Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2519
EURO
37,6082
IMKB
9.032,000
ALTIN
2.908,870
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İRAN'LA İSTİHBARAT PAYLAŞIMI
İRAN LA İSTİHBARAT PAYLAŞIMI
 
Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız, kaçakçılıkla mücadelede İran tarafıyla bilgi alışverişinde bulunulması konusunda anlaştıklarını ve ortak operasyon yapabileceklerini bildirdi.
 
5.12.2007 - 03:06

Resmi davet üzerine teknik görüşmeler için dört gündür İran'da bulunan Emin Zararsız, temasları konusunda yaptığı açıklamada, iki ülke gümrük idareleri arasında geçmişten bu yana iyi ilişkiler olduğunu belirtti.

Gümrük idarelerinin temel olarak, yapılan ticareti kolaylaştırmak ve kaçakçılıkla mücadele etmek gibi iki temel işlevi bulunduğunu belirten Zararsız, İran tarafıyla bu bağlamda teknik görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

İran'la Türkiye arasında Gürbulak, Esendere ve daha çok tren geçişinin sağlandığı Kapıköy gümrük kapılarının açık bulunduğunu belirten Müsteşar Zararsız, iki tarafın da geçiş noktalarında bazı sıkıntıları olduğunu söyledi.

İran tarafının, Türkiye'ye geçen otobüslerin aranması konusunda bazı talepleri olduğunu, gümrüklerdeki işlemlerin uzun sürdüğü, sık arama yapıldığı ve özellikle Esendere geçiş noktasındaki bazı uygulamalardan şikayet ettiklerini aktaran Zararsız, söz konusu şikayetleri dikkate alacaklarını, ancak sınır kapılarındaki uygulamaların rutin olduğunu vurguladı.

Kendilerinin de İran'dan bazı talepleri olduğunu kaydeden Zararsız, yük taşıyan kamyonların İran tarafında güvenlik sorunu bulunduğunu, akaryakıt nedeniyle fazla para alındığını belirtti. İran tarafından, bu durumun düzeltilmesini, özellikle de araçlara yönelik tacizlerin bitirilmesini talep ettiklerini anlattı.

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ

 Sözlerini, "İran'la asıl büyük işbirliğimiz, kaçakçılık konusunda olacak" diye sürdüren Müsteşar Zararsız, İran'nın özellikle uyuşturucu kaçakçılığından mustarip olduğunu belirtti. Afganistan'la sınırı bulunan İran'ın bu konuda işbirliği geliştirmek istediğine işaret eden Zararsız, şunları söyledi: "Biz de Türk gümrük idaresi olarak kaçakçılıkla mücadeleyi temel misyon olarak görüyoruz. Akaryakıt, sigara ve uyuşturucu madde kaçakçılığı bizim öncelikle mücadele ettiğimiz alanlardır. Bu konuda bütün imkanları seferber ediyoruz. Bizim vizyonumuzla İran'ın yaklaşımı örtüştüğü için bu konuda çok yakın işbirliği söz konusu olacak. Bu konuda karşılıklı somut taahhütler oldu. Önerilerimizi olumlu karşıladılar."

Kaçakçılıkla mücadelenin iki vazgeçilmez temel unsuru bulunduğunu, bunların sağlam bilgi ve bu bilgiye dayalı operasyon olduğunu ifade eden Zararsız, İranla kaçakçılık üzerine bilgi değişimini gündeme getirdiklerini, İran tarafının da bunu kabul ettiğini bildirdi. Hem kaçakçılık olayları hem de kaçakçılık sicili bulunan kişilerin bildirilmesi ve kaçakçılıktan mahkum olmuş kişilerin kayıtlarının intikal ettirilmesi konularında anlaştıklarını söyledi. İranlı yetkililerle görüşmelerinde kaçakçılık üzerine ortak operasyon yapılmasını da gündeme getirdiklerini ifade eden Zararsız, sınır kapılarında yapılabilecek teknik operasyona İran tarafının da sıcak baktığını kaydetti.

Müsteşar Zararsız, bölge ülkeleri arasında kaçakçılık konusunda "bilgi ağı" oluşturulmasını önerdiklerini, İran'ın bu öneriyi de olumlu karşıladığını anlattı. Kaçak yolla yapılan ticaretin, yasal yolla yapılan ticareti engellediğine dikkati çeken Emin Zararsız, bu yüzden yapılan bütün görüşmelerde kaçakçılığın ön plana çıktığını, özellikle akaryakıt, sigara ve uyuşturucu kaçakçılığına vurgu yaptıklarını belirtti. İran'daki temaslarını tamamlayan Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız ve beraberindeki heyet, bu gece Türkiye'ye dönecek.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AHMEDİNEJAT: ABD'NİN SEÇME ŞANSI YOK

MAYMUN ÜNİVERSİTELİLERİ SOLLADI

PUTİN SONUÇTAN MEMNUN
»  EFSANE KAR ADAM "YETİ" Yİ ARAMA EKİBİ
»  BU KEDİ TAM 120 YAŞINDA
»  AB VATAN HAİNİ'NE ACIMIYOR,YA BİZDE ?
»  ABD'Yİ, 'RİCE LEZBİYEN'DEDİKODUSU SARDI
»  RUSYA'DA ZAFER PUTİN'İN PARTİSİNİN
»  RUS KOZMONOT, OYUNU UZAYDAN KULLANDI
»  KÜBA LİDERİ CASTRO, MİLLETVEKİLLİĞİNE ADAY GÖSTERİLDİ
»  2007, AFGANİSTAN'DA EN KANLI YIL OLDU: 6 BİN ÖLÜ
»  YÖNÜ KABE'YE DÖNÜK RÜKÜ HALİNDEKİ AĞAÇ
»  İRAN'DA KADIN GİYİMİNE YÖNELİK KIŞ OPERASYONU
»  ALMAN BAKAN'DAN MERKEL'E TÜRKİYE ELEŞTİRİSİ
»  SINIR ÖTESİ'NE ABD'DEN DESTEK
»  CANLI BOMBA'NIN PATLADIĞI AN
»  EDİSON'UN AMPULLERİ YASAKLANIYOR
»  HİNDİSTAN'DA AİDS VAHŞETİ
»  STALİN'İN 62 YILLIK TÜRKİYE SIRRI
»  RUSYA'DA HALK YARIN SANDIK BAŞINDA
»  MAFYA LİDERİ, BELGESEL İZLERKEN YAKALANDI
»  CASTRO'DAN CHAVEZ'E SUİKAST UYARISI
»  HILLARY CLINTON'IN SEÇİM BÜROSUNDA REHİNE EYLEMİ
»  MOTOROLA'DA DEPREM
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.