İngiliz Hava Trafik Kontrol Servisi (NATS), ülkenin hava sahasının en erken saat 18.00’e (TSİ 20.00) kadar kapalı olacağını duyurdu. NATS, kül bulutunun uçakların motorlarına zarar verebileceği ve görüş mesafesini engellediği için bu kararı aldı. Patlama sonucu oluşan dev kül bulutu nedeniyle ülkede bu sabah saatlerinden itibaren çok sayıda hava alanı kapatılmış, uçuşlar iptal edilmişti.
Alınan kararla, İngiltere’nin en büyük hava alanı Heathrow başta olmak üzere Gatwick, Luton, Stansted hava alanları ile Glasgow, Edinburgh, Manchester, Belfast ve Newcastle gibi hava alanlarındaki uçuşlar, karşılıklı olarak en erken bugün akşamüstüne kadar yapılmayacak. İngiltere’ye seyahat edecek yolculara, hava sahasının durumuyla ilgili önceden bilgi almaları tavsiyesinde bulunuluyor.
İngiltere’nin yanı sıra İrlanda’nın ve Danimarka’nın da hava sahası kapatılıyor.
Devlet radyosu, güneydeki Eyyafyallayöküll buzulunun 200 m. altındaki kraterden kara duman ve beyaz buhar yükseldiğini, buzulun kısmen eridiğini duyurdu. Bölgede incelemede bulunan sahil güvenlik uçağı, alçalan bulutlar nedeniyle buzulda açılma ve lav göremedi ancak Sivil Savunma Dairesi, eriyen buzulun, şimdiden su seviyesi 84 cm. yükselen bir nehrin taşmasına yol açabileceği uyarısında bulundu. İzlandalı bilim insanları, patlama başlamadan iki saat önce buzul yakınında sismik faaliyetin arttığını açıklamış, bölgeden yaklaşık 800 kişi tahliye edilmişti. Yanardağ, 1821’den sonra, 190 yıllık sessizliğin ardından 20 Mart’ta patlamıştı. Volkanın üstündeki Eyyafyallayöküll, İzlanda’nın beşinci büyük buzulu.