Meclis Genel Kurulu’nda dün TCK’da değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısının görüşülmesi ertelendi. Eğer yasa bugün çıkarılamazsa, 1 Nisan’da yürürlüğe girecek TCK ile, Koray Aydın ve Yaşar Topçu Yüce Divan’da yargılanmaktan kurtulacaklar. Yine yapım ihalesi nedeniyle dokunulmazlıklarının kaldırılması istenen milletvekilleri de yargılanmaktan kurtulacak. Tasarının Genel Kurul’da görüşülmesinin esnafa “imar affı” getirilmesine ilişkin değişiklik nedeniyle ertelendiği belirtildi.
Yarın tekrar ele alınması beklenen teklifin 1 Nisan'dan önce yasalaşarak Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Yoksa imar suçu işlemiş olanlar ve özellikle Yüce Divan'da yargılanan Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Koray Aydın başta olmak üzere, birçok kişinin bu yasanın 1 Nisan tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmaması ya da birkaç gün geç kalınması halinde 'af' niteliği taşıdığı belirtilen hükümlerden faydalanacaklar.
DEĞİŞİKLİK NE GETİRİYORDU?
TBMM Genel Kurulu'nde 'Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' ele alındı. Teklif, yeni TCK'da takdiri indirim nedenleri başlıklı maddede öngörülen 1/5 olan indirim oranını, uygulamada sıkıntıya sokabileceği gerekçesiyle 1/6 olarak düzenlenmesini öngören(Bu hüküm komisyondaki görüşmelerde 1/5 olarak yeniden düzenlenmişti) ayrıca, 'insan üzerinde deney' başlıklı maddede de değişiklik hükümleri içerini içeriyordu.
Bu değişikliklere göre yasada yer alan 'çocuklar üzerinde bilimsel deney hiç bir surette yapılamaz' ibaresinin uygulamada çocuk sağlığı ve hastalıkları biliminin gelişmesini engelleyeceği yönünde tereddütler ortaya çıkardığı gerekçesiyle, ilk haline yani yapılabileceği şekline çevriliyordu. Ayrıca teklif, imar kirliliğine neden olma başlıklı 12 Kasım 2004 tarihinde yürürlüğe giren maddenin ise uygulamada ciddi sorunlar çıkardığı gerekçesiyle metinden çıkarılıyordu.
Genel Kurul'a ele alınan teklife 2 yeni madde eklendi. Bu çerçevede yeni TCK'nın 62. maddesinin 1. fıkrasında geçen ıÜü'Fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı hâlinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, yirmibeş yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların beşte birine' ifadesi yerine 6'da birine kadarının indirileceği' ifadesi benimsendi. Dolayısıyla teklif bu yönde de eski düzenlemeyi uygulamaya koyuyor.
CHP KARŞI ÇIKTI
CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe, kabul edilen bu değişikliğe karşı çıktı. Ünlütepe, "Eski sisteme dönülmektedir. Siyasi iradede bir değişiklik mi oldu? Uygulamadan bir takım eksiklikler mi doğdu? Yargıtay eskiye dönülmesini istiyormuş. Yük binermiş. Yargıtay kanunları uygulan bir kurumdur. Yüce Parlamentonun üzerinde olan bir kurum değildir. Güzel bir düzenleme olarak Sayın Adalet Bakanınca kamuoyuna lanse edildiği, hatte yüce meclisin en iyi çıkarıdğımız yasalardan biri olarak lanse edildiği bir yasayı değiştiriyoruz. Adalet Komisyonunda bu teklif reddedildi. Hakikaten ihtiyaç varsa basınla ilgili maddeleri kamuoyunda uzun süredir tartışılıyor. İhtiyaç varsa onu getirseydiniz. Yüce Meclis birilerinin isteklini yerine getirmek için edğil inandıklarını kayda geçirmekle yükümlüdür. Yargıtayımız bu yasa maddesini uygulamalı. CHP olarak böyle bir teklifi karşıyız. Karşı olmamızın sebepleriden bir tanesi siyasi iradeye olan saygımızdır. Yasalar uygulanarak eksikleri ortaya çıkar. Uygulanmamış yasada neden bu değişikliğe gidiyoruz.
YALÇINBAYIR: “DEĞİŞİKLİKTEN KİMSENİN HABERİ YOK”
AK Parti Bursa Milletvekili Yalçınbayır ise hem düzenlemenin geliş biçimine hem de Genel Kurul'daki usul hakkında söz aldı. Yalçınbayır, böyle bir değişiklikten kimsenin haberi olmadığını ifade ederek, "Böyle yasama olmaz. Milletvekillerinin demokratik katılımı olmaz. Bilmeden karar verilmez. Bundan neden sarfı nazar ediliyor. Yeni bir uygulama başlıyor... Parti içi demokrasiyi meclis içi demokrasiyi usule uygun olarak icra edelim. Ne biliyorsunuz. Oylarınızla maddeyi geçirdiniz" diye konuştu.
Bu arada yine yeni bir madde eklenerek işlediği suçlar nedeniylehapis cezası alan yabancıların sınır dışı edilmesi için idari makamlara bildirim yapılması hükmü getirildi.
Ancak tasarının 8 maddesi kabul edildikten sonra TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin oturuma ara verildi. Aradan sonraki oturumda ise hükümet ve komisyon Genel Kurul'daki yerini almadığı için yasa teklifi bir defalığına ertelenmiş oldu.
Bu arada, AKP Grup Başkan vekili Salih kapuisuz. gerekli değişikliğir 1 Nisan'dan önce yapılarak resmi gazetenin mükearrer sayısında yayınlanacağını bildirdi.