Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 13.00 sıralarında toprak kayması meydana geldi. Madene kuş uçuşu 300 metre mesafede olan Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. Söz konusu madene 2022 yılında siyanür sızıntısı nedeniyle en üst sınırdan çevreyi kirletme cezası kesilmişti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göçük altında 9 işçinin kaldığını açıkladı. İşçiler için olay yerine görevlendirilen ambulans sayısı 10’a, UMKE ekibi sayısı 3’e çıkarıldı. Siyanürlü olduğundan şüphe edilen toprakta, çıplak elle, koruyucu ekipmanlar olmadan çalışma yapıldığı görüldü.
Gece yarısı göçük alanından açıklama yapan Bakan Yerlikaya, Anagold şirketinin adını vermeden, "Erzincan İliç ilçemizdeki bir maden ocağında çıkarılan cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında yamaç üzerinde önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde çok hızlı bir kütle hareketi meydana gelmiştir. Hareket, yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu" dedi. Yerlikaya, "Kayan kütlenin toplam hacminin -şimdilik- 10 milyon metreküp olduğu ve bu kütlenin 800 metre hareket ettiği ve hareket hızının saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor. İlk belirlemelerimize göre, maalesef 9 işçimiz kayan kütlenin altında kaldı, arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor" bilgisini verdi.
Anagold Maden'de (İliç'te) çalışan bir işçinin, aktardığı bilgilerde her vardiyada 400 işçi çalıştığını belirterek, "Biz burada üç vardiya çalışıyoruz. Her vardiyada 400 işçi var. Bizim vardiyamız bittiğinde 'Olay var' deyip saat 13:30 gibi haber verdiler. Görüntülerin arka tarafında da kayma var. Gördüğünüz topraklar siyanürlü" dedi.
Altın madenlerine karşı mücadele eden Sedat Cezayirlioğlu ise T24'e Çöpler'de daha önce de siyanür sızıntısı olduğunu aktararak, "Daha önce de siyanür sızıntısı olmuştu. Erzincan'ın İliç ilçesi Çöpler Köyü'nde 2010 yılından bu yana faaliyet yürüten Anagold (SSRMining+Lidya Madencilik) firmasının altın arama maden sahasındaki siyanür sızıntısı raporlara konu olmuştu, cezalar verilmişti. Avukatlar ve meslek odaları bununla ilgili yetkililerin yargılanmasını talep etmişti" dedi.
Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok”