ABD'de tüm yaş gruplarındaki çalışanlar küresel resesyonun etkilerini derinden hissediyorlar.
Özellikle üniversiteden yeni mezunlar ile baby boomer olarak adlandırılan savaş döneminde bebek olan şimdiki yetişkinler, iş bulamamanın en büyük sıkıntısını yaşayan kesim arasında yer alıyor. Fakat araştırmalara göre, yetişkinlerden gençlerden çok daha şanslı..
Bulgular, gençlerin rekabette zorluk yaşadığını ve yetişkin istihdamının genç istihdamına göre daha hızlı arttığını ortaya koyuyor.
Northeastern Üniversitesi Emek Çalışmaları Merkezi'nden Andrew Sum, yetişkinlerin, genç çalışanları düşük vasıflı işgücünden uzaklaştırdıklarını söyledi.
İş kaybının en çok yaşandığı endüstrilerde ağırlıklı olarak yetişkinlerin istihdam edildiğine dikkat çeken Sum, gençlerin giderek istihdam piyasasından uzaklaştığını belirtti.
Sum, 1990'ların sonundan beri yetişkinlerin gençlere oranla iş yaşamında daha uzun süre kaldığını söyledi.
Son döneminde yetişkin istihdamındaki artışta, emeklilik tasarruflarındaki düşüş önemli rol oynuyor.
PEW'in araştırmasına göre, 55 yaş üzerindeki yetişkinlerin istihdamda yüzde 1 oranında artışına karşılık, genç istihdamı yüzde 0,21 oranında artıyor.
En çok istihdam kaybının teknoloji odaklı işlerde yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, işverenlerin yeni mezun yerine tecrübeli eleman istihdam etmeyi tercih ettiğini belirtiyorlar.