Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İstanbul İçin korkutan Senaryo
İstanbul İçin korkutan Senaryo
 
İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı’na göre gelecek yıllarda yaz ve sonbahar yağışlarının azalacağı, kurak dönemin uzayacağı ve 2100’de yaz sıcağın
 
16.8.2017 - 08:56
Küresel iklim değişikliğinin Türkiye’de en çok etkileyeceği şehirlerin başında megakent İstanbul geliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ise İstanbul’da yaşanan ve gelecekte yaşanması muhtemelen iklim olaylarına karşı “İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı” adı altında bilimsel bir çalışma yürütüyor. Uzman akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği raporda kentteki sıcaklık değerlerinin küresel ısınma (sera gazı salımı kaynaklı) ve kentleşme (kent ısı adası etkisi) nedeniyle artacağı, yaz mevsimi artışlarının kış mevsimi artışlarından daha fazla olacağı vurgulanıyor. İstanbul’da gelecek on yıllarda yaz ve sonbahar yağışlarının bir miktar azalacağı, kurak dönemin uzayacağı, çok ve aşırı yağışlı günlerin artacağı belirtiliyor. İşte raporun ayrıntıları... ISI ADASI ETKİSİ “Genel itibarıyla kentleşme sıcaklıkta logaritmik bir yükselişe sebep olmaktadır. 1950’ler ile 2000’ler arası gözlenen yıllık sıcaklık artışının yaklaşık 1-2 derecelik kısmının kent ısı adası etkisinden kaynaklandığı görülmektedir. Gözlemler kentleşmenin ilk zamanlar sıcaklığı daha hızlı artırdığına, ilerleyen zamanlarda ise artış hızının azaldığına işaret etmektedir. Kentleşmeden dolayı Göztepe gibi yerleşim alanlarındaki sıcaklık artışı halihazırda 1.2 derece civarında olup, bu artışın 2030’larda 1.5 dereceyi, 2050’lerde ise 1.7 dereceyi aşacağı hesaplanmaktadır.” “Kötümser senaryoya göre artış hemen hemen doğrusal olacak ve yüzyılın sonunda beş dereceyi bulacaktır. En iyimser durumda bile İstanbul’daki sıcaklık artışı bir derecenin üzerinde gerçekleşecek. Yaz mevsimi sıcaklık artışları kış mevsimi sıcaklık artışlarından daha fazladır. 2016-2035 dönemi sıcaklık artışı Temmuz ayı için 1.5 derece civarında öngörülürken şubat ayı için bu değerin 0.9 derece gerçekleşmesi beklenmektedir. Yüzyılın ortası için sıcaklık artışı öngörüsü temmuz ayı içi 3.2 derece, aralık ayı için 2.0 derece; yüzyılın sonu için temmuz ayı 6 derece, aralık ayı ise 4 derecenin hemen altında sıcaklık artışı olacak.” “Gelecekte serin günlerin azalması öngörülmektedir. Bütün senaryolar serin geceler yüzdesinin 2016-2035 dönemine kadar yarı yarıya azalacağını öngörmektedir. Azalma yüzyılın ortasına kadar devam edecektir. Yüzyılın son 20 yıllık dönemi için İstanbul’da 1961-1990 normlarına göre serin gecelerin hemen hemen hiç oluşmayacağını öngörmektedir. Sıcak geceler 2016-2035 döneminde yüzde 30 artacak. Yüzyılın sonunda İstanbul’da 1961-1990 normlarına göre sıcak geceler tanımına giren günler tüm yılın yüzde 70’ini kapsayacaktır.” SAHİLLER SERİNLEYECEK “Üsküdar sahili, İstanbul limanı, Kadıköy sahili, Haliç’in bazı kısımları, Yenikapı, Zeytinburnu, Ataköy, Maltepe, Pendik ve Tuzla (genel olarak Marmara) sahilleri gibi düşük kotlu alanlar ve bu ve benzeri yerlerde mevcut liman, marina ve tersane gibi yapıların deniz yükselmesinden olumsuz etkileneceği görülmektedir.”


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Zehirli Yumurta Skandalı Büyüyor o mo

Kurban Bayram Tatili 10 Gün Oldu

Fetö'nün YouTube Videolarına Yasak Geldi
»  PKK'lılardan Cezaevi'nden kaçma Girişimi
»  Kılıçdaroğlu'nu Tutuklayacaklar mı?
»   Eren'e Kurşun Sıkan Şerefsizler...
»  Erdoğan: 16 Yıl Hiç Kolay Geçmedi
»  Kandil'de Teröristlere Bomba Yağdı
»  Ağrı'da Korkonç Kaza, 7 Ölü,11 yaralı
»  'e-devlet'e Erişim Sıkıntısı
»  Burkina Faso'da Türk Restoranına Saldırı
»  Ve Katilin İzi Bulundu!
»  Bahçeli: Kriptocu Damarın son Tortuları
»  İstanbul'da Hain Saldırı,1 Polis Şehit
»  "Bağlantısı Çıkarsa Şaşmayın"
»  Kılıçdaroğlu'ndan 2019 Talimatı
»  Karabük'te Üvey Anne Vahşeti!
»  "Asla Yan Gel Yat Anlayışında Olmadık"
»  Barzani'ye Soğuk Duş!
»  130 hain için son gün 5 Eylül!
»  Telsizdeki o Hain Bakın Kim Çıktı!
»  Sudan FETÖ'yü Tamamen Sildi
»  "Umarım tehditler vuruşmaya dönüşmez"
»  "Eren İyiki Varsın "
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.