Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,4212
EURO
36,4413
IMKB
9.422,000
ALTIN
2.841,780
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Yeni Şafak Yazarından Olay Çıkış
Yeni Şafak Yazarından Olay Çıkış
 
Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk, 'medyada dijitalleşme sorunu' tartışmalarına değindi ve çok konuşulacak ifadeler kullandı.
 
15.11.2018 - 11:19

Kemal Öztürk, "Medyanın bunalımı: Dijitalleşme, benzeşme, ötekileşme" başlığıyla yayımlanan yazısında Demirören Medya Holding İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal'ın 'medyada dijitalleşme sorunu' tespitine yanıt verdi.

"Ne yazarların yazılarını internet sitelerine geç koymak, ne başkaları tarafından alıntılanmasını engellemek, ne de gazete dağıtımını teke indirmek, klasik gazetelerin sorununu çözebilir" diyen Öztürk, "Benzeşme, sanırım tüm okurların en çok şikayet ettiği konu. Bazen on gazete birbirinden habersiz, aynı manşetle çıkıyor. Tüm gazetelerdeki haberler neredeyse aynı. Zira hepsi Anadolu Ajansı'ndan (AA) besleniyor" ifadesini kullandı.

İşte Kemal Öztürk'ün "Medyanın bunalımı: Dijitalleşme, benzeşme, ötekileşme" başlıklı yazısı:

Sıkıntımız ciddi.

Medya sektörü, sanırım böylesine yaygın, derin ve sarsıntılı bunalım geçirmemişti. Eğer herkes aklını başına almazsa bunun sonu çok ciddi iflaslara gidecek gibi gözüküyor.

DİJİTAL DEVRİMİN VURDUĞU MEDYA

Dijital Devrim, öylesine kuvvetli bir tsunami olarak geliyor ki yaşantımızın üzerine, ona karşı direnen, engel olmaya çalışan her şeyi yer ile yeksan edip geçiyor.

Medya sektörü, bu dijital tsunaminin ilk çarptığı sektör oldu. Medya dünyasını genetiğinden, tırnağına kadar öylesine köklü bir değişime zorluyor ki, buna direnenler tsunami sularında boğularak yok oluyor.

Dijital devrime uygun bir medya yapısına geçmek yerine inatla klasik medya tarzını sürdürmeyi, matbaanın gelişine direnen insanlara benzetiyorum.

Kağıda basılı gazeteler, klasik tarzda yayın yapan televizyonlar, her geçen gün kan kaybediyor ama yine de o beklenen dönüşümü bir türlü yapmıyorlar.

Bugün en büyük medya grubu haline gelen Demirören Medya Grubu’nun bir numaralı yöneticisi, değerli arkadaşım Mehmet Soysal, durumu “uçurumun kenarında yürümek” olarak tanımlıyor Milliyet’teki köşesinde (13.11.2018).

Soysal, haber ve köşe yazılarının başakları tarafından kes-kopyala ile ücretsiz kullanımını, en önemli sorun olarak görse de aslında içine girilen krizin tek nedeni bu değil.

Ne yazarların yazılarını internet sitelerine geç koymak, ne başkaları tarafından alıntılanmasını engellemek, ne de gazete dağıtımını teke indirmek, klasik gazetelerin sorununu çözebilir.

Habertürk’ten sonra, Demirören grubundan Vatan gazetesi de kağıda basımı durdurdu. Yakında birçok gazete bunu takip edecek. Bu kaçınılmaz. Sorunu daha geniş bakışla ele almadıktan sonra krizi aşmak mümkün değil.

BÜTÜN GAZETELER BİRBİRİNİN AYNI

Benzeşme, sanırım tüm okurların en çok şikayet ettiği konu. Bazen on gazete birbirinden habersiz, aynı manşetle çıkıyor. Tüm gazetelerdeki haberler neredeyse aynı. Zira hepsi Anadolu Ajansı’ndan (AA) besleniyor.

Benim dönemimde gazetelerde çıkan haberlerinin % 70’i AA’ya aitti. Bu oran şimdi %95’lere çıktı sanırım. Haberler aynı olduğu gibi, habere bakış da aynı. Bu derece ajansa bağımlı hale gelmiş gazetelerin birbirine benzeşmemesi mümkün mü?

Özel haber üreten gazetelerin sayısı bir elin parmağından az. Kimse gazete okumadığı için bir şey kaybettiğini düşünmüyor. Sosyal medya tüm haber ihtiyacını karşılıyor zaten.

Peki bir okur, hepsi birbirinin aynı, günlük 40 gazete içinden birini neye göre tercih edecek?

MUHALİF GAZETECİLİK ÜLKEYE İHANET Mİ?

‘Gazeteler muhalefet etmek için, köşe yazarları da eleştirmek için vardır’ tezine her zaman karşı çıktım.

Bana göre, gazeteler haber vermek için, köşe yazarları da yorum yapmak için vardır. Bu haber bazen iktidarın bir hatası olabilir, bazen bir başarısı. Köşe yazarı da hükümetin bir icraatını bazen doğru, bazen de yanlış bir adım olarak yorumlayabilir. Meselemiz adil olmakta.

Eğer bir gazetede ülkedeki sorunlara, hükümetin hatalarına dair hiç haber çıkmıyorsa, köşe yazarları bundan bahsetmiyorsa, orada ciddi bir sorun var demektir. Aynı şekilde, bir gazetedeki tüm haberler ve köşe yazarları iktidarın sadece yanlışını ve hatasını anlatıyorsa orada da ciddi sorun vardır.

Benim anlayışıma göre, bir köşe yazarı vatanını seviyorsa, daha iyi olması için eksikleri de yazar. Kendine saygısı varsa, doğruya ‘doğru’, yanlışa ‘yanlış’ der.

İktidarı yapıcı bir şekilde eleştirmek, bence ona en büyük katkıdır. Hükümeti eleştirmek vatan hainliği, hükümetin doğru icraatlarını övmek de ona ‘biat etmek/yandaş olmak’ değildir. Meseleyi bu iki uçta algılayanlar yüzünden sektörde birileri ötekileştiriliyor, hatta ciddi sorunlar yaşıyor.

Mesela Karar Gazetesi. Önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, reklam almaktan gazete dağıtımına kadar, ne denli ciddi sorunlar yaşadıklarını açıkladılar. Vahim bir durum.

SEKTÖR ÇÖKMEDEN ÇÖZÜM YOLU BULALIM

Mehmet Soysal yazısının sonunda şöyle diyor:

“Medyaya karşı ciddi bir güvensizleşme süreciyle başlayan okuyucu ve seyirci kaçışı hızla önlenmeli... Yoksa geleneksel medya kuruluşları krizlerin eşiklerinde gün saymaya devam edecek...”

Güvensizlik ve okur/izleyici kaybetmenin gerekçesini fotoğrafın tamamına bakarak analiz etmek gerekiyor.

Dijitalleşme, benzeşme, ötekileştirme, politize olma, ilan ve dağıtım tekelleşmesi, nitelikli insan kaynağı istihdamı gibi çok ciddi konuları cesurca tartışmalıyız.

Yoksa hepimizin ekmek yediği bu sektördeki krizi aşamayız.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


RTÜK Popüler Dizilere Ceza yYğdırdı

Demirören Medya'dan Avrupa Açılımı

Deniz Zeyrek Sözcü Gazetesi'nde
»  Sabah'tan Bir Tenkisat Haberi Daha
»  Sabah Gazetesi'nde Tensikat Tam Gaz
»  Özkök'ten Mısıroğlu Yorumu
»  Ayşe Arman'la ilgili Şok İddia
»  CNN, Trump'ı Dava Etti!
»  Onur Kıvrak'tan Zehir Zemberek Sözler
»  Röportaj Yapmaya Giderken İşsiz Kaldı
»  AA Muhabiri Ak Partiden aday Oldu
»  Karar Gazetesi'nden Ambargo İsyanı
»  Yeni Şafak Muhabirinden Çirkin Paylaşım
»  Sabah Gazetesi'nde ayrılıklar sürüyor
»  Kanal D 'de Ankara'da Bebek Sevinci
»  Sabah'taki Tensikat Yazarlara Sıçradı!
»  Demirören Medya Azeriler mi Satılıyor?
»  Altan Öymen:ANKA'nın Kapatılması Üzücü
»  Türkiye 'Haberler'e Güvenmiyor
»  Trump Gazeteciye Öfke Kustu
»  Medyayı Kurtarma Paketi!
»  Buket Aydın’a ‘Yılın Sunucusu Ödülü!
»  Turkuvaz Medya Grubu'nda Tensikat
»  Anka Ajansı Yayın Hayatına Son verdi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.