Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İspanya'da Referandum Kaos Çıkardı
İspanya da Referandum Kaos Çıkardı
 
İspanya’nın şiddetle karşı çıktığı Katalonya referandumunda olaylar çıktı. Oy verme merkezlerini basan polis ayrılıkçılara sert müdahalede bulundu. En az 844 kişi yaralandı. Özerk Yönetim Başkanı Puigdemont, tartışmalı oylama sonrası “Bağımsızlık ilan hakkını kazandık” dedi.
 
2.10.2017 - 09:59

İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti, yasa dışı bağımsızlık referandumunda yüzde 90 "evet" sonucu çıktığını duyurdu. Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti Sözcüsü Jordi Turull, Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ve Dışişleri Bakanı Raül Romeva, Barselona'da düzenledikleri basın toplantısında, yasa dışı ilan edilmesine rağmen yapılan bağımsızlık referandumu sonuçlarını açıkladı.
Turull, "Referandum yapıldı, oy kullanıldı ve oylar sayıldı." ifadelerini kullandı.

Referandumda seçmenlerin yüzde 90,9'unun (2 milyon 20 bin 144) "evet", yüzde 7,87'sinin (176 bin 565) "hayır" oyu kullandığını belirten Turull, oyların yüzde 2,03'ünün (45 bin 586) boş, yüzde 0,89'unun da (20 bin 129) geçersiz sayıldığını aktardı.

Referandum sırasında 2 bin 315 oy kullanma merkezinden yaklaşık 400'ünün güvenlik güçlerinin müdahalesiyle kapatıldığına işaret eden Turull, "Kişisel ve maddi zararları tespit etmemiz gerekiyor. Bizim hükümet olarak saldırıya uğrayan 844 kişiye desteğimiz tam. Bunlardan 73'ü jandarma ve ulusal polise karşı suç duyurularını yaptı." diye konuştu.

Turull, İspanyol hükümetini ve güvenlik güçlerinin müdahalesini eleştirerek, "olayların sorumlusunun merkezi hükümet ve ulusal polisin baskıları" olduğunu savundu. Katalonya Başkan Yardımcısı Junqueras da "Katalonya demokrasiye ve oy kullanma hakkına sevdasını gösterdi ve bunu çok zor şartlarda göstermek zorunda kaldı. Dünya medyası, polisin oy kullanma hakkını kullanmak isteyen vatandaşları önlemek için nasıl güç uyguladığını gösterdi." dedi. Junqueras, "Katalonya parlamentosu eğer böyle karar verirse, Katalonya yeni bir cumhuriyet olma hakkını kazandı." dedi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Katalonya parlamentosunda kabul edilen ve tıpkı referandum kararı gibi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen yasalar gereği, referandumdan çıkan "evet" kararının Katalan parlamentosuna sunulmasından 48 saat sonra yerel parlamentonun, tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi ve İspanya'dan ayrılmak için merkezi hükümet ile müzakerelerin başlatıldığını açıklaması öngörülüyor.

İspanya hükümeti, referandumu tanımadığı için herhangi bir adımın atılması beklenmiyor

İspanya'ya bağlı Katalonya Özerk Yönetimi’nde dün yasadışı ilan edilmesine rağmen yapılmak istenen bağımsızlık referandumuna Madrid hükümetinin tepkisi sert oldu. Cumartesiyi pazara bağlayan gece Katalonya’da genel olarak sakin geçerken, dün sabah erken saatlerden itibaren İspanya polisi ve jandarması, özerk yönetimin kurduğu oy verme merkezlerine baskın düzenledi; sandıkları, oy pusulalarını topladı. Katalonya’nın başkenti Barcelona dahil bazı kentlerde polis, cop ve plastik mermi kullandı. Özerk yönetim bölge genelinde en az 844 kişinin yaralandığını bildirdi. İspanya İçişleri ise 33 polis memurunun yaralandığını duyurdu.

SALONA OPERASYON

Polisin bastığı merkezlerden biri de Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont’in oyunu kullanacağı Girona kentindeki belediyeye ait spor salonu oldu. Yaklaşık 80 jandarma, kapı önünde barikat kuran bağımsızlık yanlılarını dağıtarak, salonun kontrolünü ele geçirdi. Bu sırada ayrılıkçı gruplarla jandarma arasında arbede yaşandı. Puigdemont, müdahale nedeniyle oyunu başka bir yerde kullanmak zorunda kaldı.

Katalonya özerk yönetimindeki referandumunda oy verme işleminin bitmesi ile bağımsızlık yanlılıları Barselona'daki Katalonya Meydanı'nda toplandı. Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont'in konuşmasını dev ekrandan izleyenler, sevinç gösterilerinde bulundu

RAJOY’DAN POLİSE TEŞEKKÜR

Katalonya Hükümeti Sözcüsü Jordi Turull, yaptıkları kural değişikliği çerçevesinde evlerde basılan ve zarf içinde olmayan oy pusulalarının da geçerli sayılacağını duyurdu. Turull, Katalanların herhangi bir okulda, kayıtlarına bakılmaksızın oyunu kullanabileceğini de sözlerine ekledi. Sandıkların kapanmasıyla kameraların karşısına geçen İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalanların aldatıldığını ve bir bağımsızlık referandumu yapılmadığını savundu. İspanya lideri aşırı güç kullanmakla suçlanan polise de teşekkür etti.

MİLYONLAR KARAR VERDİ

Referandumun bitmesiyle televizyodan halka hitap eden Puigdemont ise, “Bugün milyonlar çok yüksek ve güçlü bir şekilde geleceklerine karar vermek istediklerini söyledi” diyerek, “Katalonya bölgesinin bağımsızlık ilan etme hakkı kazandığını” savundu. Puigdemont, sonuçları birkaç gün içinde Katalan Parlamentosu’na göndereceklerini açıkladı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ABD'de Konsere Ağır Silahlarla Saldırı!

ABD Sağlık Bakanı istifa etti

ABD'den Acı İtiraf
»  K.Kore 'Savaş İlanı' Dedi,Dünya Gerildi
»  Emmanuel Macron'a soğuk duş!
»  Suriye’de Rusya'ya Büyük Şok
»  Almanya'da Seçimlerden Kriz Çıktı
»  Dünya Beşik Gibi
»  Almanya'da Seçim Günü!
»  Kore'den ABD Uçaklarına Sert Tepki
»  ABD Uçakları Kuzey Kore Sınırında
»  Tradeu'nun Çok Dikkat Çeken Çorapları
»  Meksika'da Şok Görüntüler!
»   Meksika'da 7,1 büyüklüğünde deprem
»  Flaş.. Londra Metrosunda Patlama
»  İsrail’in Sinsi Kürdistan Planı
»  Meksika'da deprem bilançosu ağırlaşıyor
»  Meksika'da 8.1 Büyüklüğünde Deprem
»  ABD'de 'Harvey' sonrası 'Irma' Kabusu
»  İsrail Suriye'ye Füze Saldırısı
»  ABD' de FED'de Şoke Eden İstifa
»  İsrail'den büyük saldırı hazırlığı
»  Çin'den çok sert 'Kuzey Kore' Açıklaması
»  Kuzey Kore Yenidenemeye Hazırlanıyor
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.