Merkez Nilüfer İlçesi'ndeki Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Nefroloji Kliniği'nin bulunduğu yedinci katın çatısında bugün saat 14.10'da ezolazylon çalışması yapılırken henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerinin 37-42 ve 52 metrelik köpük kulesi adı verdiği itfaiye araçlarının kullanıldığı söndürme çalışmalarına itfaiyeye toplam 25 araçla müdahale ederken, söndürme çalışmalarına Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 2'si helikopter 7 araç da katıldı. Yaklaşık 80 görevlinin katıldığı çalışmalarda, çatıdaki yangın saat 15.20'de kontrol altına alındı. İtfaiye söndürme çalışmalarını sürdürdü.
KORKU VE PANİK YAŞANDI
UÜ Tıp Fakültesi'nin çatısında başlayan ve kısa sürede çevreye yayılan yangın korku ve paniğe neden oldu. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı ambulansların fakülteye yöneltildiği yangında fakülte görevlileri nefroloji, yeni doğan bebek ve yoğun bakım hastalarını hastanenin bahçesine çıkardılar. Hastaların korku dolu anlar yaşadığı yangında yakınları ise cep telefonu ile tanıdıklarına haber verdiler.
Ambulans helikopterin yoğun duman nedeniyle tahliye çalışmalarına katılamadığı yangınla ilgili bilgi veren UÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof.Dr. Macit Gülten, çatıda çıkan yangının nedeninin araştırıldığını belirterek, "Çok şükür hastalarımız mağdur olmadı. Kaybımız yok. Tedavi gören hastalarımızı tahliye ederek çeşitli hastanelere gönderdik. Yangınla ilgili inceleme devam ediyor" dedi.
YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ ARAŞTIRILIYOR
Fakülte binasının çatı katında çıkan ve 800 metrekarelik alanın yanmasına neden olan yangının çıkış nedeni araştırılıyor. Çatıda devam eden izolasyon çalışmaları sırasında çıktığı bildirilen yangınla ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, "Olayda can kaybı olmadı. Yaralanan da bulunmuyor. Zamanında müdahale edildi. Yangının çıkış nedenini şu anda söylemek doğru olmaz. En az 24 saat süren bir inceleme ve araştırma yapmamız gerekiyor. Yeni aldığımız köpük kuleleri çalışmalarımızı kolaylaştırdı" dedi.
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ALARMA GEÇTİ
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, yangın haberi üzerine sağlık müdürlüğü olarak kriz yönetimine geçtiklerini belirterek, "Tüm özel ve resmi ambulanslar teyakkuz haline geçirildi. Yine tüm özel ve resmi hastanelerde hasta sevki ihtimaline karşı yataklar hazır edildi. Yazılı bir emirle tüm hastanelerin uzman hekimlerinin hastaneleri terk etmemeleri talimatı verildi. Yoğun bakımlar da hazırlıklar yapıldı. Hasta sevki ihtimaline karşı gerekli tedbirleri alıyoruz" dedi.
VALİ: İZOLASYONDAN ÇIKTIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ
Bursa Valisi Şahabettin Harput da hastaneye gelerek Rektör Prof.Dr. Mete Cengiz'den bilgi aldı. Vali burada gazetecilerin sorusu üzerine, "Yangının izolasyon çatışmaları sırasında çıktığını düşünüyoruz. Bursa'daki Şevket Yılmaz Hastanesi'ndeki yangının ardından 139 sağlık kurumunda eksikliklerin giderilmesi konusunda talimat vermiştim. Bunla ilgili çalışmalar yapılıyordu. Yangınla gerekli araştırmayı yapıyoruz" dedi.
Gazetecilerin Uludağ Üniversite Hastanesi'nin bu düzenlemenin dışında kalıp kalmadığını sorması üzerine Vali Harput, "Bu konuda herhangi bir bilgim yok. Hem yangın, hem de diğer çalışmalar konusunda bilgi aldıktan sonra gerekli açıklamayı yapacağım" diye konuştu.
VALİ HARPUT'UN AÇIKLAMASI
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki yangın sonrası üniversiteye gidip yangınla ilgili incelemelerde bulunan Bursa Valisi Şahabettin Harput, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Harput, sabah saatlerinde Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi'nde de yangın çıktığının hatırlatılması üzerine Onkoloji Hastanesi'ndeki yangının kablolardan meydana geldiğini hatırlatarak, "Yangın riskine karşı kabloların yeniden gözden geçirilmesi ve varsa eksikliklerin giderilmesiyle alakalı bir talimatımız oldu. Onunla ilgili bir çalışma yapılıyor. Geçen yıl Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde yaşanan olaydan sonra, bütün hastaneler, öğrenci yurtları, umuma açık mahaller, oteller de dahil, yangınla ilgili tedbirlerin yeterli olup olmadığı konusunda denetimler yaptık. Yaklaşık 130 yer. Bu denetimi yapılan yerlerde kısmı eksiklikler tespit edildi. Onlara eksikliklerin giderilmesiyle ilgili süre verdik. Süreler doldu. Eksiklikler arkadaşlarımız tarafından takip ediliyor. Tedbirleri yerine getirmeyenler, örneğin beşinci kattaki düğün salonu tedbir almamışsa kapatılacak. Müsamaha gösterilmeyecek. Bu arada yönetmelikler sık sık değişiyor. 2002- 2007 ve 2009 da yönetmelik çıktı. Her yönetmelik maliyeti artırıyor. Bütün kurumlar kendi bütçe imkanlarıyla bunları yerine getirecekler"
Bir gazetecinin "UÜ'nün denetim dışında kaldığı söyleniyor, bununla ilgili ne söyleceksiniz?" şeklindeki sorusuna Vali Harput, "Buranın kapsam dışında kalmasıyla ilgili özel bir emir kimse veremez. Ama ilk defa sizden duyuyorum. Bu konuyu değerlendireceğim" dedi.
REKTÖRDEN İTFAİYE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ'NE TEŞEKKÜR
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mete Cengiz, yangına soğukkanlılıkla müdahale eden Büyükşehir Belediyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teşekkür etti. Prof. Dr. Cengiz, hastanenin güvenli hale getirilmesinden sonra hastaların odalarına nakedileceğini sözlerine ekledi.
MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI MART: SORUNLARIN HALI ALTINA SÜPÜRÜLMESİ DURUMU VAR"
Yangın bölgesine gelen Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart da, binalardaki yangın denetimleriyle ilgili hiçbir ücret talep etmediklerini vurgulayarak, "İşbirliği çok önemli 20'inin üzerinde meslek odası açık çek veriyoruz. Denetim için hazırız. Bizim açımızdan denetimlerde bir tıkanma yok. Tıkanma noktası idarenin kendisidir. Her denetimden sonra çıkan eksikler bütçe ve maliyet gerektiriyor. Sorunların halı altına süpürülmesi durumu var" diye konuştu.21/09/2010