Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2555
EURO
37,5486
IMKB
9.132,000
ALTIN
2.872,220
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ÖZGÜRKOSOVA DÜNYAYI BÖLDÜ
ÖZGÜRKOSOVA DÜNYAYI BÖLDÜ
 
ABD Başkanı Bush, Kosova’nın bağımsızlığını "Ahtisaari planı" çerçevesinde tanıdıklarını açıkladı. Kosova’nın bağımsızlığını destekleyen Almanya Başbakanı Merkel, henüz tanıma açıklaması yapmadı, AB içinde topluca tanımak için uzlaşma arayışında olduklarını söyledi. Fransa ve İngiltere tanıdıklarını açıkladılar. Türkiye de Kosova’yı tanıdığını duyurdu
 
19.2.2008 - 07:42
Hayır cephesi

Başta İspanya ve Rum Kesimi, AB içindeki bir kanat, kendi özel durumları nedeniyle Kosova’yı tanımayacağını açıkladı. AB Dışişleri Bakanları şimdi ortak tutum belirlemeye çalışıyor. Rusya ve Çin ise "Kosova’yı Sırbistan’ın parçası olarak kabul eden" 1244 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı nedeniyle bağımsızlık ilanını uluslararası yasalara aykırı kabul ediyor.

AB içinde, başta Irak savaşı olmak üzere en kritik konularda ortaya çıkan derin görüş ayrılığı, Kosova’nın tanınması olayında da tekrarlandı. ABD Kosova’yı tanıdığını ilan ederken, AB içinde umutsuzca bir konsensüs arayışı var. AB’deki karmaşa dışında, bazı ülkeler Kosova’nın bağımsızlığına kesinlikle karşı çıkıyor.

Bu konuda en sert tutumu, Sırbistan’a tam destek veren Moskova sergiliyor. Rusya gibi Çin yönetimi de Kosova’nın bağımsızlık ilanından endişe duyduğunu açıkladı. Bu ülkeler, 1244 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına göre Kosova’nın Sırbistan’ın bir parası olduğunu ve bağımsızlığın uluslararası yasalara aykırı olduğunu savunuyor. Buna karşı çıkanlar ise, 1999 yılında alınan bu kararın sadece geçici bir dönem için geçerli olduğu görüşünde.

Sri Lanka ve Vietnam da bağımsız Kosova’ya kırmızı ışık yakıyor.

ABD Başkanı George W. Bush, Kosova’nın bağımsızlık ilanını tanıyarak, "Kosovalılar artık bağımsız" dedi. Bush, Kosova için bağımsızlığın kendisinin savunduğu bir şey olduğunu söyledi. ABD’nin Kosova’yı tanıması üzerine Sırbistan, Washington Büyükelçisi’ni geri çektiğini açıkladı.

AB’NİN EVET CEPHESİ

AB cephesine gelince, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere’nin başını çektiği 19 ülke Kosova’yı tanıyacağını açıklarken, başta İspanya olmak üzere, Rum Kesimi ve diğer bazı üyeler, Kosova’yı tanımayacağını vurguladı. İspanya, Kosova’nın tek yanlı bağımsızlık kararının, yasa dışı olduğunu savunuyor. AB dışişleri bakanları Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi çerçevesinde ortak tutum belirlemeye çalışıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kosova’nın statüsünün bir benzeri olmadığını ve emsal teşkil etmeyeceğini öne sürerken, AB’de uzlaşmaya varılmasını bekleyeceklerini söyledi. Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, tek yanlı bağımsızlık ilanının tanınacağı işaretini verdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Kosova’nın bağımsızlık ilanının, Avrupa’nın ve Kosova’nın en büyük başarısı olduğunu, Sırbistan için ise bir yenilgi anlamına gelmediğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ise Batı Balkanlar’ın geleceğinin Avrupa’da olduğunu vurgulayarak bölgede barış ve istikrarın güvence altına alınması için AB’nin gerçek liderlik göstermesi gerektiğini söyledi.

İSPANYA: TANIMAYACAĞIZ

Başta Bask bölgesi olmak üzere ayrılıkçı hareketlerin en fazla görüldüğü ülkelerden İspanya’nın Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, Kosova’nın bağımsızlığını tanımayacaklarını açıkladı. Moratinos, "Tanımayacağız, çünkü bu girişimin uluslararası yasalara uygun olmadığını düşünüyoruz" dedi.

AB içinde emsal oluşturacağı korkusuyla, Kıbrıs Rum kesimi, Yunanistan, Romanya ve Slovakya da, Kosova’nın tek yanlı bağımsızlık ilanına karşı çıkarken, Bulgaristan, Malta ve Portekiz’in BM Güvenlik Konseyi tarafından çözüm bulunmasını bekleme eğiliminde olduğu ifade ediliyor. AB, Kosova’da şiddet olaylarının yaşanmasını önlemek ve barışı korumak amacıyla bölgeye 1800 polis, hakim ve yöneticiyi kapsayan bir misyon gönderiyor.

Türkiye de Kosova’yı resmen tanıdı

BAĞIMSIZLIĞINI ilan eden Kosova’yı resmen tanıyan ülkeler arasına Türkiye de katıldı. ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin tanımasının ardından Dışişleri Bakanı Ali Babacan yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye’nin Kosova’yı tanıdığını duyurdu. Kosova’nın tanınmasından sonra bu ülkeyle diplomatik ilişkiler, Türkiye’nin Priştine’de bulunan eşgüdüm ofisi ile Tiran Büyükelçiliği üzerinden yürütülecek. Ankara daha sonra Priştine’ye büyükelçilik açmayı da gündemine alacak.

BÜYÜKELÇİLİĞE SALDIRI

Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesi üzerine protesto eylemlerinin arttığı Sırbistan’da, üniversite öğrencileri, dün öğleden sonra Türkiye’nin Belgrad Büyükelçiliği’ne saldırdı. Atılan taşlardan büyükelçiliğin ikinci katındaki camlar kırılırken, personelden yaralanan olmadı.

Türkiye, Sırbistan Dışişleri Bakanlığı’na iki ayrı nota vererek güvenliğin artırılmasını istedi. Sırbistan, Türkiye Büyükelçiliği önündeki polis sayısını birden ikiye çıkardı. Türkiye, Belgrad’taki THY bürosu ile Belgrad yakınlarındaki Efes Pilsen bira fabrikasının da yoğun şekilde korunmasını istedi. Öfkeli kalabalık McDonalds restoranının camlarını da kırdı. Belgrad polisi taşkın gençlerin ABD Büyükelçiliği’ne yaklaşmasına ise izin vermedi. n Uğur ERGAN / ANKARA

ABD, kontrollü bağımsızlığı tanıdı

ABD, Kosova’yı "Ahtisaari planı" çerçevesinde tanıdığını açıkladı. BM’nin Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari’nin "multi-etnik yapıya göre" hazırladığı plan, uluslararası denetim altında bağımsızlık öngörüyor. Uluslararası kuruluşların gözetiminde BM üyeliği ile sonuçlanacak bu bağımsızlık, Kosova’nın Arnavutluk ile birleşmesini engellemenin yanı sıra, Sırp azınlığın yaşadığı bölgelerin de koparak Sırbistan’a katılmasının önüne geçmeyi hedefliyor.

Talat: Kosova’yı selamlıyorum

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kosova’nın bağımsızlığının, dünya istikrarı için büyük önem taşıyan Balkanlar’daki güvenlik ve işbirliğini olumlu yönde etkilemesini arzuladığını belirtti. Talat, ’Bu bağımsızlığa karşı çıkanların; hiçbir halkın, başka bir halkın yönetimi altında yaşamaya zorlanamayacağını dikkate alarak ortaya çıkabilecek sorunlara işbirliği ile çözüm bulunması için katkı yapmalarını diliyorum’ dedi. Talat, Kosova ile KKTC arasında ise bir bağlantı kurmadı.(HÜRRİYER)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"TÜRKİYE'DE GİZLİ ABD ÜSLERİ VAR"

HİZBULLAHIN KOMUTAN'ININ BAŞINI UZAKTAN KUMANDAYLA UÇURDULAR

İTALYA'YI KANA BULAYAN MAFYA LİDERİ CONDELLO YAKALANDI
»  AKILSIZ VE APTAL KİMSE KALMAYACAK
»  SIRBİSTAN ABD İLE İLİŞKİLERİ KOPARDI
»  AMERİKA BATIYOR ÇIĞLIĞI..!
»  İŞTE PAKİSTAN'IN OY PUSULASI BİSİKLETLİ, VAZOLU, SÜRAHİLİ
»  BELGRAD'TA TÜRK ELÇİLİĞİNE SALDIRI
»  TANZANYALI KADINLAR BUSH'A BÖYLE ARKA ÇIKTILAR
»  AB,TÜRKİYE'NİN KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİ ONAYLADI
»  CHANEY, İRAN'IN BAŞINA ÖRÜLECEK ÇORAP İÇİN GELİYOR!
»  PRENSES DİANA'YI KRALİYET AİLESİ ÖLDÜRTTÜ...!
»  KOSOVA AYRILDI, BELGRAD SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ
»  'OBAMA'NIN OYLARI ÇALINDI' İDDİASI
»  KIBRIS'LI RUMLAR PAPADOPULOS'A KIRMIZI KART GÖSTERDİ
»  301 DEMİR PARA 10.7 MİLYON DOLARA SATILDI
»  UÇAKLA HELİKOPTER ÇARPIŞTI 3 ÖLÜ
»  HİPER AKTİF PANDA ZİYARETÇİ SEVMİYOR
»  "YENİ ANAYASA KÜRTLERİN HAKKI İÇİN TEST"
»  ERMENİLERDEN ABD'YE TÜRKİYE SİTEMİ
»  ABD'DE KATLİAM GİBİ YARIŞ, 7 İZLEYİCİ ÖLDÜ
»  RUSYA: ABD'NİN UYDU VURMASI YALAN
»  SİBİRYA'DA ÇOK ŞİDDETLİ ESRARENGİZ PATLAMA!
»  VE KOSOVA PARLAMENTOSU BAĞIMSIZLIĞI KABUL ETTİ...
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.