Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) doğalgaz dağıtım şirketleri için öngördüğü yeni tarife yöntemi kapsamında Kayseri'nin ardından ikinci zam Konya'ya geldi. Konya'da, konutlarda kullanılan doğalgazın 100 metreküpü, 86.8 TL'den, 91 TL'ye çıktı.
EPDK, 8 yılını dolduran şehiriçi doğalgaz dağıtım şirketlerinin doğalgaz tarifelerini, yeni metodoloji kapsamında hesaplamaya devam ediyor. Bu yöntem uyarınca Kayseri'ye 1 Ağustos'tan geçerli olmak üzere tüketim miktarına göre farklılık gösteren zamlar yapıldı.
Habertürk'ün haberine göre, Kurul, geçen hafta yaptığı toplantıda, Konya için de yeni tarifelere belirledi. Buna göre Konya'da aylık doğalgaz faturalarına, yıllık kullanımı 100 bin metreküpe (konut) kadar olanlar için yaklaşık yüzde 5'lik zam yapıldı. Zam sonrasında 1 metreküp doğalgazın KDV dahil satış fiyatı 86.8 kuruştan, 91 kuruşa çıktı.
Sanayide kullanılan doğalgazın fiyatı da yüzde 2 oranında artış kaydedetti. Sanayide kullanılan bir metreküp gazın fiyatı 69 kuruştan, 70.5 kuruşa çıktı.
100 METREKÜPTE 4.2 TL ZAM
Konya'da, konutlarda kullanılan doğalgazın 100 metreküpü, 86.8 TL'den, 91 TL'ye çıktı. 100 metreküpteki artış, 4.2 TL oldu. 100 metrekarelik bir konut, kış mevsiminde ortalama 300 metreküp doğalgaz tüketir. Bu özellikte bir konuta sahip bir abonenin, 300 metreküp tüketim için aylık faturasında 12.6 TL'lik artış söz konusu olacak. EPDK kaynakları, belirlenen dağıtıcı payının 2012 ile 2016 yılları arasında uygulanacağını belirterek, "Kayseri'de, uygulamaya girdi. Konya için de 1 Eylül'den itibaren yeni tarife uygulanacak" dedi.
ANKARA VE İSTANBUL'A ÖZELLEŞTİRME MUAFİYETİ
Kayseri ve Konya'nın ardından Kütahya, Erzurum ve Sivas gibi illerin tarifeleri artacak.
EPDK kaynakları, özelleştrme sürecinde bulunan İstanbul ve Ankara'da dağıtıcı payında artışın söz konusu olmadığını belirterek, "Dğer illerde sırayla zam gündeme gelecek" dedi.
KAYSERİGAZ YARGIYA TAŞIYABİLİR
Kayseri'nin doğalgaz dağıtımını yapan önce Alman EWE ile Çalık Holding ortaklığı Kayserigaz'ın, yeni tarife yapısı konusunda bazı itirazları olduğu belirtiliyor. Kayserigaz'ın, konuyu yargıya taşıyabileceği kaydedildi