ABD'deki Atlanta Georgia Teknik Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Telekomünikasyon Grubu Başkanı Prof. Dr. İlhan Fuat Akyıldız (resimde), tıp dünyasında çığır açacak olan proje ile ilgili bilgi verdi. ABD'de nano haberleşme üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. İlhan Fuat Akyıldız, vücuda yerleştirilecek nano aygıtlarla haberleşmeyi sağlayacak bir projeyi insanoğlunun hizmetine sunmaya hazırlandıklarını ve vücuda yerleştirilen bu aygıtlar sayesinde Alzheimer, kanser ve diyabet hastalıklarının oluşmadan teşhis ve tedavi edilebileceğini söyledi. ABD'nin TÜBİTAK'ı NSF'den projesi için 3 milyon dolarlık destek alan Akyıldız, projenin 25-30 yıl içinde gerçeğe dönüşebileceğini ve bu sayede insan hayatının 200-250 yıl uzayabileceğini savundu.
Bu proje ile 2011 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinden TUBİTAK Bilim Ödülü'nü alan Akyıldız, 'Bu nano cihazlar oldukça küçük ve gözle görülemeyecek bir ebatta. Bu makineler piyasaya çıktığı zaman bunların birbirleri ile nasıl haberleşecekleri konusunda şu anda çalışmalar yapıyorum. Çok küçük boyutlardaki nano aletler, insan vücuduna enjekte edilecek ve haberleşip hastalıklara, virüslere, tümörlere ve bakterilere karşı savaşabilen ve bağışıklık sistemimizi güçlendiren ek kan hücreleri olarak görev alacak. Dolayısıyla insanlar birkaç yüzyıl yaşayabilecek. Benim ilgim, bu nano aletlerin hücrelerle haberleşme konuları üzerine. İnsan hücreleri belli mesajcı moleküller göndererek birbirleriyle konuşur. Biz önce bu dili çözmeye, sonra da o dilde hücrelerle konuşarak söz ettiğimiz tedavi ve uygulamaların yolunu açmaya çalışıyoruz' dedi.
Alzheimer, kanser ve şeker hastalıklarının bu teknoloji sayesinde tarihe karışacağını savunan Prof. Dr. İlhan Fuat Akyıldız, proje sayesinde insan ömrünün 250 yıla kadar uzamasının beklendiğini de söyledi. Akyıldız, 'Tamam insan ömrü çok uzayacak ama biz bunu gerçekleştirdiğimiz an bence tanrı başka hastalıklar çıkaracak. Biz zaten hep bir çözüm buluyoruz, ondan sonra başka problemler çıkıyor' diye konuştu.
Nano aygıtların şu anda bilinen bütün hastalıklara çare bulacağını ancak projenin tamamlanmasının 20 yılı bulabileceğini söyleyen Prof. Dr. Akyıldız, 'Nano cihazlar önceden programlanıp insan vücuduna gönderildikten sonra, örneğin bir kalp problemi oluştu, hemen onlar gidip bu sorunu çözecek. Belki şu anda gerçekçi gelmiyor ama öyle. Mesela vücutta bir tümör olduğu zaman onlar hemen o tümörü imha edecekler' dedi.
Proje ile birlikte insanların artık doktorlara ihtiyacının kalmayacağı görüşünün yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. İlhan Fuat Akyıldız, projenin doktorlara teşhis konusunda büyük avantajlar sağlayacağını kaydetti. Vücuttaki nano cihazların müdahale edemedikleri hastalıkları kişinin cep telefonu vasıtasıyla doktoruna bildireceğini anlayan Akyıldız, 'Bu projede doktorlar ile birlikte çalışıyoruz. Proje ile birlikte doktorların işinin kalmayacağı görüşü yanlış. Mesela vücuda ilaç tabletleri yoluyla ağızdan veya damardan alınacak nano cihazlar, vücuttaki bir problemi çözemiyorlarsa hemen alarm konumuna geçecekler. Hemen vücudunda bulundukları kişinin cep telefonu aracılığıyla kişinin kendi doktoruna mesaj gönderecekler. Bu mesaj sayesinde doktorlar kişinin rahatsızlığının neden kaynaklandığını hemen bilebilecek. Doktor daha sonra vücuttaki nano cihazları yeniden programlayarak hastalığa müdahale edecek' ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. İlhan Fuat Akyıldız katıldığı ve IEEE (Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) tarafından düzenlenen çalıştayda, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen akademisyenler bilgisayar ve telekomünikasyon alanlarındaki son gelişmeleri paylaştı. Çalıştaya, 45 ülkeden yaklaşık 180 akademisyen ve bilim adamı katıldı.SABAH