Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.926,150
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ÇEVRE KATLİAM BAKANI
ÇEVRE KATLİAM BAKANI
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Kazdağlarına sahip çıkmadığı gibi çevre katliamına göz yumup katliamı savundu.
 
7.11.2007 - 11:17
Bakan Güler, Kazdağlarına sahip çıkmadı 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Kazdağı'nda altın arama faaliyetlerine karşı gösterilen direnci anlamadığını ifade ederek, "Kazdağı'nda ta Cenevizliler döneminden beri Osmanlı dönemi de dahil olmak üzere maden, altın çıkarılmış. Altın konusu olunca burada bir hassasiyet var, bir gariplik var, ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum" dedi.
 
Güler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığının bütçe görüşmelerinin bitişinde soru ve eleştirileri yanıtladı. Enerji Bakanılğı'nın son dönemde çevre ile sorunu varmış gibi algılanmasından rahatsızlık duyduğunu belirten Güler, "Biz yetişme tarzı, hükümet politikası olarak çevreye duyarlıyız. Yerdeki taşın bile bir hakkı olduğuna inanırız. Çevre ile ilgili bir sorumuz olamaz" dedi. Kazdağı konusunun çok zamanlarını aldığını ifade eden Güler, Etibank'ın eski Genel Müdürü olarak konunu üzerinde ciddi olarak durduğunu kaydetti.
-PROTESTO EDİLECEĞİMİ BİLE BİLE GİTTİM-
Objektif bir araştırma yapmaları için önce Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Teftiş Kurulu'nu bölgeye gönderdiğini söyleyen Güler, ardından kendisinin ziyaret ettiğini belirterek, "Protesto edileceğimi bile bile gittim oraya" dedi.
Türkiye'de çevre kirliliği kadar bilgi kirliliği olduğunu savunan Güler, bölgenin, Türkiye'nin çevreye olan hassasiyetini takdirle karşıladığını ifade etti. Bazı yerlerde, taşocakları ve madenlerin özensiz çalışması nedeniyle sorun yaşandığını kabul eden Güler, "Yemyeşil bir dağda kel gibi gözükebiliyor. Bunların düzeltilmesi lazım. Maden Kanunu'na bağlı olarak çalışıyoruz, bunları düzelteceğiz" dedi.
Kazdağı'nda madenciliğin tarihsel geçmişinin bulunduğunu ifade eden Güler, şunları kaydetti:
"Burası taa Cenevizlilerden beri maden araması ve işletmesi yapılan bir yer. Nedense şimdi gündeme geldi. Zaten milli park, milli parkta birşey yapılması mümkün değil. kazdağını ve milli parkı ayırmak lazım. Kazdağı ise taa Cenevizliler döneminden beri Osmanlı dönemi de dahil olmak üzere maden, altın çıkartılmış. 20'ye yakın endüstriyel maden ve mineral var, işletiliyor. Altın konusu olunca burada bir hassasiyet var, bir gariplik var, ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum."
Arama ve işletme olmak üzere iki tane ruhsat olduğunu vurgulayan Güler, aramada siyanür kullanılmamasına karşılık bölgede kampanya başlatıldığına işaret etti. Güler, bu dedikoduların peynir gibi bölgenin önemli ürünlerine zarar verdiğini kaydetti.
ÇED RAPORU İZİN VERMEZSE ÇIKMAZ, BU KADAR BASİT-
Altın madeninin işletilmesi için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu gerektiğine dikkat çeken Güler, "Hayır deniyorsa zaten çıkmaz, bu haliyle kalır. Ama biz kaynaklarımızın olup olmadığına bakıyoruz. İspatlı rezervimizde dünyada yedinciyiz artık. Ama muhtemelde dünya ikincisi olma durumumuz var. 5 milyar dolarlık altın ithal ediyoruz." dedi.
İki ayrı siyanür bulunduğunu, birinin çok tehlikeli olan hidrojen siyanür olduğunu kaydeden Güler, madencilikte ise az miktarda sodyum siyanür kullanıldığını ifade etti.
Atatürk'ün MTA'ya yer altı zenginliklerini araştırma görevi verdiğini ifade eden Güler, "Bir yanda bize diyorsunuz ki borumuzu değerlendirelim, bir yandan da altına dokunmayalım diyorsunuz. Ben bunu çözmekte zorlanıyorum, bunu çözmekte bana yardımcı olun. Bu bizim zenginliğimiz. Ne oluyor bu altında, böyle birşey çıkıyor. Biz ülkemizi de çok seviyoruz. Siyasete bir şey olmak için gelmedim birşey yapmak için geldim" değerlendirmesinde bulundu.
-AĞAÇLAR SÖKÜLÜP TEKRAR DİKİLEBİLİR-
Kazdağı'nda çevreye zarar verilmeyeceğinin altını çizen Güler, "Buradan çıkan madenin ÇED raporu zaten uygun olmazsa çıkartmayız, bu kadar basit. Gerekirse bunu alırız başka yerde işleriz" dedi. Tüm ormanlarda olan servis ve yangın yolları açmak için ağaç kesiminin Orman Müdürlüğü ile birlikte yapıldığını belirten Güler, gerekirse ağaçlar sökülüp işlemler yapıldıktan sonra tekrar dikilebileceğini söyledi.
Altın ile ilgili tartışmaya tepki gösteden Güler, "Türkiye'de olaylar taraftar psikolojisi ile tartışılıyor. Yani ne söylendiğine değil, kimin söylediğine bakılıyor. Kim söylüyor, bizden mi değil mi. Burada bizim teknik ve bilimsel olmamız lazım. Eğer bunu çıkarmayalım diyorsa ordaki vatandaşlar, ÇED raporu, 'İşleme' diyorsa işlemeyiz. Ama burdaki zenginliği kullanmamız lazım, 5 milyar dolar veriyoruz" dedi.
Enerji Bakanlığı olarak mermere ve bora gösterdikleri gibi altına da ilgi gösterdiklerini belirten Güler, "İkisi arasındaki farkı anlamakta güçlük çekiyorum" diye konuştu. Güler, eğer ispatlanırsa Türkiye'nin altın rezervinin 6 bin 500 tona kadar çıkabileceğini kaydetti.
Bakan Çenevizliler  ve Osmanlılar dönemiyle şimdiki dönemi birbirine karıştırıyor. çenevizliler ve Osmanlılar siyanürle altın çıkartmadılar. Onların dozerleri ve iş makinaları yoktu. Şimdi bir günde yapılan çevre katliamı o günlerde seneler alıyordu.Bunu bilmeyecek kadar düşünceden yoksun bir kişinin bu ülkeye bakan olması zuldür. İş paraya gelince her şeyi bir kenara atan bu zihniyet var oldukça ülke daha çok badireler geçirecektir.Binlerce kesilen ağaç için bakan bey bunlar dikilir diyor şimdiye kadar bu tür yerlerde kaç ağaç dikildi bunun cevabını verebilecek mi? Çevre duyarlığılığı olan vatandaşlarada kızıyor. Tipik bir sisayetçi şark kurnazlığı yaparak insanları bulunduğu mevki itibariyle küçümsüyor. Oysa bulundukları yerlere yakışmayan kendileri. Bu ülkeyi babalarının çiftliği sanıyorlar.

 


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


YOLCU OTOBÜSÜ KELKİT ÇAYINA UÇTU

TÜRK HEYYETİNİ TERLETEN ERDOĞAN'I TERLETMEYEN SÖZLER

"ASKERLER VATANA İHANETLE SUÇLANAMAZ"
»  TÜRKLÜĞE KÜFÜR ETMEK AB KRİTERİ OLDU
»  EŞİ TERÖRİST OLAN VEKİL KONUŞTU
»  PEKİ BUSH ERDOĞAN'DAN NE İSTEDİ!
»  "EVREN:"BESLEMEYELİM ASALIM"DA ISRARLI
»  MİLLETVEKİLİNE MAAŞ AVANTAJI
»  PAŞA'NIN OVAL OFİS RAPORU
»  DANIŞTAY SANSÜRÜN GEREKÇESİNİ AÇIKLADI
»  TUNCELİ'DE KARAKOLA SALDIRI, 1 ASKER ŞEHİT OLDU
»  "ABD İLE ARAMIZDA ÜÇLÜ MEKANİZMA YOK"
»  BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN İTALYA'YA SÜRPRİZ ZİYARET
»  GÜL: "ABD MECBUR, ÇÜNKÜ SORUMLULUKLARI DA VAR"
»  "KEŞKE O ASKERLERİMİZ ŞEHİT OLSAYDI"
»  "BANA TECAVÜZ EDERKEN BABAM İZLEDİ"
»  GORBAÇOV, ALİYEV'İ ÖLDÜRTMEK İÇİN KATİL TUTMUŞ
»  AB'DEN YİNE 301 NAKARATI
»  "TEŞEKKÜR BEKLİYORDUK, SUÇLANIYORUZ"
»  ASKER ANNESİNDEN BAKAN ŞAHİN'E TEPKİ
»  KAMER GENÇ, FENA YAKALANDI
»  BUSH, BAYKAL'I MEMNUN ETTİ
»  DTP'LİLERİ KIZDIRAN SORU
»  HAC, KRİZ YARATTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.