Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2470
EURO
37,5806
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.907,710
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI STRAW: "TARİHİ BİR GÜN"
İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI STRAW:  TARİHİ BİR GÜN
 
AB Dönem Başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasını, AB ve uluslararası toplum için 'tarihi bir gün' olarak nitelendirdi.
 
4.10.2005 - 00:06
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün bu akşam gelmesiyle birlikte Müzakere Çerçeve Belgesinin imzalanacağını belirten Straw, uzlaşı sağlanmasında hem Türkiye'nin hem de AB'nin katkısı olduğunu söyledi. 
 
AB dönem başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye ile müzakerelerin çok yakın bir gelecekte başlayacağını belirtti.
 
Jack Straw, 30 saat süren uğraşları sonunda yorulduklarını, ancak buna değdiğini ifade ederek, ortak çabalarından ötürü AB'nin 25 üyesi ve Türk hükümetine teşekkür etti.
 
Müslüman ve laik bir ülkenin AB'ye katılımının 'birlikte yaşanabileceğinin ve çalışılabileceğinin bir kanıtı' olacağını belirten Straw, ''önümüzde uzun bir yol var'' diye konuştu.
 
Görüşmelerde havanın olumlu olduğunu kaydeden Straw, bu süreçte tüm tarafların kazandığını belirtti ve ''bence gelecek parlak'' dedi.
 
Olli Rehn: "AB'nin Türkiye'ye ihtiyaç var"
 
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de , AB'nin istikrarlı ve demokratik bir Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi.
 
Rehn, düzenlediği basın toplantısında, son 30 saatin herkesin hazmetme kapasitesini test ettiğini belirterek, ''sonuçtan tatmin olmak için bütün nedenlerimiz var'' dedi.
 
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye için, diğer aday ülkelerden istenilenden farklı ve yeni şartların öne sürülmeyeceğini söyledi.
 
Rehn, Lüksemburg'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ile müzakerelerin açılması yönünde alınan sonuçtan memnun olduklarını belirterek, ''diğer ülkelere hangi şartlar uygulandıysa, Türkiye'ye de aynı şartlar uygulanacak. Yeni bir şart öne sürülmeyecek'' diye konuştu.
 
Rehn, dönem başkanı İngiltere'ye de uzlaşı sağlama çabalarından dolayı teşekkür etti.
 
Solana: "Herkes kazandı"
 
Basın toplantısına katılan AB Ortak Güvenlik ve Dış politika Yüksek temsilcisi Javier Solana da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e sürece yaptıkları katkıdan ötürü teşekkür etti.

''Herkes kazandı'' diyen Solana, 1999 yılında kendisinin gece geç saatlerde Ankara'ya gittiğini, bu gece ise Gül'ün Lüksemburg'a gelmek üzere olduğunu kaydetti. Solana, sürece katkıda bulunan herkese teşekkür etti.  

Plassnik: "Amacımız tam üyelik"
 
CNN TÜRK canlı yayınında Mithat Bereket'e konuk olan Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Türkiye ile yapılacak müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğunu söyledi.
 
Bir çok konunun basında abartıldığını belirten Plassnik, "yapmamız gereken profesyonelce çalışmak. Birlikte daha iyi bir Avrupa'yı nasıl yaratırız onun üzerinde çalışmalıyız" diye konuştu.
 
Bereket'in bir sorusu üzerine Plassnik, 'imtiyazlı ortaklık'ta diretmelerinin nedeninin Türkiye'ye verdikleri önemden kaynaklandığını belirtti.
 
Gül: "Başımız dik gidiyoruz"
 
Uzun müzakerelerin ardından Türkiye ile AB arasında bir uzlaşma sağlandı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ''Lüksemburg'a başımız dik gidiyoruz'' dedi.
 
Yaklaşık 24 saati aşan çetin pazarlıkların ardından sağlanan uzlaşma sonucu Lüksemburg'a doğru yola çıkan Abdullah Gül, yaşananların demokrasinin gereği olduğunu belirterek, detaylara girmeyeceğini kaydetti.
 
Gül, Müzakere Çerçeve Belgesi'nde tam üyelik perspektifinin çok açık olduğunu belirterek, "umarım bu karar tüm taraflara hayırlı olur" diye konuştu.
 
Nitelikli üyeliğin sözkonusu olmadığını belirten Dışişleri Bakanı Gül, müzakerelerin başarılı olması halinde Türkiye'nin tam üye olacağını ifade etti.
 
AB serüvenin başladığı günden bu yana katkısı olan tüm siyasi liderlere teşekkür eden Dışişleri Bakanı Gül, bu gece hükümetler arasında açılacak konferansla müzakerelerin resmen başlayacağını söyledi.
 
Lüksemburg'a gidileceğini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer  ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a ilettiğini söyleyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'nin ve dünyanın bundan karlı çıkmasını diledi.
 
Gül, katılım töreni sırasında sırasıyla AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, daha sonra AB dönem başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw ve son olarak kendisinin birer kısa konuşma yapacaklarını da sözlerine ekledi.
 
Ata uçağı Lüksemburg yolunda
 
AB Konseyi de Gül'ün uçağa bindiği sıralarda, AB Konseyi'nin Müzakere Çerçeve Belgesi'ni resmen onayladığı açıklandı.
 
Abdullah Gül müzakerelerin başlaması nedeniyle düzenlenecek törene katılmak üzere Lüksemburg'a doğru yola çıktı. Öğle saatlerinde görüşmelerin tıkandığı sırada, TSİ 18.00'de yapılması öngörülen törenin ertelendiği açıklanmıştı.
 
'İmtiyazlı ortaklık' ısrarı nedeniyle görüşmeleri son ana kadar tıkayan Avusturya, Ankara'dan kısa bir süre önce belgeyi onayladı.
 
Diplomatik kaynaklar Türkiye'nin Çerçeve Belge'nin 1'inci ve 5'inci paragraflarına ilişkin sıkıntılarının giderildiğini belirtti.
 
Çerçeve Belge'nin ilk sayfasına 'Türkiye'nin uluslararası kuruluşlarda AB üyelerine veto hakkını kullanmaması'nı düzenleyen 5'inci maddesiyle ilgili Ankara'nın kaygılarını gideren bir ifade 7'inci paragraf olarak eklendi.
 
Türk diplomatlar açıklamanın 25 üyenin onayladığı bir AB Konseyi bildirisi olarak metinde yer alacağını belirtti.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AB'NİN TÜRKİYE KARARI AVUSTURYA'YI RAHATSIZ ETTİ.

YUNAN MEDYASI DA TÜRKİYE'YE KİTLENDİ

FİLİSTİN'DE PARLAMENTO'YA BASKIN
»  BELÇİKA: "MÜZAKERELER BUGÜN BAŞLAMAZSA ASLA BAŞLAMAYABİLİR"
»  AB'NİN TÜRKİYE TOPLANTISI'NDA AVUSTURYA İKNA EDİLEMEDİ
»  CİA, PKK İLE GÖRÜŞTÜ!
»  İRAN'DA EŞCİNSELLER İDAM EDİLDİ
»  TURİZM CENNETİ BALİ ADASINI CEHENNEME ÇEVİRDİLER
»  GÜNLÜĞÜNE 2 MİLYON DOLAR ÖDEYECEK 3'CÜ UZAY TURİSTİ DE YOLA ÇIKTI.
»  İRANDAN ÜLTİMATOM!
»  RİCE: ''IRAK ACIMASIZ KATİLLERE TESLİM EDİLEMEZ''
»  JAPONYA'DAN ABD VE BM'YE UYARI
»  BOMBA YÜKLÜ 3 ARAÇ PATLADI : 95 KİŞİ ÖLDÜ135 KİŞİ YARALANDI
»  RUSYA'DA ASKERİ CEPHANELİK PATLADI
»  KÜRDİSTAN MİLLİ TAKIMI GÜNEY KORE'DE !!!
»  BAYAN VEKİLLER SAÇ SAÇA KAVGA ETTİ!
»  AFGANİSTAN'DA TOPLU MEZAR...
»  YEŞİL HATTA SEKS PARTİSİ
»  USAME BİN LADİN'İN SAĞLIĞI KÖTÜLEŞMİŞ
»  KADINLARIN TEPKİSİ AMERİKAN BASININDA
»  AMERİKALILAR IRAK'I DAHA DA KARIŞTIRACAKLARINI İTİRAF ETTİLER
»  AMERİKALILARIN GURURU OLAN HAYALET UÇAK DÜŞTÜ
»  İŞTE AMERİKAN ASKERLERİNİN MÜPTELASI OLDUĞU SİTE!
»  KUZEY IRAK'TA KÜRT ZİRVESİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.