Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada 9 ilde 19 bayide gerçekleştirdikleri kiloyla ayakkabı satışında zararı göze aldıklarını, yaklaşık 350 bin çift ayakkabıyı 500 bin liraya satarak “Türkiye'de bir ilki” gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Yüzde 100 yerli üretim yaptıklarını ve halkın kaliteli ayakkabıya ucuza ulaşabilmesi amacıyla yola çıktıklarını anımsatan Selçuk, şunları kaydetti:
“Birçok ayakkabı çeşidinde Çin menşeli ürünlere artık 'dur' dedik. Sonbaharda yaptığımız 'kiloyla satış' kampanyasında yaklaşık 500 bin lira civarı zararımız oldu ama iki türlü fayda sağladık. Birincisi ucuz ve kalitesiz Çin ayakkabılarının Türkiye'ye girişini yavaşlatmış olduk. İkincisi ise ölü sezonlarda eleman çıkarmak zorunda kalan ayakkabı sektöründe devamlılığı sağladık. Bir tek işçimizi bile kapının önüne koymadık.
Bazı firmalar, yüzde 300-400 kar marjıyla Çin'den getirdikleri ayakkabıların satılamayanlarını 1 liraya satarak Türk ayakkabı sanayine büyük zarar verdiler. Bizim kiloyla satışa başlamamızda, rakip firmaların bu ucuz ve insan sağlığını tehdit eden ayakkabıların 1 liraya satışa sunulması bardağı taşıran son damla oldu.
Birtakım firmaların bu tutumu karşısında yerli ayakkabı sanayinin gücünü göstermek adına, onların şov yaparak 1 liradan sattığı 3-5 bin çift ayakkabıya karşı, biz 350 bin çiftle ciddi bir duruş göstermiş olduk. Çin'i durdurmak için 100 ton ayakkabıyı kiloyla sattık. Ülkemize sağlıksız Çin ayakkabısı girmesin. Hem tüketiciyi koruyalım, hem de istihdamı. Biz kendi adımıza bu yüzden 500 bin lirayı havaya attık. Hükümetten de ciddi bir tedbir bekliyoruz.”
3,90 LİRAYA BABET
Yaz sezonuna yaklaşırken birtakım Türk firmalarının Çin'den babet siparişi vermeye başlayabileceklerini öne süren Selçuk, bunu önlemek için geçtiğimiz ayın son günlerinde hızlı bir şekilde babet üretimine başladıklarını bildirdi.
Alpaslan Selçuk, geçen yıl 9,75 liradan satışa sundukları babetleri, geçtiğimiz yaz 6,90 liraya indirdiklerini şimdi ise fiyatı 3,90 liraya düşürdüklerini belirterek, şöyle devam etti:
“Bu fiyatları gören Türk firmaları Çin'e sipariş veremezler. Çünkü daha pahalıya malolacak. Ayrıca 13,70 lira fiyatla da spor ayakkabısını satışa sunduk. Paramız yurt dışına gitmesin diye entegre tesislerimizde yüklü adetlerde üretime başladık. Dış alımı tamamen kesip, yerli yan sanayiciyi de güçlendirerek bir sonraki hamle olan teşvikli bölgede ayakkabı üretimi projesini devreye sokarak sınırlarımız içinden bir dünya markası yaratmak istiyoruz.”
Selçuk, Avrupa'ya açılma projesinin ilk ayağını da Bulgaristan'da gerçekleştirdiklerini ve bu hafta sonu Avrupa'daki ilk Hangar Shop'u Plovdiv şehrinde açacaklarını sözlerine ekledi.