Binlerce yıllık tarihe sahip İstanbul’u daha güzel ve yaşanır bir şehre dönüştürmek için yapılan çevre harcaması son beş yılda ikiye katlandı.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, CHP Bursa milletvekili Kemal Demirel’in soru önergesini cevapladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan alınan cevabi yazıyı İstanbul Valiliği aracılığıyla gönderildiğini belirten Atalay, mega kent İstanbul’un çevre düzenlemesine ilişkin bilgiler verdi.
İKİYE KATLANDI
Bakan Atalay’ın yaptığı açıklamaya göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çevre düzenlemesi adı altında yeşillendirme ve çiçek ekimleri için kullanılan ödenek miktarında son 5 yılda patlama yaşandı. Çevre düzenlemesi için 2003 yılında 80.8 milyon YTL ayıran büyükşehir belediyesi, geçen yıl harcamalarını ikiye katladı ve 157.7 milyon YTL’lik bir harcama yaptı. Büyükşehir Belediyesi çevre için 2004 yılında 144.1, 2005 yılında 140.4 ve 2006 yılında da 147.5 milyon YTL’lik ödenek ayırdı.
İTHALAT YAPILMADI
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Park ve Bahçeler Müdürlüğü, ağaç ve bitki ithali yapılmadığı yerli bitkiler kullanıldığı bilgisini verirken, çevre düzenlemesi yapılırken uzmanlardan da yardım alındığını bildirdi. Buna göre Büyükşehir Belediyesi çevre düzenlemelerinde İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, meslek odaları, STK’larla da işbirliği yapıyor. Ayrıca Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde kendi alanlarında uzmanlaşmış 50 ziraat mühendisi 18 orman mühendisi, 4 orman endüstri mühendisi ve 11 de peyzaj mimarının çalışmaları dikkate alınıyor.
SUSUZLUK TEDBİRLERİ
CHP’li Demirel’in yaz aylarında yaşanan susuzluk nedeniyle dikilmiş olan çiçek ve ağaçların bakımıyla ilgili sorunlarla karşılaşılıp karşılaşılmadığı sorusuna ise farklı tedbirler alınarak alternatifler oluşturulduğu yanıtı verildi. Alınan tedbirler arasında, “Akıllı su yönetim sistemi yaygınlaştırılması”, “Yeni kuyu açılması ve su depoları yapılması”, “Arıtma tesislerinden çıkacak uygun arıtılmış suyun kullanımı”, “Yeni imalatların durdurulması”, “Malçlama yönteminin yaygın olarak kullanılması” ve “Sulama zamanının değiştirilmesi” gibi uygulamalar sıralandı.
LALE DEVRİ Mİ BAŞLADI?
Bu arada, CHP Giresin milletvekili Eşref Karaibrahim de AKP’li belediyelerin görev yaptıkları il ve ilçeleri lale ile süslediklerini belirterek “Sanki belediyelerde ‘Lale Devri’ başlatmış gibi oldu” diyerek tepkisini dile getirdi. Bunun “organize bir çalışma” olup olmadığını soran Karaibrahim, Bakan Atalay’a ilettiği yazılı soru önergesinde lale çiçeğinin ya da lale soğanının hangi şirket ya da şirketlerden temin edildiğini sordu. CHP milletvekili, “Her belediyenin kendi park ve bahçeler müdürlüğü varken, lale çiçeği veya soğanı satın alması ve bunun için başka şirketlere ödemede bulunması bir israf değil midir?” diye sordu.