Bu ay başında her iki ülkeden ithal edilen ayakkabılara geçici kısıtlamalar getirilmişti. Fakat Avrupa Komisyonu, bunların yerine daha ağır ve daimi gümrük duvarları çekilmesini öneriyor.
Avrupa'nın ayakkabı imalatçıları, önlem alınmazsa Uzak Doğu'dan gelen ucuz ürünlerin kendilerini piyasadan sileceğini söylüyor.
Fakat ayakkabı satıcıları aynı fikirde değil; gümrük vergilerinin tüketiciye olumsuz yönde yansıyacağına dikkat çekiyorlar.
Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin hükümetleri ise bu tartışmada ikiye bölünmüş durumda. Bir grup ülke Avrupa Komisyonu'nun önerisine arka çıkarken, karşıt grup ise böyle bir adıma gerek olmadığını savunuyor.
Çin ile Vietnam, Avrupa Birliği'ne her yıl yüz milyonlarca çift deri ayakkabı satıyor. Bütün işaretler, bu ticaretin önümüzdeki yıllarda daha da büyüyeceği yönünde.
Fakat Avrupa Komisyonu, her iki ülkenin de ayakkabı imalatçılarının büyük devlet teşvikleri aldığının kanıtlanabileceğini ve ancak bu sayede gerçeğin ötesinde ucuz fiyatlarda ayakkabı ihraç ettiklerini söylüyor.
Brüksel merkezli Komisyon, Çin'den ithal edilen ayakkabılara yüzde 16 buçuk, Vietnam'dan gelenlere ise yüzde 10 oranında vergi yüklenmesini öneriyor.
Bu öneriye en çok destek veren iki Avrupa ülkesi, ayakkabı sanayiinin güçlü olduğu İtalya ile Portekiz. Her iki ülke de imalat sektörünü ayakta tutmanın tek çaresinin bu olduğunu savunuyor.
Öte yandan İngiltere ve Danimarka gibi birlik üyeleri ise Çin ile Vietnam'ın bu sertlikte bir gümrük duvarını hak etmediğini söylüyor.
Ayakkabı satıcıları ve tüketici grupları da bu tartışmada büyük çapta Çin ve Vietnam'ın yanında duruyor.