Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,4773
EURO
43,9548
IMKB
9.225,000
ALTIN
4.104,640
 
Hava Durumu ANKARA
7 / 19 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ÇERNOBİL HORTLAYABİLİR!
ÇERNOBİL HORTLAYABİLİR!
 
Çernobil hortlayabilir Kontrol edilemeyen yangınlar, Rusya’nın “radyoaktif mezarlığı” olan Bryansk bölgesine doğru ilerliyor. Çernobil felaketi hortlayabilir.
 
7.8.2010 - 09:22

Buğday fiyatları yükseliyor Bir diğer tehlikeli gelişme ise dünyanın tahıl ambarı olan Rusya’nın buğday ihracatını kuraklık yüzünden yasaklaması.

RUSYA tarihinin kayıtlardaki en feci yangınları 47 gündür sürüyor. Ülke çapında 180 bin hektarlık alana yayılan ve en az 50 cana malolan yangınların 588 adeti kontrol edilebilmiş değil. Son 24 saat içinde 248 yangın daha çıktı. 2000 km çapında bir alan felaket bölgesi. Başkent Moskova başta olmak üzere birçok şehir dumana boğulunca halka maske dağıtılmaya başlandı.
Görüş mesafesi 100 metreye kadar düştüğü için tüm uçuşlar iptal edildi. Meteoroloji Müdürlüğü ise dumanların yeryüzünden 15 bin metre yükselerek stratosfere ulaştığını duyurdu. Uzmanlar, sera etkisi oluşturan bu “kalkan” yüzünden hiçbir alçak basınç cephesinin Moskova üzerine ulaşamayacağını, bu yüzden kentteki duman ve aşırı sıcakların en az beş gün boyunca süreceğini belirtiyor.
Nükleer tesis kurtuldu ama
Hangarların yanmasına seyirci kaldıkları gerekçesiyle kovulan Rus komutanlar ise “İtfaiye, yakınlardaki zenginlerin daçalarını söndürmeye gitmişti” diyerek kendilerini savundular. Şimdi en büyük endişe “Çernobil hortlar mı” sorusu... Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergey Şoygu, dün Moskova’da düzenlediği bilgilendirme toplantısında şunları söyledi: “Moskova’ya 400 km mesafedeki Sarov nükleer tesisine yaklaşan yangını durdurduk. Fakat asıl felaket, yangının batıdaki kırsal bölgelere yayılması durumunda yaşanabilir. Ukrayna sınırına yakın Bryansk’daki binlerce hektar alanda, 1986’daki Çernobil nükleer santrali faciasından kalan aşırı derecede radyoaktif madde birikimi var. Yangın buralara yayılırsa, Çernobil küllerinden doğar. Duman ve külle birlikte gökyüzüne yükselen radyoaktif maddenin nereye yol alacağını şimdiden tahmin edemiyoruz. Geçen hafta orada iki yangını söndürdük, fakat durum kritik. Gözlem noktaları kurduk. Dua etmekten başka yapacak bir şey kalmadı.”

Torf kömürü yakıyor

Rusya’daki yangınların kaynağı, aşırı sıcaklar yüzünden kendiliğinden alev alan kurutulmuş bataklıklardaki “torf” (bataklık kömürü). Yerin 50 metre derinine kadar inen, tamamen çürümemiş organik madde tabakası torf, nem oranı belirli bir derecenin altına düştüğü zaman çürüme reaksiyonu devam ettiği için iç ısısı 600 dereceyi bularak içten içe yanmaya başlıyor. Bu bataklıklar, 60’lı yıllarda tarım yapma amacıyla kurutulmuştu. Toprağın tarım yapılmayacak kadar asitli olduğu sonradan anlaşılmıştı. Başbakanı Vladimir Putin, yangınları önlemek üzere bataklıkların yeniden su altında bırakılmasının 1 milyar dolar yatırım ve birkaç yıl zaman gerektireceğini söyledi.

Buğday krizi kapıda

RUSYA’da yangınları tetikleyen aşırı sıcaklar, 2008’de dünya çapında şiddet olaylarına neden olan küresel gıda krizinin bir benzerini yeniden tetikleyebilir. Tahıl fiyatları son iki yılın zirvesine çıkarken, dünyanın en büyük üçüncü buğday ihracatçısı olan Rusya başta olmak üzere birçok ülkeden kötü haberler geldi:
* Ekilebilir alanlarının yüzde 20’sini kaybeden Moskova, buğday ihracatına yıl sonuna kadar yasak getirdi. Başbakan Vladimir Putin, “Dünya tahıl stoklarının durumundan endişeliyim. İç fiyatların yükselmesine izin veremeyiz” dedi.
* Moskova, BDT ülkelerinden de aynı yönde adım atmasını istedi.
* AB, Kazakistan ve Ukrayna da kuraklıkla mücadele ediliyor. Rekor oranda düşük rekolte bekleniyor.
Fiyatlar yüzde 50 arttı
* Fiyatlar bir ayda yüzde 50 artınca, iki yıl önceki protestolarda kan dökülen Mısır, halka, “Dört ay yetecek kadar buğdayımız var” diye güvence verdi.
* Sağanak yağış ve seller, Kanada’da buğday tarlalarını vurdu. Yüzde 35 düşük rekolte bekleniyor.
* Dünya pirinç üretiminin 1/3’ünü yapan Çin son sellerle boğuşuyor. Üretimi yüzde 5-7 düşecek.
* Tek umut, ABD ve Avustralya’da bereketli bir hasat olacağı beklentisi. Aksi halde dünyayı yeni bir gıda krizi bekliyor.

Putin’e yardıma hazırız mesajı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, orman yangınlarıyla mücadele eden Rusya’nın Başbakanı Vladimir Putin’e telefon ederek, “yardıma hazırız” mesajı verdi. Yangınlarından üzüntü duyduğunu belirten Erdoğan, ölen Rusya vatandaşları için de başsağlığı diledi. Erdoğan, Türkiye’nin yangın söndürme uçaklarının ve diğer yardım malzemelerinin Rusya’dan gelecek talepleri karşılamaya hazır olduğunu belirtirken, Putin gerekirse çağrıda bulunacağını ifade etti
(HÜRRİYET)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TSK'DA BİR VE İKİ NUMARA TAMAM GİBİ!

ÇİLLER'E GÖRE DP YANLIŞ YAPTI!

CEPLERİ DİNLEMEK İÇİN SAHTE BAZ İSTASYONU KURUYORLAR
»  ERGENEKON ABD'NİN YILLIK TERÖR RAPORUNA SOKULDU
»  101 ASKERİN YAKALAMA KARARI KALDIRILDI!
»  "KABADAYI BAŞBAKAN, BÜYÜKANIT'TAN HESAP SORSUN"
»  MARS'TA YAŞAM İŞARETİ KÖMÜR
»  KILIÇDAROĞLU'NDAN ÖNDER SAV'A REST!
»  MHP''DEN AKP'YE AĞIR İTHAM
»  CHP'DEN ERDOĞAN'A SERT ELEŞTİRİ!
»  DİSK'İN REFERANDUM SLOGANI: BANAYASA
»  ERDOĞAN OBAMAYLA GÖRÜŞTÜ
»  KRİTİK ZİRVE BAŞLADI
»  ŞANDIR: AKP TEK KİŞİ DİKTATÖRLÜĞÜNE GİTMEKTEDİR
»  `YÜZYILIN EN BÜYÜK ARKEOLOJİK BULUŞU'
»  ERDOĞAN'DAN ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMA
»  BALYOZ'DA ÇOK ÖNEMLİ GELİŞME
»  ARINÇ: "ASKER ARTIK GÖREVİNE BAKACAK"
»  MHP'DE BAŞDANIŞMAN ŞOKU!
»  'BUNLAR KARİKATÜR MUHALEFET'
»  İSTANBUL'DA ADALARDA, KOLİ BASİ,Lİ ALARMI
»  ^HAYSİYETSİZ VALİLER AKP'YE OY SATIN ALDILAR
»  İFADEYE ÇAĞRILAN 19 ASKER RAPOR ALDI
»  KRİTİK GÖRÜŞME BU AKŞAM
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.