MURAT KİBRİTOĞLU, UĞUR MART Niğde DHA
Hacettepe Üniversitesi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri Mevlüt Parlak, Abdullah Benna Sarın ile Ahmet Burak Meriç, geçen perşembe günü tırmanış yapmak için Orta Toroslar’da yer alan, Aladağların en yüksek 4 noktasından biri olan Demirkazık Dağı’na geldi. Üç dağcı, Güzeller Çanağı’nda kamp kurdu. Bölgede teknik tırmanışlar yapan dağcılardan Mevlüt Parlak ile Abdullah Benna Sarın, 3 bin 461 metre yüksekliğindeki Güzeller Tepesi’ne tırmanış yapmak için harekete geçerken, Ahmet Burak Meriç kampta kaldı. 500 metrelik ’düz duvar’ olarak tabir edilen bölgeden zirveye teknik tırmanış yapan genç dağcılar, yaklaşık 3 bin 200 metreye ulaştıklarında bilinmeyen bir nedenle düştü.
İpte asılı kaldı
Sarın tırmanış ipinde asılı kalırken, Parlak da onun hemen altında iki kayanın arasına düştü. Sarın, kampta kalan arkadaşı Meriç’i cep telefonuyla arayarak yardım istedi. Meriç’in haber vermesi üzerine Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timi helikopteri ile AKUT, UMKE, Dağcılık Federasyonu Niğde İl Temsilciliği ekipleri, jandarma ve bölgede tırmanış yapan Hacettepeli 13 dağcı, arama kurtarma çalışmasına başladı.
Gece boyunca havadan ve karadan sürdürülen çalışma saat 01.00’da sonuç verdi. Havanın açık olması nedeniyle ay ışığından yararlanan gece görüşlü askeri helikopter, kurtarma ekibinden 3 kişiyi alarak dağcıların bulunduğu bölgeye götürdü.
Helikopter gönderildi
Ancak bölgenin ’düz duvar’ olması nedeniyle dağcılara ulaşılamadı. Sabah saat 07.00’de tekrar başlatılan çalışma kapsamında bir ekip, mahsur kalan dağcıların alt kısmına, diğer bir ekip de üst kısmına indirildi. Konya 3. Ana Jet Üssü’nden kalkan AS532 Cougar tipi helikopter öğle saatlerinde güçlükle bölgeye indi. Parlak’ın cesedi sıkıştığı iki kayara arasından güçlükle çıkartılarak helikoptere alındı. 3 bin 200 metre yükseklikte asılı kalan Abdullah Benna Sarın, 18 saat sonra kurtarıldı. Parlak’ın cesedi ve yaralı haldeki Sarın Adana’daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne götürüldü. Sağlık kontrolünden geçirilen Sarın’ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Kamp alanındaki Ahmet Burak Meriç ise kurtarma ekibiyle birlikte inişe geçti.
Kurtarma ekibiyle birlikte Demirkazık Kamp Eğitim Merkezi’ne ulaşan Meriç, “Tırmanış için farklı bir rota belirlemiştim, ancak iki arkadaşım başka rotadan tırmanışa geçti. Mevlüt Parlak ilk düştüğü anda hayatını kaybetti, çünkü ses vermiyordu. Helikopterin bize ulaşmak için üzerimizde dolaştığını gördüm” dedi.
18 SAAT
BOYUNCA İPTE ASILI KALDI
Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Abdullah Benna Sarın 3200 metre yükseklikte tırmanış ipinde asılı kaldı. Sarın 18 saat sonra kurtarıldı.
Mevlüt Parlak’ın cesedi uzun uğraşlar sonucu dağdan indirildi.
Hacettepe’den 6 öğrenci
Mevlüt Parlak, Demirkazık’ta hayatını kaybeden Hacettepe Üniversitesi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün 6. üyesi oldu. 30 Mart 1999’da Soner Ünsal (22) tutunduğu kayanın kayması sonucu düşerek, Zümrüt Işık (22), Bahar Ural (22), Nilgün Acar (23) ve Soner Kolçak (24) ise 11 Şubat 2006’da tırmanış yaparken çığ altında kalarak hayatını kaybetmişti.
56 yılda 18 ölüm
Aladağlar’da son 56 yılda Mevlüt Parlak’la birlikmte 18 dağcı hayatını kaybetti. Engin Kongar (21) 8 Eylül 1956’da düştü. Sermet Taş (22) 27 Ağustos 1969’da düştü. Faruk Süner (27) 20 Nisan 1975’te çığ altında kaldı. Rezzan Okşar (21) 20 Nisan 1975’te çığ altında kaldı. Saadet Güçlü (19) 1975’te düştü. Mümtaz Çankaya (36) 31 Ocak 1988’de düştü. Soner Ünsal (22) 30 Mart 1999’da düştü. Fransız Etiene Cortois (48) Nisan 1999’da çığ altında kaldı. Zümrüt Işık (22), Bahar Ural (22), Nilgün Acar (23) ve Soner Kolçak (24) (Hacettepe Üniversitesi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü) 11 Şubat 2006’da çığ altında kaldı. Utku Kocabıyık (25), Seza Bürkan Yüksel (23) 1 Ocak 2007’de düştü. Tanju Duru (45) 2 Ekim 2010’da düştü. İnna Gorotyska (38) 14 Mayıs 2012’da düştü. Feliks Karchemskyi (33) 3 Haziran 2012’de kalp krizi geçirdi.
‘Kaza Demirkazık’ta değil Güzeller’de’
Milli dağcılar 3 il (Adana-Niğde-Kayseri) sınırlarında yer alan Aladağlar’da meydana gelen her kazanın Demirkazık’ta gerçekleşmiş gibi gösterilmesini eleştirdi. Dünyanın en yüksek zirvelerine çıkan milli dağcı Tunç Fındık, “Bu kaza da diğerleri gibi Güzeller Dağı’nda oldu. Güzeller Dağı, Demirkazık’ın 16 kilometre güneyinde yer alır. Aladağ silsilesine hatta Güzeller’in kuzey duvarına tırmanmak son dönemde çok moda oldu. Aladağlar’da 3 bin metrenin üzerinde 150-200 zirve var. Son dönemde en tecrübeli dağcıdan, antrenman dağcısına kadar yüzlerce dağcı Aladağlar’a geliyordu. Ben de Everest ve K2 gibi zorlu zirvelere çıkmadan önce antrenman tırmanışlarımı Demirkazık’ta yaparım” dedi.
Milli dağcı Cumhur Baştuhan ise, “Kaza Demirkazık zirvesinde değil 16 kilometre mesafedeki Güzeller’de meydana geldi. Aladağlar son yıllarda kendini geliştirmek isteyen yeni dağcılar, zirveleri zorlayacak profesyoneller, tatbikat yapan resmi görevliler, ip deneyimi yaşamak isteyen üniversiteliler olmak üzere yüzlerce kişiyi ağırlıyor. İsviçre Alp Dağları gibi sert kayalardan oluşan teknik tırmanışa uygun bir dağ silsilesi olduğu için çok tercih ediliyor” diye konuştu.
MİLLİYET İSTANBUL