Yargıtay'da, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu Balyoz Planı davasının temyiz duruşması başladı. Duruşma, Yargıtay girişinde yaşanan izdiham sebebiyle saat 9 yerine 9.30'da başladı. Heyet, salondaki yerlerini aldı.
361 sanıklı Balyoz Planı davasının temyiz duruşması için hazırlıklar tamamlandı. Emniyet güçleri sabahın erken saatlerinden itibaren Yargıtay çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Yargıtay'ın dört bir yanına güvenlik noktası koyan polis, duruşmayı izleyecekleri tek tek kontrol ederek içeri aldı. Duruşmayı izlemek için ise 42 gazeteci akredite yaptırdı. Gazeteciler listeye bakılarak tek tek alındı.
Duruşmayı ayrıca CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da takip ediyor. Yargıtay konferans salonunda, basın mensuplarının fotoğraf ve görüntü almaması için ekranlara uyarı yazısı yazıldı. Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 183 ve 286. maddeleri hatırlatılıp cezai müeyyide uygulanacağı ifade edildi. Sanıkların duruşmaya katılıp katılmayacağına ise bugün karar verilecek. Sanık avukatlarının böyle bir talep bulunması bekleniyor.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul başkanlığındaki heyette üyeler, Fikriye Şentürk, Hamza Yaman, Ahmet Toker ve Abdurrahman Kavun yer alıyor. Savunma makamında, Cumhuriyet Savcısı Zülfikar Altınyüzük bulunuyor. Duruşmaya ilişkin kuralları hatırlatan Başkan Ekrem Ertuğrul, duruşmaların sabah 09.00'da başlayıp12.00'de ara verileceğini, 13.30'da tekrar başlayacak duruşmaların pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günlerinde kesintisiz devam ettirileceğini söyledi.
Duruşmanın aleni olduğunu ve herkes tarafından izlenebileceğini kaydeden Ertuğrul, salona öncelikle sanık müdafileri, yakınları ve basın mensuplarının alınacağını ifade etti.
İlgili yasa gereği Yargıtay'daki temyiz duruşmalarında sanıkların bulunamayacağını hatırlatan Ertuğrul, savunmaların, duruşmalı temyiz incelemesi talebinde bulunan avukatların alfabetik sıralamasına göre yapılacağını bildirdi.
Avukatların yalnızca duruşmalı temyiz istediği sanıklar açısından savunma yapması gerektiğini vurgulayan Ertuğrul, savunma sırasının değiştirilmesi taleplerinin dikkate alınmayacağını belirtti.
Ertuğrul, Yargıtay'daki temyiz incelemesine ilişkin davanın ilgili yasalar uyarınca kendine özgü olduğunu ifade ederek, duruşma düzenini bozanlara karşı gerekenin yapılacağı uyarısında da bulundu.
Duruşmada, tetkik hakiminin hazırladığı rapor okunduktan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesinin okunmasına geçildi.
CUMHURİYET SAVCISI 256 SANIK HAKKINDA MAHKUMİYET KARARI ONANMASINI İSTEMİŞTİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Balyoz Planı davasıyla ilgili tebliğnamesini hazırlayarak dava ile ilgili kararı verecek Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne göndermişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Balyoz Planı davasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın da aralarında olduğu 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarının onanmasını istemişti.
Tebliğnamede, sanıklar eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'a verilen 20'şer yıl hapis cezası ile Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'a verilen 18'er yıl hapis cezalarının onanması talep edilmişti. Tebliğnamede ayrıca 67 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarının ise bozulması istenmişti.
AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET 20 YILA İNDİRİLMİŞTİ
Balyoz darbe planı davasında, eski 1. Ordu Komutanlarından emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'e 'örgüt yöneticiliği' suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmişti. Fakat mahkeme, 'darbeye eksik teşebbüs' gerekçesiyle cezaları 20'şer yıla indirmişti.
Engin Alan, Ergun Saygun ve Bilgin Balanlı'ya ise 18 yıl hapis cezası vermişti. Dursun Çiçek de 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 34 sanık beraat ederken 330 sanığa çeşitlik hapis cezaları verilmişti. Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün dosyası ifade veremediği için ayrılmıştı. Mahkeme 250 tutuklu sanıkların tümüne tutukluluklarının devamına karar vermişti.
AVUKATLARLA POLİS ARASINDA TARTIŞMA YAŞANDI
Balyoz davasının Yargıtay'daki temyiz duruşması öncesinde avukatlarla polis arasında gerginlik yaşandı. Listede isimleri bulunmadığı için salona alınmayan avukatlar polisle tartıştı.
Sanıkların ve avukatların sayısının, salonun kapasitesinin üstünde olmasından dolayı 250 kişilik salona sadece, oluşturulan listede ismi bulunan avukat, izleyici ve gazeteciler alınacak. Uygulama nedeniyle duruşmanın başlamasından önce Yargıtay salonu girişinde tartışmalar yaşandı. Listede ismi bulunmadığı için salona alınmayan bir grup avukatla, polise tepki gösterdi. Polisle avukatlar arasında tartışma yaşandı. Duruşmaya katılmak için Yargıtay'a gelen avukatlar, alkışlarla uygulamayı protesto etti.
Balyoz davası İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 21 Eylül 2012'de karara bağlanmış, mahkeme, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'a darbeye eksik teşebbüs suçundan 20'şer yıl hapis cezası vermişti. Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın ise aynı suçlamayla 18'er yıl hapis cezasına çarptırıldığı davayla ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 256 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarının onanmasını, 67 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarının ise bozulmasını talep etmişti. Temyiz duruşmasının görüleceği Yargıtay 9. Ceza Dairesi, avukatların savunmalarının yetişmemesi halinde adli tatil boyunca da çalışarak davayı sonuçlandıracak.
kaynak: sabah