Dağlık alanlarda ve bu alanlardaki vadilerde başlatılan kara harekâtı kapsamında Afrin, 3 taraftan kuşatıldı. ÖSO güçleri, bölgenin güneydoğusunda bulunan Tel Rıfat kasabasından geçişleri kesmeye yönelik yığınağa başladı.
Öte yandan Rus askerlerin, son olarak Tel Rıfat'tan da çekildiği, Afrin'i tamamıyla boşalttığı belirtildi.
"Minnag Havaalanı lojistik merkez olarak değerlendirilebilir"
Zeytin Dalı Harekâtı öncesinde ABD, Afrin bölgesindeki YPG'ye Minnag Havaalanı’nı kullanarak silah ve mühimmat yardımında bulunuyordu. ÖSO’nun bölgede kontrolü sağlamasının ardından TSK'nın, Minnag Havaalanı’nı lojistik merkez olarak değerlendirebileceği ifade ediliyor.
Meskûn mahal savaşı
Askeri kaynaklar, yeni açılan bu cepheyle birlikte Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kontrolünde bulunan bölgeye uzanan ve boğaz niteliği taşıyan Tel Rıfat'ın da kontrol altına alınacağını, gelecek haftalarda muhtemelen meskûn mahal çatışma düzenine geçileceğini aktardı.
Operasyonla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump ilk kez dün (24 Ocak 2017) görüştü. Görüşmede Erdoğan'ın, Trump'a "YPG'ye verdiğiniz silah desteğini kesin" çağrısında bulunduğu öğrenildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Trump'ın, Afrin'de tırmanan şiddetten duyduğu kaygıyı dile getirdiği ifade edildi.
Bugüne dek neler yaşandı?
Pazar günü saat 11:05'de başlatılan kara harekâtı kapsamında 17 nokta YPG'den alındı. Çatışmalarda Astsubay Üstçavuş Musa Özalkan ve Üsteğmen Oğuz Kaan Usta, Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı şehit oldu. TSK'dan yapılan son açıklamada 23 Ocak'ta şehit olan iki askerin naaşına 'çatışmaların devam etmesi ve hava koşullarının uygun olmaması sebebiyle' ulaşılamadığı belirtildi. 47 hedefin hava kuvetlerine ait 27 uçakla vurulduğunu belirten TSK'nın açıklamasında "287 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği tespit edilmiştir" ifadesi yer aldı.
Hatay sınırı özel güvenlik bölgesi ilan edildi
Operasyonun 5. gününde Hatay sınırı özel güvenlik bölgesi ilan edilirken; gazeteciler ile yurttaşların da sınıra ulaşması yasaklandı.
SDG: Avrupa ve Amerikalı savaşçılar da TSK'ya karşı çatışıyor!
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Sözcüsü Redur Halil, Reuters'e verdiği demeçte, "zamanında IŞİD'e karşı savaşmış ABD'li, Britanyalı ve Alman savaşçıkarın Rakka'dan Afrin'e geçtiğini" iddia etti. Halil, "Yabancı gönüllü savaşçılar arasında Avrupa, Asya ve Amerika'nın çeşitli ülkelerinden gelenler de var" ifadesini kullandı.
TIKLAYIN - Erdoğan açıkladı; harekâta neden 'Zeytin Dalı' adı verildi?
TSK'dan salı gecesi yapılan açıklamada, Zeytin Dalı Harekâtı'nın planlandığı şekilde devam ettiği kaydedildi. "En az 260 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hâle getirildiği tespit edilmiştir" denen açıklamada, "Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir" ifadelerine yer verildi.
Harekât kapsamında kritik önemdeki Burseya Dağı'nda operasyonlar devam ediyor. Öte yandan ÖSO, TSK'nın desteğiyle Afrin'in batısındaki Cinderes beldesinin El Hammam köyünü ve çevre tepelerin kontrolünü ele geçirdi. Cinderes bölgesi, stratejik bir bölge olmasının yanında Afrin’e uzanan düz bir vadi konumunda.