Medyaspot(Ankara)
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusunu yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapıldığı başvuru sahipleri tarafından beyan edilen yapılar için 08.06.2018 28.08.2019 tarihleri arasında toplamda 3.599.867 adet Yapı Kayıt Belgesi başvurusu yapıldığı bilgisini verdi. Kurum, toplamda 23.523.609.133,65 TL ödeme gerçekleştirildiğini açıkladı.
Gürer, 2018 yılında 3194 sayılı İmar Kanunu'na eklenen geçici bir madde ile ruhsatsız, ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması adı altında bu kanuna aykırı kaçak yapılara para karşılığı af getirildiğini hatırlatarak, “Söz edilen imar affından yararlanan kişi sayısı ve bu bağlamda yatırılan para tutarı ne kadardır? Bu binalardan deprem dayanıklılığı test edilen var mıdır? 7269 sayılı Afetler kanununa göre Bakanlar Kurulu Kararı ile "Afete Maruz Bölge" sınırları içinde yer alan yapılara bedeli alınmak suretiyle "Yapı Kayıt Belgesi" düzenlenerek imar barışı kapsamına alınmış mıdır? İmar affı ile afete maruz kalabilecek bölgelerde, Hazineye ait arazilerde, orman, kıyı, mera alanlarında, milli parklar, kültür ve tabiat varlıklarına ilişkin özel alanlarda ve dere yataklarında inşa edilmiş her türlü kaçak tesis ve yapılar için de Yapı Kayıt Belgesi verilmiş midir? Sayısı kaçtır illere göre dağılımı nedir?” şeklindeki sorularını yanıtlanması istemiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönlendirmişti.
“İMAR MEVZUATINDAN KAYNAKLANAN SORUNLAR ORTADAN KALKACAK!”
Kurum’un verdiği yanıt şu şekilde:
“11/05/2018 tarihli ve 7143 sayılı Kanunun 16 maddesi ile 3194, sayılı İmar Kanunu'na eklenen Geçici 16’ncı madde; afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması; böylece bu yapıların yıktırılıp yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar malikler ile idareler arasında imar mevzuatından kaynaklanan problemlerin ortadan kaldırılması, yani geçici olarak bir nevi imar barışının sağlanması amacıyla yürürlüğe konulmuştur.
“14 AYDA 3 MİLYON 600 BİN BAŞVURUYA, 23 BUÇUK MİLYAR GELİR”
3194 sayılı imar Kanununun Geçici 16’ncı maddesinin (9). ve (11). fıkralarında sayılan yapılar ve alanlar dışında kalan diğer bütün alanlardaki 31/12/2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olarak yapılmış yapılar/aykırılıklar için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden müracaat edilmesi, yapıya ilişkin bilgilerin beyan edilmesi ve yapı kayıt bedelinin ödenmesi şartıyla Yapı Kayıt Belgesi e-Devlet sistemi üzerinden alınabilmektedir. Yapı Kayıt Belgesi Sisteminde yapılan sorgulama neticesinde; İmar Barışı kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapıldığı başvuru sahipleri tarafından beyan edilen yapılar için 08.06.2018
28.08.2019 tarihleri arasında toplamda 3.599.867 adet Yapı Kayıt Belgesi başvurusu yapılmış ve toplam 23.523.609.133,65 TL ödeme gerçekleştirilmiştir.
“HAZİNE MÜLKİYETİNDEKİ BAŞVURU VE ELDE EDİLEN GELİR BİLGİSİ BAKANLIKTA YOKMUŞ!”
Yapı Kayıt Belgesi başvuru sisteminde taşınmazların mülkiyet durumuna ilişkin "özel mülkiyet" ve "hazine mülkiyeti" olarak iki seçenek bulunduğundan, afete maruz kalabilecek bölgelerde, orman arazisinde, kıyı, mera alanlarında, milli parklar, kültür ve tabiat varlıklarına ilişkin özel alanlarda ve dere yataklarında kalan yapılar için hangi alanda kaldığı belirtilmeksizin “hazine mülkiyeti” seçildiğinden belirtilen alanlardaki yapı kayıt belgesi başvurularının sayısına ilişkin sistemde istatistiki veri bulunmamaktadır.”
...