Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattıyla birbirlerine hem ticari hem de stratejik anlamda kenetlenen üç ülke, demiryolu hattıyla ekonomik ilişkilerinin daha da güçleneceğini ve demiryolu planının tarihi bir önem arzettiğini düşünüyor.
Fakat iki komşusu Türkiye ve Azerbaycan tarafından ambargoya tabi tutulan Ermenistan'da parlamento başkan yardımcısı Vaan Ovanisyan, ''bu projenin amacı ekonomiden ziyade, ülkemize uygulanan ambargoyu güçlendirmek'' dedi.
Gürcistan'ın başkentinde sokakların Türk ve Azeri bayraklarıyla süslendiği dünkü imza töreninde Gürcü lider Mihail Saakaşvili, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev hazır bulundu.
İnşaatına Haziran ayında başlanması umulan tahminen 600 milyon dolarlık demiryolu Kars ile Bakü'yü Gürcistan toprakları üzerinden birbirine bağlayacak.
Saakaşvili, demiryolu hattını ''jeopolitik bir devrim'' diye nitelerken, Başbakan Erdoğan da İpek Yolu benzetmesini kullanarak önemini vurguladı.
Gürcü yetkililer tamamlandığında demiryolundan yılda 15 milyon ton mamül taşınacağını söylüyor. Ancak demiryolu projesi, Türkiye ve Azerbaycan'la ticari bağı olmayan Ermenistan'da kınandı.
Erivan, Kars-Bakü hattında kurulacak yeni ticaret köprüsünün Ermeni ekonomisini baltalama planlarının bir parçası olduğu kanısında.
Ermenilerin bu kaygılarına ilişkin, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili imza törenindeki konuşmasında Ermenistan'a bir mesaj gönderdi.
Türkiye'nin Gürcistan'a milyonlarca dolar yatırımda bulunduğunu söyleyen Saakaşvili, ''Büyük bir değişime tanık oluyoruz, bu süreçten hiç bir komşu ülkenin ayrı tutulmasını istemem'' dedi ve Gürcistan'ın Ermenistan'la iyi ilişkiler kurmak istediğini söyledi.