Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1574
EURO
38,2169
IMKB
9.725,000
ALTIN
2.921,290
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İSRAİL, PERVASIZLIIN BOYUTLARINI GENİŞLETTİ
İSRAİL, PERVASIZLIIN BOYUTLARINI GENİŞLETTİ
 
İsrail'in Lübnan saldırıları 30'uncu gününe girerken, ölenlerin sayısı bini buldu. İsrail kabinesi dün kara harekatını genişletme ve Lübnan'ın iç bölgelerine daha fazla asker gönderme kararı aldı. Kararın ardından İsrail televizyonu, Güney Lübnan'da genişletilmiş harekatın başladığını duyurdu.
 
10.8.2006 - 02:44
Habere göre, zırhlı araç konvoyu yoğun topçu ateşinin siperi altında Güney Lübnan'a girmeye başladı. 
Lübnan'ın Burc El Muluk köyündeki görgü tanıkları da bir grup İsrail tankı ve zırhlı aracının, İsrail'in Metulla kasabasından Güney Lübnan'a geçtiğini söyledi.
İsrail ordusu sözcüsü ise İsrail tanklarının, Hizbullah'ın İsrail'e roket saldırısı düzenlediği El Hiam kasabasına doğru ilerlediğini, burada zaten operasyonların daha önce de sürdüğünü söyledi. 
İsrail kabinesi dün ordunun Lübnan'ın 30 kilometre kadar içine ilerlemesine karar verdi. Kabinede bugün yapılan oylamada dokuz bakan, saldırıların genişletilmesi yönünde oy kullanmış, üç bakan da çekimser kalmıştı. 
Karara göre, İsrail birlikleri 6 kilometresini işgal ettikleri Güney Lübnan'ın içinde yaklaşık 30 kilometreye kadar ilerleyecek ve Litani nehrini sınır kabul ederek, burada bir tampon bölge oluşturacak. 
İsrailli Bakan Eli Yishai, yeni kara harekatının 30 gün sürmesini beklediklerini, ancak BM'deki ateşkes çabalarına zarar vermemek için kara harekatını hemen genişletmeyeceklerini belirtti. 
Başbakan Olmert'in "fazla kayıp veririz" endişesiyle kara harekatını genişletme talebine sıcak bakmadığı belirtiliyordu. Güney Lübnan'da hala 10 binden fazla İsrail askeri bulunuyor.
 
İsrail basını: "40 bin asker yolda"
 
İsrail'in Jerusalem Post Gazetesi de, 40 bin askerin Güney Lübnan'a girmek için hazır beklediğini yazdı. 
Gazete, operasyon çerçevesinde kabinenin aldığı kararın ardından bugüne kadarki en geniş kapsamlı operasyon için binlerce askerin kuzey sınırı boyunca yığıldığını bildirdi. 
Habere göre, bu güçlere ek olarak 40 bin asker ve yedek asker, Litani Nehri'ne kadar uzanacak operasyon hazırlıkları için sınır boyunca bekliyor. 
Güney Lübnan'da sınır boyunca güvenlik şeridi oluşturulmasına karşın, İsrail askerleri hala Hizbullah'ın iki önemli kalesi olarak görülen Bint Cbel ve Eyta Eşşaab'da Hizbullah militanlarıyla yoğun çatışma halinde.
 
ABD'den İsrail'e uyarı
 
Kara harekatının genişletilmesi kararına üstü kapalı destek veren ABD yönetimi ise, İsrail'den bu operasyonda sivillere karşı dikkatli olması uyarısında bulundu.
 
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, ABD'nin, İsrail'in güney Lübnan'daki Hizbullah gerillalarından kendini koruma hakkının bulunduğu yönündeki tutumunu yineledi.  


 
FRANSA-SURİYE
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın Suriye'yi 'güvenilmezlikle' eleştirmesi, iki ülke arasında soğuk rüzgarlar esmesine neden oldu. Chirac, tatilini yarıda keserek bugün Fransa'nın güneyindeki Toulon kentinde başbakan, savunma ve dışişleri bakanlarıyla Lübnan konusunda düzenlediği toplantının ardından, şimdiye dek edindiği deneyimlerin Suriye'ye güvenilmeyeceğini gösterdiğini söyledi. Chirac, bu ülkenin geçtiğimiz yıl şubat ayında başkent Beyrut'ta bir suikaste kurban giden eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri soruşturmasını kolaylaştırarak olumlu bir işaret gönderebileceğini bildirdi.
 
Suriye'den jet yanıt
Chirac'ın bu sözlerine gecikmeden yanıt veren Şam yönetimi, Fransa Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarının 'şaşkınlık verici' olduğunu belirterek, İsrail saldırganlığını durdurmak için tavsiye vermek yerine harekete geçmenin daha iyi olacağını kaydetti. Suriye, Fransa ve uluslararası toplumdan İsrail'in Lübnan'a saldırısını durdurmak için nüfuzunu kullanmaya çağırdı. Suriye Enformasyon Bakanlığı'ndan bir yetkili, ''güven genel olarak, Lübnan'da istikrarı sağlamak için kilit rol oynayan Suriye'nin tarihi ve geçmişteki deneyimler temelinde kurulur'' dedi.
Bu arada, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Welch Lübnan'a ani bir ziyarette bulunarak Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ile ikinci kez biraraya geldi.
 
David Welch, ABD'lilerin Lübnan halkının dostu olduğunu ve krizi çözmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
 
Lübnan ve Arap ülkeleri, ABD ve Fransa'nın hazırladığı karar tasarısında, 'İsrail'in ateşkesten hemen sonra askerlerini Güney Lübnan'dan çekmesi' yönünde bir değişiklik yapılmasını istiyor.
 
Steinmeier İsrail'de
 
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da, İsrail ve Lübnan'dan, Ortadoğu'daki krizi sona erdirecek siyasal fırsatları kaçırmamalarını istedi.
 
İsrail'de Başbakan Ehud Olmert ile görüşen Steinmeier, İsrail'in, Güney Lübnan'daki çatışmaları sona erdirmeyi öngören BM karar tasarısının hemen çıkmasından yana olduğunu bildirdi.
 
Nasrallah tasarıyı 'haksız' buldu
 
Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, ABD ve Fransa'nın Lübnan konusunda hazırladığı karar tasarısının haksız ve adaletsiz olduğunu söyledi.
 
Tasarının İsrail'e istediğinden daha çoğunu verdiğini belirten Nasrallah, Washington yönetiminin, İsrail'in isteklerini karar tasarısı aracılığıyla Lübnan'a kabul ettirmeye çalıştığını vurguladı.
 
Nasrallah, kimden emir alacağı belli olmadığı için bölgeye uluslararası güç konuşlandırılmasına da karşı çıkarak, Lübnan askerlerinin sınırda görevlendirilmesinin daha uygun bir seçenek olduğunu bildirdi.
 
Nasrallah, İsrail'in, Hizbullah'ın füze kapasitesini zayıflatamadığını, savaşçılarının Güney Lübnan'ı, 'istilacı İsrail askerlerine mezar edeceğini' de söyledi.
 
İsrail'e roket gönderme kapasitelerinin her zamanki gibi güçlü olduğunu ifade eden Nasrallah, İsrailli Araplar'dan da İsrail'in kuzeyindeki liman kenti Hayfa'yı terketmelerini istedi.
 


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CHİRAC:'SURİYE'YE GÜVENİLMEZ'

BM İSRAİL'İN ENSESİNDE

ATATÜRK'ÜN SÖZÜ, ALMANYA SEÇİMLERİNDE!
»  BAĞDAT'TA 1 AY'DA 1800 KİŞİ ÖLDÜ!
»  AMERİKALILARIN ATALARI TÜRK ÇIKTI!
»  COLA VE PEPSİ'NİN SATIŞINA YASAK!
»  ABD'DE 28 YAŞINDAKİ MAHKUM'A İĞNE İLE İNFAZ
»  "IRAK PKK ÜSSÜ OLMAYACAK"
»  İSRAİL, BEKA'DA KAMYON KONVOYUNU VURDU, 5 ÖLÜ
»  350 MİLYON YILLIK GEN YENİDEN OLUŞTURULDU
»  ESKİMOLARDA SERİNLEMEK İÇİN KLİMA İSTEDİ
»  AB'DE KÖSTEBEK AVI
»  RUMLAR PKK İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR!
»  MADONNA İSRAİL'İ PROTESTO ETTİ
»  ABD ASKERİNDEN MÜTHİŞ TECAVÜZ İTİRAFLARI
»  LÜBNAN ORDUSU YEDEK ASKERLERİ GÖREVE ÇAĞIRDI
»  PKK'NIN AVRUPADAKİ ELEBAŞISI YAKALANDI
»  FİLİSTİN MECLİS BAŞKANINI HASTANELİK ETTİLER
»  PKK'NIN ARANAN ELEBAŞISI HOLLANDA'DA ÇIKTI!
»  LÜBNAN BAŞBAKANININ GÖZYAŞLARI
»  İSRAİL'DEN KASABA'YA KALLEŞ SALDIRI, 40 KİŞİ ÖLDÜ
»  İSRAİL'DEN KÖY'E HAVA SALDIRISI, ONLARCA ÖLÜ
»  IRAK'TA ÜÇ'Ü ABD ASKERİ, 12 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ
»  LÜBNAN İÇİN ARAP ÜLKELERİ ZİRVESİ YAPILACAK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.