İktidar yanlısı yayın yapanları ihya ettiler.
Kamu kurumları ve AKP’nin yönetici atadığı şirketler milletin parasını yandaşa peşkeş çekti. Halka açık bu kurumlar, tirajlarının toplamı bir SÖZCÜ bile etmeyen iktidarın gazetelerine ilan yağdırdı… Bu suç değil mi?
BAŞTA Ziraat, Halk ve Vakıfbank olmak üzere pek çok kamu kurumunun, yandaş gazete ve televizyonları paraya boğduğu ortaya çıktı. Satmayan gazetelere, izlenmeyen kanallara milyonlarca liralık ilan ve reklam dağıtıldı…
İKTİDARI öven medyaya 300 ila 500 milyon lira arasında para aktarıldığı iddia ediliyor. Bu şirketlerin çoğu halka açık. Reklam harcamalarının açıklanması gerekiyor. Ancak rakamlar gizli tutuluyor. Bu suçtur… Halk kandırılıyor…
Yandaş medyanın parası halkın cebinden çıkıyor
Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Emlak Konut ve THY gibi kamu kurumlarıyla AKP’nin yönetici atadığı şirketler, yandaş medyaya ilan yağdırdı. Tamamı SÖZCÜ kadar satmayan gazetelere, iktidar goygoyu yapmaları için halka açık şirketlerden milyonlar aktarıldı…
Aralarında Türk Hava Yolları (THY), Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Emlak Konut, Çaykur, Avea gibi kamu payı bulunan kurumlar, iktidar yanlısı medyayı ihya etti. Bu kuruluşların reklam bütçeleri, hiçbir ölçü tanımaksızın, hükümet yanlısı medyaya kaynak transferi amacıyla kullanılıyor.
Reklam sektörünün araştırmalarını referans aldığı The Nielsen Company’nin AdEx raporlarına göre, 2014’te Avea, Halkbank, Türk Telekom, Emlak Konut ve halka açık daha birçok kamu şirketi, iktidarın baskısı ile kaynaklarını yandaş medyaya aktardı. Rakamlar dudak uçuklatan cinsten
PASTADA ASLAN PAYINI SABAH VE STAR KAPTI
Gazetelerin sütun/santim hesabına göre yapılan fiyatlandırmalara göre kamu kurumları yandaş medyaya 2014 yılında yaklaşık 60 milyon lira aktardı. Kamu kurum ve kurumları, yandaş medyanın ağabeyi konumundaki Sabah Gazetesi’ne en az 25 milyon liraya yakın ücret ödediler. İkinci sırada ise 8 milyon lira gelirle Star Gazetesi geliyor. Bu iki gazeteyi Yeni Şafak, Akşam, Güneş, Takvim, Milliyet, Yeni Akit ve Türkiye izledi.
Satış ve izlenilirlik açısından Sabah’ı geride bırakan SÖZCÜ ise 1 yıl içerisinde kamudan sadece 1300 sütun/santimlik ilan aldı. Kurumlar, Cumhuriyet, Birgün ve SÖZCÜ dışında, Cemaate yakın duran Zaman, Bugün, Yeni Asya ve Milli Gazete’ye de reklam vermedi.
REYTİNGDE YERLERDE REKLAMDA ZİRVEDE
Reklam bütçesini tiraj ve izlenirlik ölçülerine göre eşit dağıtması beklenen kamu kurumları, televizyonlarda da yandaş medyayı kolladı. Adını kimsenin bilmediği, reyting ölçüm listelerine bile giremeyen birçok televizyon, AKP iktidarı eliyle beslendi. 2014 yılında yandaş televizyonlara 200 milyon liranın üzerinde para aktarıldığı belirtiliyor.
Televizyon reklamlarında aslan payını ise “Ahaber” ve “24 haber televizyonu kaptı.
HALKIN PARASINI PEŞKEŞ ÇEKİYORLAR
AKP iktidarını desteklemek için reklam ve ilan tercihlerini; “tiraj, reyting, erişim ve etkinlik kriterleri” yerine “siyasi talimatla”, belli medya gruplarına aktaran şirketlerine çağrıda bulunuyoruz: Yandaş medyanın 500 milyon liralık ilan ve reklamla beslendiği doğru mudur? Yandaş medyaya hangi kriterler üzerinden reklam /ilan verdiğinizi açıklayın. Halkın parası ile özgür ve tarafsız medyayı dize getirmeye çalışmak suç değil midir?
İktidar yanlısı TV’lere akıtılan reklamlar
Tirajları, bir SÖZCÜ bile etmeyen yandaş gazetelerin
GERÇEK BAYi SATIŞI
Sabah: Tirajını 318 bin gösteriyor. Ama satışının yarıdan fazlası sponsorlu ve promosyon adı altında bedava dağıtılıyor.
Star: 120 bin sattığını iddia ediyor. Oysa bu rakamın küsuratı kadar satışı var. Büyük bölümü marketlerde bedava dağıtılıyor.
Yeni Şafak: 2014 yılı günlük satış ortalaması 116 bin gözüküyor. Yarıdan fazlası sponsor veya promosyon olarak dağıtılıyor.
Akşam: 103 bin satışı olduğu iddia ediliyor. Rakamın yüzde 70’i iddaa bayilerine veriliyor.
Hürriyet: Kamu, ortalama 382 bin satan gazeteye, yandaş gazetelerden daha az ilan veriyor.
Güneş: Akşam Grubu’nun 102 bin sattığını iddia eden 2. gazetesinin de çoğu bedava dağıtılıyor.
Takvim: Sabah Grubu’nun 2. gazetesi, 108 bin sattığını iddia ediyor. Oysa bedava dağıtılmasına rağmen rağbet görmüyor.
Milliyet: Günlük 162 bin sattığı söyleniyor. Gazetelerin büyük bölümü hamburgercilerde, marketlerde; alışveriş yapanlara, yemek yiyenlere bedava dağıtılıyor.
YENİ AKİT: 2014 yılı, günlük ortalama satışı 34 bin görülüyor. Bunun 3’te 2’si aboneli satış.
Türkiye: Günlük satışı 169 bin olarak gösteriliyor. Yüzde 90’ı abonelik sistemiyle dağıtılıyor.
Habertürk: Ortalama 192 bin sattığını söylüyor. Ama yarıya yakınının, sponsorlu ve promosyonlu satış olduğu biliniyor.
Posta: 402 bin günlük satış yapmasına rağmen, kamudan en az ilanı alan gazetelerden birisi.
Zaman: Cemaat gazetesi bayide 25 bin satıyor. Aboneli tirajı ise günlük 1 milyonun üzerinde gösteriliyor. Bir dönem ilan yağıyordu. AKP’yle kavgadan sonra kamu ilanları bıçak gibi kesildi.
BUGÜN: Cemaatin diğer gazetesi 152 bin sattığını söylüyor. Bunun çoğu aboneli. O da cemaatle kavgalı olan hükümetin hışmına uğradı. Kamu ilanları kesildi…
cumhuriyet: Günlük 52 bin net satışı bulunan 90 yıllık gazete, kamudan aldığı ilanlar sıralamasında en sonlarda yer alıyor.
…VE SÖZCÜ: Abonesi yok, sponsorlu ve promosyon satışı yok. Her gün ortalama 357 bin kişi bayiye gidip para verip alıyor. Türkiye’nin en çok satan 3. büyük gazetesi. İktidara boyun eğmiyor, yandaşlık, yalakalık yapmıyor. Bağımsız, dürüst ve tarafsız yayıncılığı yüzünden AKP tarafından sevilmiyor. Bu yüzden kamu kurumları ambargo uyguluyor. Yok denecek kadar kamu ilanı veriliyor. İlan listesinin son sırasında yer alıyor.
kaynak:http://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/yandas-medyaya-ne-kadar-para-akittiniz-aciklayin-732328/