"İsrailli bir diplomata göre, İran'ın yakın müttefiki olan Suriye son yıllarda Hizbullah'la işbirliğini ilerletti. Şam Hizbullah'a menzili 700 kilometreye yaklaşan Scud D füzeleri verdi. Suriye ayrıca Hizbullah'a Tel Aviv'i vurabilecek 240 kilometre menzilli füzeler de sağladı. Acımasız bir iç savaşta ayakta kalma mücadelesi veren Esad'ın Hizbullah'a kimyasal silahlarını açmasından endişe ediliyor. Bu korku nedeniyle birçok İsrailli gaz maskesi almaya başladı. İsrailli diplomata göre Şam'ın Hizbullah'a kimyasal silah verdiğine dair henüz hiçbir veri yok. Ama diplomat 'Gidişata bakınca bunun bir olasılık olmadığını ve gerçekleşmeyeceğini söyleyemem' diyor."
'Esad'a müdahale iması'
Independent gazetesi Amerika Birleşik Devletleri Bakanı Barack Obama'nın Suriye lideri Beşar Esad'ı kimyasal silah kullanmaması konusunda sert bir şekilde uyardığını belirtiyor.
Gazeteye göre Obama kimyasal silah kullanımını "kırmızı çizgi" olarak niteleyerek böyle bir durumda askeri müdahalede bulunabileceklerini ima etti.
Obama'dan Suriye'ye kimyasal silah uyarısı
ABD Başkanı Barack Obama, Suriye yönetimini kimyasal silah kullanmaması konusunda uyardı. Obama, kimyasal silah kullanımının, müdahale konusunda fikrini değiştirecek bir "kırmızı çizgi" olduğunu söyledi.
Barack Obama, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında kimyasal ya da biyolojik silah kullanımının bölgede krizin büyümesine neden olacağını belirtti.
ABD Başkanı "Bu sadece Suriye'yle sınırlı kalmaz. İsrail dahil bölgedeki müttefiklerimizi ve bizi de kaygılandırır" dedi.
Beşar Esad ve "sahadaki diğer oyuncuları" uyaran Obama, "Kimyasal silahların yer değiştirmesi ya da kullanılması bizim için kırmızı çizgidir ve hesaplarımı değiştirir"dedi.
Suriye dünyada en fazla kimyasal silahı olan dördüncü ülke. Geçen ay Suriye dışişleri bakanlığı ülke içinde kimyasal silah kullanılmayacağını söylemişti.
Bununla birlikte BBC Washington muhabiri Kim Ghattas, ABD'nin elinde kimyasal silahların yer değiştirdiğine dair doğrulanmamış bilgiler olduğunu aktarıyor.
Bu arada Birleşmiş Milletler gözlemcileri başkent Şam'ı terk etmeye başladı. Ateşkesi denetlemekle görevli olan gözlemcilerin görev süresi çatışmaların şiddetlenmesi üzerine uzatılmamıştı.
Şam'da ordu muhalefetin eline geçen Muademiye semtini geri almak için operasyon başlatırken bombardıman sonucu yedi kişinin öldüğü belirtildi. Londra merkezli İnsan Hakları Gözlemevi adlı muhalif gruba göre Dera'daki çatışmalarda da 15 kişi hayatını kaybetti.
Halep'te ise bombardımanda bazı evlerin çöktüğü ve 14 kişinin öldüğü bildirildi.
Birleşmiş Milletler'e göre Suriye'de Mart 2011'de başlayan ayaklanmada en az 18 bin kişi öldü, 170 bin kişi ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
Ülkede 2,5 milyon kişinin yardıma muhtaç durumda olduğu belirtiliyor.
BBC Türkçe