Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla İpsala'da tarihi tören yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı açılış törenine katılacak olan Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve beraberindeki heyeti, Meriç Nehri Köprüsü üzerinde karşıladı. Helikopterle İpsala Gümrük Sahası'na indikten sonra kara yoluyla Meriç Köprüsü'ne geçen Başbakan Erdoğan, sınırda görevli Türk askerleriyle tokalaştı. Erdoğan, daha sonra Yunanistan Meclis Başkanı Dimitris Siufas, Yunanistan Kalkınma Bakanı Christos Folias'ın da aralarında bulunduğu heyetle birlikte gelen Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'i karşıladı.
Karşılamada, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de hazır bulundu. Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı'nın resmi açılış töreni, İpsala Gümrük Sahası'nda Türkiye, Azerbaycan ve Yunanistan milli marşlarının okunmasıyla başladı. Törene, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Yunanistan Kalkınma Bakanı Christos Folias, Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri ile ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman katıldı. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, iki dost ve komşu ülke arasındaki doğal gaz enterkonektörü açılışı dolayısıyla birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, tüm konuklara ''hoşgeldiniz'' dedi. Erdoğan, bu projenin temelinin 3 Temmuz 2005 tarihinde yine burada atıldığını ve çok kısa zamanda tamamlanarak faaliyete geçmesinin ortak irade ve kararlılığın bir göstergesi olduğunu söyledi. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecindeki gelişmelere paralel olarak yeni bir safhaya giren Türk-Yunan yakınlaşmasının her alanda arttığına işaret eden Erdoğan, bu yakınlaşmanın iki ülke arasındaki iş birliğine olduğu kadar bütün bir bölgenin refah ve istikrarına da katkıda bulunduğunu ifade etti. Erdoğan, ekonomi, ticaret, ulaştırma, enerji, turizm gibi çok çeşitli sektörlerde bu sürecin somut sonuçlarını görmekten mutluluk duyduğunu kaydetti. En somut iş birliği alanlarından bir tanesine bugün burada hep birlikte tanık olduklarını belirten Erdoğan, doğal gaz enterkonektörünün hizmete açılıyor olmasının önümüzdeki dönemde diğer alanlarda atılabilecek adımları da teşvik edeceğine inandığını kaydetti.
Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Türkiye'nin geniş bir enerji vizyonu vardır. Bu vizyon doğrultusunda jeostratejik konumumuzla birlikte bölgede enerji merkezi dağıtıcısı ve transit ülke pozisyonumuzu güçlendirmeye çalışıyoruz. Esas itibarıyla enerji stratejimizi de bu vizyona dayanarak küresel gelişmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurarak oluşturduk. Buradan hareketle Türkiye olarak, doğu-batı, kuzey-güney ekseninde transit ülke olmayı, Ceyhan terminalinin enerji ticaret merkezi haline dönüştürülmesini, Samsun-Ceyhan baypas petrol boru hattı ve Hazar geçişli doğal gaz boru hattı projelerini gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. 2006 yılında faaliyete geçen Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ile geçtiğimiz Temmuz ayında işlerlik kazanan Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı projeleri, bu çerçevede yakın zamanda hayata geçirdiğimiz önemli çalışmalardır. Bu projelerle Türkiye 21. yüzyılın ipekyolu olarak adlandırılan doğu-batı enerji koridorunun hayata geçirilmesine öncülük etmektedir.''
Karamanlis: Bu proje oldukça önemli ve büyük bir adım Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı projesinin iki ülke arasında işbirliğinin gelişmesi açısından oldukça önemli ve büyük bir adım olduğunu belirterek, ''Bölge istikrarı açısından da önemli bir proje'' dedi. Karamanlis, Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı'nın açılışı nedeniyle İpsala Gümrük Sahası'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, projenin temelinin 2,5 yıl önce iki ülke ve iki halkı birleştiren Meriç Köprüsü üzerinde atıldığını hatırlatarak, projenin iki ülke için de büyük önem taşıdığını kaydetti.
Karamanlis, Yunanistan ve İtalya arasında bir doğal gaz boru hattı inşa edilmesi için de anlaşma imzalandığını, Türkiye'den gelen hattın İtalya'ya kadar uzatılacağını belirterek, ''Orta Doğu ve Hazar bölgesinden Avrupa'ya doğal gaz getirecek hattın anlaşmasını imzaladık. Bizler AB'nin de destekleriyle Güney Avrupa Doğal Gaz Ringini oluşturuyoruz'' diye konuştu. Ayrıca Yunanistan'ın Azerbaycan'la da bir anlaşma imzaladığını ve böylece dörtlü bir devletlerarası anlaşmanın ortaya çıktığını aktaran Karamanlis, Güney Avrupa Doğal Gaz Ringi'nin en önemli halkasının bugün açılışı yapılan hat olduğunu söyledi. ''Başlangıç, her şeyin yarısıdır. Bugün bir başlangıç yapıyoruz ve başlangıç demek her şey demektir'' diyen Karamanlis, Türkiye-Yunanistan doğal gaz boru hattı projesinin olgunlaşması için uzun bir zamana ihtiyaç duyulduğunu, hayata geçirilmesinin ise daha çabuk gerçekleştiğini dile getirdi. Karamanlis, şöyle devam etti: ''Bu hat, dünya piyasalarında enerji alanında büyük rekabetin yaşandığı bir dönemde hayata geçirilmesi açısından da çok önemli bu proje. İki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesi açısından oldukça önemli ve büyük bir adım. Bölge istikrarı açısından da önemli bir proje. Bu proje, iki ülkenin uyum içerisinde işbirliği yapabileceğinin de bir göstergesi. Komşu ülkeler bu mantalite çerçevesinde çalışarak daha da güzel işler başarabilirler. Bu alanda gerçekten geniş imkanlar var. Biz bu imkanları en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız.'' İki ülke arasında elektrik enerji hatlarının birleştirilmesi için de bir anlaşma imzalandığını anımsatan Kostas Karamanlis, bu açılışta işbirliği yaparak daha güzel ve daha iyi bir geleceğin elde edilebileceği mesajını vermek istediklerini söyledi. Karamanlis, Yunanistan'ın ve bütün Yunan vatandaşlarının Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri kurmayı hedeflediğini belirterek, ''İki halkın sürekli olarak yakınlaşmasından yanayız ve gelecek nesillere daha iyi bir yarın bırakmak için çabalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye de AB'ye üyelik yolunda gereken kriterleri yerine getirmek durumunda. Bu da sizin bildiğiniz bir realite zaten'' diye konuştu. Karamanlis, birlikte kalkınma ve ilerlemeye yönelik projelere imza atılabileceğini ve ülkeler kendi aralarında işbirliğine devam ettikçe halkların da daha iyi bir gelecek için iyimser olabileceğini ifade ederek, ''İşbirliği ve ilerleme için cesaretli olmamız gerekiyor'' dedi. (ZAMAN) |