Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, Anadolu Ajansı'nın (AA) çıkardığı “1920-2020: 100 Yıllık Türkiye” adlı belgesel albümü köşesine taşıdı. Özkök, albüm için teşekkür ederken kapağına itiraz etti.
Özkök, Türkiye'nin son 100 yılını anlatan kitabın kapağındaki 16 ismin fotoğraflarına dikkat çekti. O fotoğraflar arasında İsmet İnönü ve Bülent Ecevit'in de olması gerektiğini söyledi.
Ertuğrul Özkök, "100 yıllık Türkiye’de İnönü ve Ecevit’e iki küçük kare yok mu" başlıklı yazısında şu ifadelerle konuyu gündeme getirdi: "Kurtuluş Savaşı’nın iki kahramanından biri ve Türkiye’nin çok partili hayata geçmesini sağlayan İsmet İnönü yok...Tansu Çiller var, Türkiye’nin yüzde 42 oy almış ilk sosyal demokrat parti başkanı ve 'Kıbrıs fatihi' Bülent Ecevit yok..."
İşte Ertuğrul Özkök'ün o yazısı...
100 YILLIK TÜRKİYE'DE İNÖNÜ VE ECEVİT'E İKİ KÜÇÜK KARE YER YOK MU
Anadolu Ajansı son yıllarda çok güzel albümler çıkarıyor. Sonuncu geçen ay yayınlandı.
Adı “1920-2020: 100 Yıllık Türkiye”...
Türkiye’nin son 100 yılını anlatıyor. Kesinlikle temel arşivimde saklayacağım bir çalışma... O nedenle teşekkür ediyorum.
Ama bir de eleştirim var...
Albümün kapağına 16 fotoğraf konmuş... İşte bu fotoğrafların seçimine itirazım var.
Kapakta siyasetçi ve devlet insanı olarak 6 kişinin fotoğrafına yer verilmiş.
Atatürk, Tayyip Erdoğan, Turgut Özal, Adnan Menderes, Süleyman Demirel var... Bence hepsi de doğru seçilmiş... Her biri için ikna edici bir gerekçe bulunabilir...
Ama sizce de bu galeride 2 isim eksik değil mi... Çok kısa süre başbakanlık yaptığı halde, Türkiye’nin ilk kadın başbakanı olduğu için tamam Tansu Çiller’e yer var.
Kurtuluş Savaşı’nın iki kahramanından biri ve Türkiye’nin çok partili hayata geçmesini sağlayan İsmet İnönü yok...
Tansu Çiller var, Türkiye’nin yüzde 42 oy almış ilk sosyal demokrat parti başkanı ve “Kıbrıs fatihi” Bülent Ecevit yok...
Onlar da birer kare fotoğrafı hak etmiyor mu 100 yılın Türkiye’sinde... Devletin ajansı, böyle bir albüm yaparken devletin devamlılığı ilkesini de dikkate almalıdır diye düşünüyorum.