 yılından itibaren SpaceShipOne benzeri bir araçla her yıl 3 bin yolcuyu uzaya taşıyacağını açıkladı. Pazar araştırma kuruluşu Fuçron’un verilerine göre 2021 yılına kadar 15 binden fazla kişi uzay turisti olacak. Uzay turistlerinin cebinden yolculuk için yaklaşık 40 biner euro çıkacak. Amerika Birleşk Devletleri’nin Maryland Üniversitesi’nde havacılılık ve uzay mühendisliği öğretim görevlilerinden Mark Lewis, dünyanın ilk ticari uzay gemisi diyebileceğimiz SpaceShipOne’ı yakından inceledi: “SpaceShipOne, kelimenin tam anlamıyla yerden füze gibi yükseliyor. Pilot motoru çalıştırdığında sesten üç kat hızla uzaya doğru yükselmeye başlıyor. 100 kilometre yükseklikte geminin çevresi kararıyor, artık iyice küçülen yeryüzüne tepeden bakabiliyorsunuz.” SpaceShipOne, 10 milyon dolarlık ödül için 26 ekiple yarıştı. Ancak bu ekiplerin arasında yalnızca SpaceShipOne, uzaya astronot yollamayı başarabildi. Geminin 63 yaşındaki pilotu Mike Melville, 21 yaşındaki deneme öncesinde basın mensuplarına duygularını şu sözlerle anlatıyordu: “Her bakımdan uçuşa hazırım. Mutlaka üstesinden geliceğiz ubu işin ve ödül de bizim olacak.” 111 değişik farklı uçakla şimdiye kadar toplam 6 bin 400 saat uçuş tecrübesi bulunan Melville, “roket-uçak” olarak da adlandırılan SpaceShipOne’la yerden 100 kilometre kadar yükseldi. Melville’in uçuş sonrası ilk izlenimleri: “Muhteşemdi. En ilginci yanımda götürdüğüm şekerlerin, boşlukta dakikalarca süzülmesiydi.” Pilot Melville, uzayda geçirdiği dakikaları anlatmaya devam ediyor: “Neredeyse dini diyebileceğim bir tecrübe yaşadım. Yukardan Los Angeles açıklarındaki adaları bile tek tek saymak mümkündü. 100 kilometre yükseklikten muhteşem bir manzaranız oluyor.” Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nin Los Angeles kentinde bulunan Uzay Turizmi Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı John Spencer, olayın insanlık tarihi açısından önemli bir dönüm noktası teşkil ettiğini söyledi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ANNAN'DAN KOSOVALILAR'A TEBRİK

BUSH VE KERRY DE TARİKAT ÜYESİ

ABD'DE UÇAK KAZASI 10 ÖLÜ
»  6,8 ŞİDDETİNDE DEPREMLA SARSILAN JAPONYA'DA 4 KİŞİ ÖLDÜ, 300 KİŞİ YARALI
»  JAPONYA'DA 6,8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
»  ABD, KKTC'YE UÇAK SEFERLERİNE HAZIRLANIYOR
»  PAPADOPULOS SAÇMALADI
»  FELLUCE'YE HAVA SALDIRISI: 7 ÖLÜ
»  RUSYA'DA 25 MİLYON SOKAK ÇOCUĞU VAR
»  KOFİ ANNAN'DAN KLONLAMAYA DESTEK
»  İSRAİL GÜÇLERİ GAZZE'YE YENİ BİR HAVA SALDIRISI BAŞLATTI
»  BİLGİSAYARLARDA KLAVYE VE FARESİZ DÖNEM BAŞLIYOR
»  ÇİN'DE KÖMÜR MADENİ PATLAMASI: 56 ÖLÜ
»  KOMŞUDA KAMU ÇALIŞANLARI GENELGREVDE
»  ABD'DE BAŞKANLIK SEÇİMİ ŞİMDİDEN MAHKEMELİK
»  AMERİKALILAR DİREKSİYON BAŞINDA UYUMA HASTASI
»  FİDEL CASTRO KORKUTTU...
»  ÇİN'DE KÖMÜR MADENİ PATLADI, 56 ÖLÜ
»  ALMANYA 25 BİN GÖÇMEN ALACAK
»  BUSH VE KERRY BU KEZ YAHUDİ OYLARI İCİN KAPIŞTI
»  BUSH-KERRY SERTLEŞMESİ
»  ABRDULLAH GÜL: TAM ÜYELİK DIŞINDA SEÇENEK YOK
»  BUSH'UN KIZLARINDAN BACAK ŞOV
»  AB'DEN İRAN'A TEHDİT
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.