Amerikan uzay ajansı NASA'nın Pasadena'daki Jet Motorları
Laboratuvarı'nda yapılan deneyde, süper iletken gradyan mıknatısıyla çalışan ve yer çekimsiz simülatör adı verilen cihazla havada farenin asılı tutulmasının, yer çekimsiz ortamda uzun süre kalan astronotların kemik kaybının tedavisinde yeni yöntemler sağlaması umuluyor.
Araştırmanın başında yer alan Yuanming Liu, fareyi havada asılı tutarak, astronotların yer çekimsiz ortamda maruz kaldıkları koşulları yaratmak istediklerini ve astronotların uğradıkları kemik kaybının farelerde de oluşup oluşmadığını, böylece bu konuda daha fazla bilgi edinmeyi ve yeni tedavi yöntemleri bulmayı hedeflediklerini söyledi.
Deneyin ikinci aşamasında, fiziki etkilerin sonuçlarını görmek üzere fareyi yer çekimsiz simülatörde bir hafta veya daha uzun süre tutacaklarını belirten Amerikalı bilim adamı, "İlk başta bilinci tamamen yerinde bir fareyi denek olarak kullandık bundan hoşlanmadı, dönüp durmaya başladı ve oryantasyonunu yitirdi" dedi.
Deneyin ikinci aşamasında kullanılacak laboratuvar faresine veteriner tarafından sakinleştirici verilecek ve fare havada asılı dururken sakin olacak.
Liu ve arkadaşlarının yayımlayacağı makaleye göre, sakinleştirici verilmemiş fareler bile birçok kez havada yer çekimsiz asılı tutulduklarında, özel kafeslerinin içinde normal davranmaya, yeyip içmeye başlıyorlar.