Hızlı tren, Ankara-İstanbul arasındaki seyahat süresini ilk etapta 3.5 saate, sonrasında kısa vadede 3 saate düşürecek. Ankara-İstanbul arasında ortalama 7.5 milyon yolcuya hizmet verilecek. Güzergâhtaki yolcu taşımacılığında yüzde 10 olan demiryolu payı yüzde 78’e çıkacak. YHT’nin hizmete girmesiyle Ankara-Gebze arasındaki seyahat süresi de 2 saat 30 dakikaya inecek. Kombine taşımacılıkla diğer kentlere olan seyahat süresi de kısalacak. Marmaray’la entegre edilecek hatla, Asya’dan Avrupa’ya kesintisiz yolcu taşımacılığı yapılabilecek.
ESNEK FİYAT UYGULAMASI
Ankara-İstanbul hattında çalışacak yüksek hızlı tren setleri 6 vagondan oluşacak ve 409+2 yolcu kapasiteli olacak. Hatta esnek fiyat uygulaması yapılacak. Başbakan Erdoğan tarafından açıklanması beklenen bilet fiyatları, hattın hizmete girmesinin ardından belirli gün ve saatlerde daha ucuz olacak. Yolcu taşımacılığına teşvik amacıyla, yolcu tarifesi gereğince gidiş-dönüş bilet alanlara, 26 yaşına kadar olan gençlere, öğretmenlere, askeri yolculara, gruplara, 60 yaş ve üzerindeki yolculara, basın kartı sahiplerine yüzde 20’şer, 65 yaş üzerindeki yolcular ile 7-12 yaş arası çocuklara yüzde 50 indirim uygulanacak.
Yüksek hızlı tren, İstiklal Madalyası sahiplerine, harp malullerine, terörle mücadelede yaralanan veya sakatlanan gaziler ile engellilere ücretsiz olacak. 3 bin davetlinin katılımıyla gerçekleşecek açılış için ilk tören 25 Temmuz Cuma günü saat 14.30’da Eskişehir Garı’nda gerçekleştirilecek. Hattın resmi açılışı ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın saat 18.30’da güzergahın başlama noktası olan İstanbul Pendik Garı’ndaki törenle yapılacak.
Başlangıcı 1940’lı yıllar
ANKARA-İstanbul hızlı demiryolu projesi konusundaki çalışmaların başlangıcı Arifiye-Sincan Sürat Demiryolu Hattı Projesiyle 1940’lı yıllara dayanmasına karşın, proje konusundaki somut adımlar ancak 1970’li yılların başlarında atılabildi. 1983’te işin tasfiyesine gidildi. Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi ilk defa 1994’te “Ankara-İstanbul Mevcut Demiryolu İyileştirmesi Projesi” adı altında yatırım programına alındı. Esenkent- İnönü kesiminin temeli 8 Haziran 2003’te atıldı. Ankara-Eskişehir ve Eskişehir-İstanbul olmak üzere 2 etaptan ve 10 ayrı bölümden oluşan projenin ilk etabı olan 245 kilometrelik Ankara-Eskişehir yüksek hızlı tren hattı 13 Mart 2009’da hizmete açıldı.
5.6 milyar lira
YHT yatırım bedeli
533 kilometre
Toplam hat uzunluğu
250 km/saat
Trenin ulaşacağı hız miktarı
7.5 milyon
Yıllık ortalama taşınacak yolcu sayısı