Geleneksel yeni yılı ailece yemek yiyerek karşılamak Çinlilerin en önemli geleneği olduğundan milyonlarca kişi memleketlerine gitmek için yollara düştü.
Çin’in kuzey kesiminde Bahar Bayramı arifesindeki "birlik yemeği" denilen akşam yemeğinde mantıya benzeyen "ciaozı", güney kesiminde ise yapışkan pirinç unundan yapılan erişte yenilir. Aile fertleri gece boyunca uyumayıp yeni yılı birlikte karşılar. Kötü ruhları korkuttuğuna inanılan havai fişek patlatmak da en yaygın gelenekler arasındadır.
Halk arasındaki örf ve adetlere göreyse genel anlamda Bahar Bayramı, Çin’in ay takvimine göre 12. ayın 23. gününde başlar, yeni yılın ilk ayının 15.
günü kutlanan Yuan Şiao Bayramına (Fener Bayramı) kadar yaklaşık üç hafta sürer.
Bahar Bayramının Yin ve Shang döneminde, yılın sonunda ve başında yapılan tanrılara ve atalara tapma etkinliğinden kaynaklandığı söyleniyor. Bahar Bayramı ve "nien"ın anlamı tarımdan kaynaklanıyor. Eski zamanlarda Çinliler, tahıl yetişme süresine "nien" diyordu. Xia ve Shang döneminde Xia takvimi oluşturuldu.
Bir yıl, Ay’ın hareketlerine göre 12 aya ayrılıyordu. Yılın ilk ayında Ay’ın görülmediği gün, yılın ilk günü olarak belirlenmiş. Bu sistem, bugün bildiğimiz Ay takvimidir.
12 HAYVAN BURCUNUN KAYNAĞI
Çinlilerin 12 hayvan burcunda boğa ve kaplanın yanı sıra tavşan, ejderha, yılan, at, koç, maymun, horoz, köpek, domuz ve fare bulunuyor.
12 hayvan burcunun kaynağı, M.Ö 6. Yüzyıldaki İlkbahar ve Sonbahar Dönemi’ne dayanıyor. M.S 5. ve 6. yüzyıllardaki Güney ve Kuzey hanedanları dönemine gelindiğinde 12 hayvan burcu, Çin’de çok yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
Çinlilerin ataları, 12 hayvan burcunu yalnızca yıllar için değil, aylar ve saatler için de kullanıyordu. Eskiden beri "Tanrı ile insan arasındaki bütünleşmeye" dayalı bir felsefenin benimsendiği Çin’de 12 hayvan burcu, Çin milletinin hayvan ve toteme olan inancı ile ilkel astronomi biliminin ortak ürünü olageldi.
"GELENEKLERİN CANLI KALINTISI: PANAYIRLAR"
Çin’de, Bahar Bayramı sırasında yoğun ilgi çeken faaliyetlerden biri de kurulan panayırlar.
Geçmişi 1000 yıldan öncesine dayanan panayırlarda, ülkenin çeşitli yerlerinden getirilen mallar ile bölgelere özgü yemekler satılır ve açık havada gösteri izlenirdi. Ancak zamanla eğlence tarzlarının çoğalmasıyla, panayırlar çekiciliğini yitirdi. Bu durum, kültür çevrelerinde endişeye yol açtı. Bir süre önce Pekin’de düzenlenen 1. Panayır Forumu’nda panayırlara ilgiyi artırmanın yolları ele alındı.
Çin gelenek ve göreneklerinin canlı kalıntısı olarak kabul edilen panayırlara, "halkın karnavalı" da deniyor. Çin Halk Sanatçıları Derneği Bayramlar Enstitüsü Başkan Yardımcısı, Pekin Üniversitesi’nden Prof. Lu Di, panayırları "Çin’in geleneksel kültürlün, sanatlarının ve ekonomisinin taşıyıcısı" olarak niteliyor.
PANAYIRLARDAKİ HAZIRLIKLAR
Aynı zamanda kültür parkı olarak inşa edilen Pekin’in doğusundaki Gaobeydien tapınağında panayır hazırlıkları günler öncesinden başladı.
Tapınakta geleneksel sanat eserlerinin sergilenmesinin yanı sıra Pekin operası, Çin dövüş sanatları, aslan ve ejderha dansları gibi gösteriler yapılacak. Dev bir kürenin içinde beş motosikletin yaptığı nefes kesen gösteri ve horoz dövüşü bayram ziyaretçilerini bekliyor.
Yetkililer tapınak panayırının hem kültürü zenginleştirdiğini, hem de geleneksel sanatları koruduğunu söyledi