Bazı internet siteleri ve haber ajansları, şehirde isyancılarla güvenlik kuvvetlerinin çatıştığını ancak isyanın kontrol altına alındığını duyurdu.
Güvenlik güçleri ile isyancılar arasında yaşanan silahlı çatışmalar nedeniyle belli noktalarda toplanan halkın da paniğe kapılarak dağıldığı belirtiliyor.
Özbek hükümeti: "İsyancılar bölgeden çıkarıldı"
Hükümet kaynaklarına göre güvenlik güçleri, Andican'da resmi binaları işgal eden ve bir meydanda toplanan göstericilerin tümünü bu bölgeden çıkardı.
Bir yetkili, ''protestocular ayrıldı. Ele geçirdikleri bina kurtarıldı. Silah araması yapılıyor'' dedi. Yetkili, olaylarda kaç kişinin öldüğü veya yaralandığı hakkında bilgi vermezken, gelişmeleri izleyen gazetecilere göre, güvenlik güçleri insanların üzerine doğrudan ateş açtı.
Andican'da polisin göstericiler üzerine ateş açması sonucu ölenlerin sayısının 50 kişiyi bulabileceği ileri sürülüyor.
Göstericilerin lideri Kabulcan Parpiyev, tüm gün toplam ölü sayısının 50'ye ulaşmış olabileceğini belirtti.
İsyanın nedeni
Özbekistan yönetimi Andican'da köktendincilere karşı bir operasyon başlatmıştı. Operasyon kapsamında köktendincilikle suçlanan ve işadamı olduğu belirtilen 23 kişi gözaltına alındı.
Haklarındaki suçlamaları reddeden bu kişilerin serbest bırakılması için kentte dört aydır eylem yapılıyordu. Kentteki gerginlik, dün gece cezaevini basan eylemcilerin 23 kişiyi serbest bırakmasıyla daha da arttı.
Söz konusu 23 kişinin anayasaya aykırı faaliyetler, köktendincilik ve suç örgütü oluşturma gibi iddialarla yargı önünde olduğu belirtiliyor. Bölgedeki insan hakları savunucuları ise bu davanın Özbekistan yönetiminin dini konulardaki kısıtlamalarının bir parçası olduğunu savunuyor.
10 şubatta başlayan davada, 23 sanığın tümü de suçsuz olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz yıl haziran ayında tutuklanan sanıklar, 'Ekramiye' adlı bir dini grubun üyeleri olmakla suçlanıyor. Grubun yasadışı Hizb-üt Tahrir'le bağlantılı olduğu da belirtiliyor.
Bu arada Andicanlı Ekrem Yoldaşov etrafında birleşen ve adı grup lideri Ekrem'den gelen 'Ekremiler' grubu, ülkede Hizbüttahrir'i reddeden dini grup olarak biliniyor. Yayımladıkları 'İmana Yol' adlı kitabıyla tanınan Ekremiler, dini grup olmanın yanı sıra kurdukları şirketlerle ekonomik alanda da örgütlendikleri belirtiliyor.
Özbek yetkililer, Hizb-üt Tahrir'i, geçtiğimiz yıl 50'den fazla kişinin ölümüne neden olan terör saldırılarından sorumlu tutuyor.
ABD, Özbekistan'da da kadife devrim istiyor
ABD, Özbakistan halkının daha fazla demokrasi istediğini açıkladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, Özbekistan halkının daha temsili ve demokratik bir hükümet istediğini belirterek, ''ancak bu barışçı yollarla olmalı, şiddet yoluyla değil'' dedi.
Hükümete ve göstericilere soğukkanlı davranmaları çağrısı yapan sözcü, ''ülkede şiddetin patlak vermesinden, özellikle de bazı teröristlerin hapishaneden kaçırılmasından kaygı duyduk'' dedi.
AB komisyonu sözcüsü de, göstericiler üzerine hükümet güçlerince ateş açılmasını kınadı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise gelişmelerin Özbekistan'ın iç işi olduğunu belirtti.