Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İSLAMIN YENİ VİZYONU ANKARA'DA ŞEKİLLENİYOR..!
İSLAMIN YENİ VİZYONU ANKARA DA ŞEKİLLENİYOR..!
 
Newsweek Dergisinin bu haftaki sayısında İslam dünyasında Usame Bin Ladin’in radikalizmini reddeden “yeni bir vizyon”un şekillenmekte olduğu, bu yöndeki çabalarda Türkiye’nin çok önemli bir rol oynadığı belirtildi.
 
2.6.2008 - 00:10

BOP'un oluşumu için ABD'nin verdiği desteği ve ılımlı islam projesinin Türkiye'de tıkır tıkır yürüdüğünü bakın Newsweek dergisi, nasıl verdi. Dergi “Entelektüel ve teolojik olarak en iddialı çalışmaların büyük bir kısmı, merkezi Ankara’da olan bir grup bilginler tarafından yapılıyor” diye yazdı.

Newsweek dergisi son sayısında “İslam’ın Yeni Yüzü” başlıklı uzun haber analizinde Türkiye’de hadislere ilişkin yeni yayınların bu yılın sonundan önce yayınlanacağını, AKP’nin “sessizce” projeyi desteklediğini belirtti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dinin kuralları aynı ancak insanların dine ilişkin tavırları değişti” sözlerine yer verdi.

Christopher Dickey ve Owen Matthews başlıklı haber analizinde 11 Eylül saldırılarında Usame Bin Ladin’in cihad versiyonunun, İslam’ı iyi anlamayanlar için dinin hakim vizyonu haline geldiği belirtildi.

HADİSLERİN YENİ VERSİYONU YAYINLANACAK

Ancak işlerin değişmeye başladığı kaydedilen dergide artık önemli Müslüman düşünürlerinin Ladin’in cihad versiyonunu reddettiğine, bir zamanla Ladin’e sempati duyan, Ortadoğu ve Güney Asya’daki kamuoyunda artan bir hayal kırıklığının olduğuna dikkat çekildi.

“Ne Bin Ladin’in, ne de ondan önceki gelenekçilerin vizyonu olmayan, İslam’ın yeni bir vizyonu şekilleniyor” diyen dergi, İslam dünyasında değişmeyecek gibi görülen hadislerin gözden geçirilmeye yönelik çalışmaların yapıldığını belirtti. Newsweek, “Entelektüel ve teolojik olarak en iddialı çalışmaların önemli bir kısmı, merkezi Ankara’da olan ve hadislerin yeni yayınını bu yılın sonundan önce yayınlamayı bekleyen bir grup bilginler tarafından yürütülüyor” diye yazdı.

Hz. Peygamber’in sözleri ve yaptıklarının günlük hayatına rehberlik etmesi amacıyla toplanan hadislerin spesifik bir dönemin sonucu olduğunu belirten Newsweek, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İlahiyat Profesörü Mehmet Görmez’in açıklamalarını da yansıttı.

Görmez, bazen “İslam’ın evrensel değerlerinin dönemin ve yerin coğrafi, kültürel ve dini değerleri” ile karıştırıldığını söyledi.

Newsweek, projeyi dört yıl önce tasarladığı belirttiği Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın da, Hz. Peygamber’in zamanında hayat çok farklı olduğunu söylediğine dikkat çektikten sonra örnek olarak hadislerden birinin kadınlarının tek başları seyahat etmesini yasakladığını kaydetti.

Mehmet Görmez’in de bunun açık olarak belirli bir dönem ve yerin güvenlik koşulları ile ilgili olduğu değerlendirmesini aktaran dergi, Hz. Peygamber’in kadınların Yemen’den Mekke’ye kadar tek başlarına yolculuk yapabildiği günlerini özlediğini söylediğine de işaret etti.

İslam’in ilk üç yüzyılında Yunan, Fars ve Hint kültürleri ile bir etkileşim içinde olduğunu ve her buluşmada İslam’ın bilginlerce yeni koşullara göre yeniden yorumlandığını belirten Görmez, “O dönemde İslam’ı yeniden düşünmekten korkmuyorlarmış” dedi.

AKP’DEN PROJEYE SESSİZ DESTEK

Newsweek, Türkiye’deki projenin AK Pari tarafından desteklendiğini belirtirken de “Türk projesi, diğer taraftan, dünyanın en başarılı, demokratik bir biçimde seçilmiş İslami kökleri olan iktidardaki AKP’nin sessiz desteğine de sahip” değerlendirmesini de yaptı.
Projeye katılan profesörlerin de çalışmalarının bir çeşit “İslam reformu” olduğunu kesinlikle yalanladıklarını belirten dergi, “Aralarında bir Martin Luther yok, bir kapıya asılan tezler de yok” ifadesini kullandı.

Dergi, Görmez’e dayanarak “Yaptıklarını, kutsal metinleri ‘demokrasi, insan hakları, kadın hakları ve evrensel değerlere göre yeniden düşünme’ veya ‘yeniden anlama’ gibi adlandırıyorlar” diye yazdı.
Suudi Arabistan ve Pakistan gibi geçmişte radikalizme göz yuman devletlerin de artık kendi istikrarı için ılımlı tutumların cesaretlendirilmesi gerektiğini anladıklarını belirten dergi, Müslüman dünyasında artık insanların yeni mesajlar almaya hazır gibi göründüğünü kaydettikten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bazı değerlendirmelerine yer verdi. Dergi şöyle dedi:
“Hükümeti Türkiye’yi AB’ye girmesi için çaba gösteren Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘dinin kuralları aynı ancak insanların dine ilişkin tavırları değişti’ diyor. ‘Ülkenin kentleşmesi artan zenginlik ve farklı bir hayat anlayışı getirdi’.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


PRENS WİLLİAM ÇETELERLE SAVAŞACAK

WP: ABD'NİN ORTADOĞUDA SÖZÜ DİNLENMİYOR

ÜNİVERSAL STÜDYOLARINDA BÜYÜK YANGIN
»  İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI MOSSAD AJANI ÇIKTI
»  ÇİNLİ İKİ MADENCİ DEPREMDEN 19 GÜN SONRA KURTARILDI
»  "ORTADOĞU BÜYÜK BİR SAVAŞIN EŞİĞİNDE"
»  PETROL PİYASASINA BÜYÜK SORUŞTURMA
»  ANKA KUŞU MARS'TA HAYAT İŞARETLERİ BULDU
»  KARAKOYUN TÜRKLER
»  58 YIL DEMİR CİĞERLE YAŞADI ELEKTRİKLER KESİLDİ ÖLDÜ
»  ENDONEZYALI İŞ ADAMI VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU PARALARI SAÇTI
»  UZAYLILAR BİZİ İZLİYOR ..İŞTE KANITI
»  OBAMA, KİLİSE İLE YOLLARINI AYIRDI
»  JAPONLAR MİKROSKOPLA GÖRÜLEBİLEN KASE YAPTI
»  AVA ÇIKAN TİMSAH BÖYLE AVLANDI
»  BAKİRE ÇIKMADI NİKAH GEÇERSİZ SAYILDI
»  İNGİLİZ ORDUSUNDA REKOR SAYIDA SUBAY İSTİFALARI
»  ECONOMİST: TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİ ÇOK ZOR
»  JP MORGAN: AKP KAPATILACAK..!
»  BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİNİN SIRRI ÇÖZÜLDÜ MÜ?
»  KARAKOLDA KADIN POSTERİNE YASAK
»  BU ADAM GÖKTEN PARA YAĞDIRACAK
»  ERMENİLERDEN TÜRK DÜŞMANI TÜRKE GÖREV
»  KUR'AN ÖĞRENMEYEN ÖĞRENCİYE KORKUNÇ İNFAZ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.