İran’da İslam devriminin ardından ilk kez Süveyş Kanalı’nı geçerek Suriye’ye gelen İran’ın Kharg ve Alvand isimli savaş gemilerinin zamanlaması açısından da önem taşıyor.
Tunus ve Mısır ile başlayıp Libya ile devam eden halk ayaklanmalarının devam ettiği bir zamanda savaş gemilerinin Suriye ulaşması İran’ın nabız yoklamanın yanı sıra bir gövde gösterisi olarak değerlendiriliyor.
İran Deniz Kuvvetlerine ait Kharg ve Alvand adlı 2 savaş gemisi, Suriye'nin Lazkiye Limanı'na demirlemiş bulunuyor. Süveyş Kanalı'ndan geçerek Akdeniz'e çıkan savaş gemilerinin Suriye'nin askeri limanının da bulunduğu Lazkiye'de bir karşılama töreni düzenlenmişti. Yabancı basın mensuplarının görüntü almalarına izin verilmeyen karşılama töreninde her iki ülkenin milli marşları çalındı. Suriyeli üst düzey askeri yetkililerinde bulunduğu karşılama töreninde İran'ın Şam Büyükelçisi Ahmet Musevi de katıldı.
İran’ın Süveyş Kanalı üzerinden savaş gemilerini Suriye’ye göndermesi İsrail tarafından tepki görmüş, Telaviv yönetimi gemilerin geçişini ‘provokasyon’ olarak değerlendirmişti.
Mısır’da Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin hemen ardından İran’ın Mısır’ın onayını alarak Süveyş Kanalı üzerinden savaş gemilerini Suriye’ye göndermesi, yeni Mısır yönetiminin izin verip vermeyeceği yönünde nabız yoklamanın yanı sıra bir gövde gösterisi olarak da değerlendiriliyor.
Zira, Mısır eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek döneminde İran’ın savaş gemilerinin hiçbir şekilde Süveyş Kanalı’ndan geçmemesine rağmen Mübarek’in devrilmesinden Tahran'ın böyle bir talepte bulunması bu anlamda bir yoklama işareti olarak görülüyor. Aynı zamanda Mısır'ın gemi geçişine izin vermesi ise Tahran ve Kahire arasında yeni bir dönemin başlangıcı olarak ön görülüyor.
Öte yandan Suriye'de yayınlanan ChamPress haber sitesinin dün duyurduğu habere göre İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Habibullah Sayyari ve Suriye Deniz Kuvvetleri Komutanı Talib El Bari iki ülke arasında donanma alanında işbirliği protokolü imzaladı. Protokolün Süveyş Kanalı üzerinden geçerek Lazkiye Limanı'na ulaşan "Khark" isimli savaş gemisinde imzalandığı belirtildi.
İran İslam devriminin gerçekleştiği 1979 tarihinden bu yana ilk kez Akdeniz'e geçen İran Donanmasına ait Kharg gemisi, 33 bin ton ağırlığında bir lojistik destek gemisi ve içinde 250 personel ile 3 helikopter bulunuyor. Alvand adlı firkateynin ise denizden denize füzeler ve torpil taşıdığı belirtiliyor.
ABD GEMİLERİ DE LİBYA YOLUNDA
Bu arada Pentagon'dan yapılan açıklamada Libya'da iç savaş çıkma ihtimaline karşı savaş gemilerinin Akdeniz'e kaydırıldığını açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney ise Libya lideri Muammer Kaddafi için "sürgüne gönderilmenin de seçeneklerden biri olduğunu" söyledi.
Reuters'ın haberine göre, Carney, gazetecilerle sohbet toplantısında, Kaddafi'nin, Beyaz Saray'ın sürgüne gönderilmesine olanak sağlamaya yardım edip etmeyeceğine yönelik bir soru üzerine, "Sürgün de tabii ki seçeneklerden biri" dedi.
Ancak, ABD'nin bu konuyla ilgili yardım edip etmeyeceği konusunu tartışamayacağını belirten Carney, ABD ve müttefiklerinin Libya üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturup oluşturmamayı görüştüklerini kaydetti ve Libya'ya yönelik hala her seçeneğin masada olduğunu tekrarladı.
Libya'daki muhalif gruplarla iletişim halinde olduklarını ifade eden Carney, "Libya'da halkın isteklerini karşılayan ve haklarına saygı gösteren bir yönetimin gelmesi için çalışanlara aktif olarak ulaşıyoruz" dedi.