AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 19 Aralık günü yaptığı konuşmasında "Gerçekten ekonomik kurtuluş savaşı mücadelemizi başarılı bir şekilde sürdürüyoruz. Faiz zengini daha zengin yapar, fakiri daha fakir yapar. Göreve geldiğimde bu enflasyonu nasıl düşürdüysek, yine indireceğiz. Biz kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. İnşallah en kısa zamanda enflasyon aşağıya inmeye başlayacak" sözlerinin üzerinden üç buçuk ay geçti. Aradan geçen zamanda enflasyon adeta şahlanış dönemine geçiş yaparak 3 haneli sayılara yaklaştı. Enflasyon oranının üzerinde yapılan enerji zamları ise hayat pahalılığını daha da katlanılmaz bir hale sürükledi.
ZAMMI SAVUNDU
Birgün gazetesinde yer alan habere göre Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), nisan ayı doğalgaz toptan satış fiyat tarifesine göre konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatlarına yüzde 35, elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 44,30, elektrik üretimi dışında sanayide kullanılan doğalgaza ise yüzde 50 zam yapıldı.
Aralık ayından bu yana konutlarda kullanılan doğalgaz yüzde 68, elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz yüzde 124, sanayide kullanılan doğalgaz ise yüzde 125 oranında zamlandı. Asgari ücret zammına kapılar kapatılırken elektrik, doğalgaz, su ve internet faturaları 4 bin 250 lira olan asgari ücretin yüzde 25’ine ulaştı.
Zamlara gelen tepkilerin ardından açıklama yapan BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, doğalgaza gelen zamma ilişkin, "Biz de tabii bu fiyat artışından mutlu değiliz, yapmak zorunda mıydık? Evet, yapmak zorundaydık" savunmasını yaptı.
ISINMA HAKKI LÜKS OLDU
1 Ocak'ta konut tarifesine yapılan yüzde 25 oranındaki zammın ardından bu yıl ikinci kez yapılan zamla konut tarifesindeki zam oranının yüzde 68,75'e yükseldiğini aktaran CHP’li Ahmet Akın ise "Temel bir hak olan ısınma hakkı yapılan bu zamlarla tamamen lükse dönüşmüştür" değerlendirmesini yaptı.
FIRSATÇI OLAN İKTİDAR
İktidarın yaşanan uluslararası kriz ve Rusya-Ukrayna savaşını gerekçe göstererek doğalgaza art arda yüksek oranda zam yaptığını ifade eden Akın, Avrupa'da uluslararası piyasada fiyatların artmasına karşın hiçbir ülkenin vatandaşına bu oranda zam yapmadığını kaydetti. Bugüne kadar konutlara yapılan zam en fazla yüzde 25 oranında sınırlı tutulurken, 1 Nisan itibarıyla yapılan yüzde 35 oranındaki zammın son dönemde konut tarifesine yapılan en büyük zam oluşturduğunu belirten Akın, şunları kaydetti:
"Temel gıda ürünlerindeki KDV indirimi henüz raflara yansımamışken doğalgaz tarifelerine yapılan fahiş zam iktidarın çelişkisini de ortaya koymaktadır. Zincir marketleri fırsatçılıkla suçlayan iktidar, uluslararası piyasalardaki artışı gerekçe göstererek asıl fırsatçılığı kendisi yapmaktadır. Vatandaşlarımız zaten ete, süte, şekere gelen zamlar nedeniyle ramazanda tenceresini nasıl dolduracağını bilemezken doğalgaza gelen yüzde 35 oranındaki zammın ardından tenceresini nasıl kaynatacağını kara kara düşünecektir."
***
ÜRETİM MALİYETLERİ KATLANIYOR
Doğalgaza yapılan büyük zamdan sonra sanayide kullanılan elektriğe de zam geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, sanayide kullanılan elektriğe bugünden itibaren geçerli olmak üzere yaklaşık yüzde 20 zam geldi. Sanayide kuıllanılan kilovatsaat başı elektrik fiyatı 191,77 kuruştan 230,10 kuruşa yükseldi. Üretim maliyetlerinde yaşanan artış ise enflasyonun şahlanmasına neden olacak.
Özcan, ayrıca doğalgazda küresel piyasalardan bağımsız hareket etmenin mümkün olmadığını ve fiyatların 12 kat arttığını belirtti. Konutlarda kullanılan gaza yapılan yüzde 35'lik fiyat artışına rağmen devletin vatandaşa olan desteğinin yüzde 70 seviyesinde devam ettiğini söyledi.