Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
33,9934
EURO
38,0346
IMKB
9.976,000
ALTIN
2.829,040
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İNGİLTERE ABD'NİN OPERASYON ÖNERİSİNİ REDDETTİ
İNGİLTERE ABD NİN OPERASYON ÖNERİSİNİ REDDETTİ
 
İngiliz Guardian gazetesinin iddiasına göre, ABD 'askeri operasyon' önerdi, ancak İngiliz hükümeti bunu reddetti.
 
7.4.2007 - 15:45
İran'ın, tutukladığı 15 İngiliz askerini serbest bırakmasının ardından, 13 günlük krizin çözülmesiyle ilgili ayrıntılar da ortaya çıkıyor. İngiliz Guardian gazetesinin iddiasına göre, ABD 'askeri operasyon' önerdi, ancak İngiliz hükümeti bunu reddetti.

Gazete haberde, "ABD'lilerden savaşa yol açabilecek bazı öneriler geldi" ifadesini kullandı.
 
Bu önerilerden biri, İran hava sahasında, taciz uçuşları yapılmasıydı. Ancak İngiliz yetkililer, bu önerileri reddetti ve Pentagon'a "Siz, bu krizin dışında kalın" mesajı iletildi.
 
Haberde, Londra'nın, ABD Başkanı Bush'a, 'sert ifadeler kullanarak, gerilimi artırmaması yönünde telkinlerde bulunduğu' da belirtiliyor.
 
Guardian'a konuşan İran devrim muhafızlarına yakın bir İranlı yetkili ise, "Eğer bu olay, ABD ile yaşansaydı, beklenmedik bir savaşa neden olabilirdi" dedi.
 
İran 'iyi niyetle karşılık' istedi
 
İran ise, İngiltere hükümetinden, esir İngiliz askerlerini serbest bırakmasına iyi niyetle karşılık vermesini istedi.
 
İran'ın Londra Büyükelçisi Resul Movahedian,
Financial Times gazetesine verdiği demeçte 'Biz kendi payımıza düşeni yaptık. Olumlu yolda devam edebilmek için şimdi sıra İngiliz hükümetinde' dedi.
 
İngiliz askerlerinin serbest bırakılmasının başka bir davayla ilişkisinin bulunmadığını belirten Movahedian, 'Ancak eğer İngilizler yardımcı olmak ister ve nüfuzlarını kullanırlarsa bunu memnuniyetle karşılarız... Biz genelde bölgedeki gerilimi azaltacak her adımı memnuniyetle karşılarız' dedi.
 
'Tahran'ın İngiliz askerlerini serbest bırakma kararının meyvelerini toplamanın İran ve dünyadaki büyük güçler için ortak bir görev olduğunu' belirten Movahedian, BM'nin daimi üyeleri olan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in, İran'ın yararlı amaçlar için uranyum zenginleştirme hakkını tanımalarını memnuniyetle karşılayacaklarını vurguladı.
 
Askerler ağız değiştirdi
 
13 gün İran'da gözaltında tutulduktan sonra, İngiltere'ye dönen İngiliz askerler, ağız değiştirdi. Askerler, düzenledikleri basın toplantısında, "Biz, Irak karasularındaydık. 7 yıl hapis yatacağımız söylenince, İran karasularına girdiğimizi söylemek zorunda kaldık" diye konuştu.
 
Askerler, 7 yıl hapis cezasıyla tehdit edildikleri için "İran karasularına girdik" dediklerini, oysa, Irak karasularından 'çıkmadıklarını'  öne sürdü.
 
Şivenor askeri üssünde konuşan İngiliz askerler, İran'da, elleri ve gözleri bağlı şekilde, 'ayrı'  hücrelerde tutulduklarını da iddia etti.
 
İran iddiaları reddetti
 
İran ise, açıklamaları samimi bulmuyor. Dışişleri Bakanlığı, İngiliz askerlerin açıklamaları için, 'mizansen' dedi ve sınır ihlalinin 'örtbas'  edilmeye çalışıldığını iddia etti.
 
Açıklamada ayrıca, 'İngiltere'nin, İslam kültürü ve İran uygarlığı hakkında 'bilgisiz' olmasının, üzüntü verici olduğu' belirtildi.
 
KRİZİN KRONOLOJİSİ
 
23 Mart:
İran Devrim Muhafızları, 8'i Kraliyet Deniz Kuvvetleri memuru 7'si deniz piyadesi 15 İngiliz askerini gözaltına aldı. İran'ın 'nükleer enerji teknolojisi geliştirme çalışmalarından' ötürü ABD ve Batı'lı ülkelerle gerginlik içinde bulunduğu bir dönemde yaşanan bu gelişme 'kriz' niteliğine büründü.
 
24 Mart:
İngiliz yetkililer, İran'ın Londra'daki büyükelçisiyle bir saatlik görüşme yaptı ve askerlerin derhal serbest bırakılmasını istedi. İran, İngiliz askerlerinin İran'ın karasularına izinsiz girdiklerini itiraf ettiklerini açıkladı.
 
25 Mart:
İran ve İngiltere dışişleri bakanları telefonda görüştü. 26 Mart: İran, İngiliz askerlerinin sağlıklarının gayet iyi olduğunu bildirdi, nerede bulundukları hakkında ayrıntı vermedi.
 
27 Mart:
İngiltere Başbakanı Tony Blair, 'askerler bırakılmazsa başka safhaya girileceği' yönünde açıklama yaptı.

28 Mart:
İngiltere Genelkurmay İkinci Başkanı Koramiral Charles Style, İngiliz azkerlerinin Irak karasularının 1.7 mil içinde yakalandıklarını ileri sürdü. İran'ın Londra Büyükelçiliği ise İngilizlerin İran karasularına girdiklerini öne sürdü.
 
İran devlet televizyonu, İngiliz kadın askerin İran'ın haklı olduğu yolundaki açıklamasını yayınladı. Kadın asker, 'İran halkının armağanı olarak çocuğuma yaş günü armağanı götüreceğim' dedi. İran ile tüm resmi bağlantıları donduran İngiltere, askerlerin televizyonda konuşmaları yönünde aldatılmış olabileceklerini belirtti.
 
29 Mart:
İngiltere İran ile çatışma istemediğini bildirdi, Tahran hükümeti de İngiliz kadın asker Faye Turney'in salıverilmesini geciktirebileceğini açıkladı. BM de 'büyük kaygısını' dile getiren bir açıklama yaptı. Açıklama, İngiltere tarafından 'hafif' bulundu. İran, kadın asker Turney'nin ikinci mektubunu yayımladı.
 
30 Mart:
İran, gözaltındaki bahriyelilerin üçünü televizyona çıkardı. Kadın askerin, 'Biz, ABD ile İngiltere'nin Irak'taki zulmü yüzünden tutuklandık' sözünü yayınladı. Blair, İran'ın bu tavrını sert bir dille eleştirdi, 'Tahran'ın tutumu, tecrit oluş yolunu açıyor' dedi. AB, askerlerin 'derhal serbest bırakılması' talebini içeren bir açıklama yaptı.
 
2 Nisan:
İran'dan, 'Mesele diplomasi yoluyla çözülür. Tutukluların yargılanmasına gerek yok' açıklaması geldi.
 
4 Nisan:
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad 'hediye olarak' İngiliz askerlerinin serbest bırakılacağını açıkladı, ancak "İngiltere'nin yaptığı hatayı kabullenemeyecek kadar cesaretten yoksun olduğunu" da belirtti.
 
5 Nisan:
İran'ın iki haftalık bir krizden sonra "jest" için serbest bıraktığını açıkladığı 15 İngiliz asker, Londra'ya ulaştı. Askerler İngiliz istihbaratı tarafından sorgulanacak.

6 Nisan:
İran'ın 13 gün süreyle alıkoyduktan sonra 5 Nisan'da serbest bıraktığı 15 İngiliz asker, önceki açıklamalarını değiştirerek, Basra Körfezi'nde tutuklandıklarında İran değil, Irak karasularında olduklarını söyledi. İran ise açıklamalar için 'mizansen' dedi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


PAPA 16.BENEDİKT'DEN AFRİKAYI SOYDUK İTİRAFI

IRAK'TAN SÜRPRİZ KARAR!

GALAKSİMİZİN ZARİF VE SEKSİ KUZENİ
»  İNGİLİZ ASKERLER İNGİLTERE'YE GİDİNCE AĞIZ DEĞİŞTİRDİ
»  SADDAM DÖNEMİ KOMUTANLARA EMEKLİ MAAŞI
»  DELİK ÇORAPLI BAŞKANIN AŞK SKANDALI
»  RUSLAR TÜRKİYE'Yİ ORTAK ÜLKE GÖRÜYOR
»  DÜNYA'DA ESKİSİNDEN DAHA SÜRATLİ DÖNMEYE BAŞLAMIŞ
»  YOLCU GEMİSİ EGE'DE KARAYA OTURDU
»  BLAİR'İN ASKERLER İÇİN PAZARLIK YAPILMADI YALANI
»  AMERİKA DÜNYA'NIN EN KÖTÜ YÖNETİLEN EN YALANCI ÜLKESİ
»  RUSYA İLE ABD ARASINDA UYDU KRİZİ
»  İNGİLİZ ASKERLERİ BLAİR KARŞILADI
»  TAYLAND KRALI YOUTUBE GİRMEYİ ENGELLEDİ
»  İRAN İNGİLİZASKERLERİ VİP'TEN FISTIKLA YOLLADI
»  350 MİLYAR LİRA VER TRAFİK DERDİNDEN SIRT ROKETİYLE KURTUL
»  ''ASKERLERİMİZİ ÇEKERSEK IRAK'TA ETNİK TEMİZLİK OLUR''
»  WASİNGTON POST:AKP DÖNEMİNDE ORDUNUN ETKİSİ AZALDI
»  "BABAMIN KÜLLERİYLE KOKAİN İÇTİM" DİYEN ŞAKA YAPMIŞ!
»  ESİRLERİ SERBEST BIRAKAN AHMEDİNEJAD ŞOV YAPTI
»  İNGİLİZ ASKERLER BÜYÜKELÇİLİĞE TESLİM EDİLECEK
»  FLAŞ..FLAŞ.. İRAN, 15 İNGİLİZ ASKERİNİ SERBEST BIRAKIYOR
»  SENMİSİN PENTEGON'U ÇÖKERTEN...
»  ERDOĞAN LADİN KADAR TEHLİKELİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.