Orgeneral Halutz, içeriği askeri kaynaklarca doğrulanan mesajında, İsrail'in, varolma hakkını tanımayan radikal dinci terörist gruplarla savaş halinde olduğunu belirterek, "Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndekilerin eklendiği kuzeydeki çarpışmalar uzun sürebilir" ifadesini kullandı.
"GEREKİRSE LÜBNAN'A BÜYÜK BİR KARA HAREKATI BAŞLATIRIZ"
İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, gerekirse Lübnan'a geniş çaplı bir kara harekatı başlatabileceklerini söyledi.
Peretz, Hizbullah tarafından atılan roketlerin hedefi olan kentleri ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Eğer bir kara harekatının gerekli olduğu kararına varırsak, bunu yaparız. Hiçbir terörist örgütün böyle bir operasyon düzenlemekten korktuğumuzu düşünmesine izin vermeyiz" diye konuştu.
İsrailli Bakan, Lübnan'ı işgal etmeye niyetleri olmadığını, ancak görevlerini yerine getirecek ve zafer elde edecek şekilde hareket etmeleri gerektiğini söyledi.
Bu arada, Hizbullah militanları ile İsrail askerleri arasında sınır bölgesinde bugün meydana gelen çarpışmalarda da iki İsrail askeri ve iki Hizbullah militanı öldü, 5 İsrail askeri yaralandı.
İsrail'in kuzeydeki komutanlığının mensubu General Alon Friedman da, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, Lübnan sınırındaki asker sayısının bir tümenden (6 bin asker) fazla olduğunu ve gerekirse büyük bir kara harekatı için yeterli olduğunu söyledi.
GÖKSEL: OPERASYON UZUN SÜRE ÖNCEDEN PLANLANMIŞTI
Güney Lübnan'da görev yapan eski BM barış gücü sözcüsü Timur Göksel, Alman Stern dergisine verdiği demeçte, "Lübnan'daki askeri operasyon uzun süre önceden planlanmıştı. İsrailliler Orta Doğu'daki siyasi haritayı değiştirmek istiyor. Çünkü İsrail ordusu 2000 yılında Lübnan'dan çekilmekten memnun kalmamıştı" dedi.
İsrail'in İran'a saldırmaya karar verdiğinde, önce Lübnan'da Hizbullah'a saldıracağı yönünde sürekli bir düşüncesi olduğunu ifade eden Göksel, Hizbullah'ın silahlarının İran'a yapılacak olası bir saldırı için engel teşkil ettiğini savundu.
Göksel, İsrail'in yapacağı kara operasyonunun Lübnan'ın 8 ya da 15 kilometre içlerine kadar olabileceğini kaydederek, "İsrail'in Hizbullah'ı yok edebilmek için kara herakatı yapması gerekiyor. Bombalarla bunun hazırlığını yaptılar. Sınırlı kara operasyonu birkaç hafta sürebilir" dedi.
HİZBULLAH'TAN KATYUŞA
Lübnan'daki Hizbullah'ın silahlı kanadı İslami Direniş ise İsrail'in Tiberias ve Karmiel kentleri ile Safed'deki askeri komutanlığını bombardıman ettiğini bildirdi.
Hizbullah'ın silahlı kanadı, Safed'deki komutanlık karargahına atılan Katyuşa roketlerinin hedefini vurduğunu iddia etti.
MİLYARLARCA DOLAR ZARAR
Öte yandan, Lübnan Maliye Bakanı Cihad Azur, İsrail'in ülkesine taarruzunun şimdiden milyarlarca dolar zarara yol açtığını, ancak Lübnan'ın mali durumunun istikrarını koruduğunu söyledi.
"Kesin rakamları vermek olanaksız ancak milyarlarca dolarlık zarar meydana geldi. Ayrıca turizm, ihracat, ticaret ve sanayi sektörlerinde ekonomik kayıplar var" diyen Azur, paniğe gerek olmadığını, ekonomik ve mali durumun istikrarını koruduğunu belirtti.
KAÇIŞ SÜRÜYOR
Bu arada, Lübnan'dan Batılı ve diğer ülkelerin vatandaşlarının kaçışı sürüyor.
İngiltere bu sabah Beyrut'tan en büyük tahliye işlemini başlatırken, Londra'nın gönderdiği 5 binden fazla kişiyi taşıyabilecek kapasitedeki Bulwark savaş gemisi Beyrut limanına geldi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, güvenlik gerekçesiyle geminin tahliye edeceği kişi sayısını vermeyeceklerini, ancak binin üzerinde İngiliz ve çifte vatandaşın tahliye edileceğini belirtti.
Lübnan'daki 50 bin Kanadalının 30 binini tahliye edecek Kanada hükümeti de büyük ölçekli bir tahliye işlemi başlatmaya hazırlanıyor.
Lübnan'dan tahliye edilen 261 kişilik ilk Kanadalı grubu taşıyan gemi de Kıbrıs Rum kesiminin Larnaka limanına diğer gemilerin tahliye ettiği yolcuları indirmesinin ardından yanaştı.