Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,4347
EURO
36,2908
IMKB
9.390,000
ALTIN
2.837,260
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İŞTE KREDİ KARTI TUZAĞI
İŞTE KREDİ KARTI TUZAĞI
 
Sanal titan haberi üzerine Sanayi Bakanlığı inceleme başlatırken Shop&Earn'ün web sitesinden alışveriş yapmak isteyenlerden kredi kartı şifresi de istediği ortaya çıktı.
 
31.3.2007 - 13:15

Referans'ın dünkü sanal titan haberi üzerine Sanayi Bakanlığı inceleme başlatırken Shop&Earn'ün web sitesinden alışveriş yapmak isteyenlerden kredi kartı şifresi de istediği ortaya çıktı.

 

Sanal titan Shop&Earn, saadet zinciriyle sınırlı kalmayıp katılımcılara kredi kartı tuzağı da kuruyor. www.shopandearn-tr.com internet adresinde yer alan bilgilendirme formunda siteden yapılacak alışverişlerin ödemesinin banka havalesi ya da kredi kartı ile yapılabileceği belirtiliyor. Ancak kredi kartı ile ödemede kart numarasının yanı sıra hayati bir öneme sahip kart şifresi ve son kullanma tarihi gibi bilgiler de isteniyor.

Üye olmayan birisinin kredi kartıyla sipariş verilmek istendiğinde bile bu kredi kartı için de özel bir dilekçe gibi form imzalanması isteniyor. Şirket bu sayede tüm katılımcıların şifresi de dahil olmak üzere tüm kredi kartı bilgilerini de eline geçirmiş oluyor.

Kredi kartının yanı sıra sisteme katılacaklardan  nüfus cüzdanı ve kart fotokopisi de isteniyor. Kredi kartı fotokoposinin altına ise birtakım bilgiler yazılması isteniyor. Fotokopinin üzerine yazılacaklar bir örnekle de açıklanıyor. Avantaj Alışveriş Dünyası A.Ş. Genel Müdürlüğü'ne diyerek başlayan örnek, "Yukarıdaki ... nolu .... son kullanma tarihli ve ..... şifreli kredi kartımdan 090 .... ID numaralı üyeniz adına verilmiş .... euroluk siparişin YTL karşılığının alınmasına izin veriyorum" şeklinde. Tüm bunların yanı sıra fotokopi altına isim soyisim ve imza isteniyor. Hukukçular tüm bu bilgileri ele geçiren kişinin her türlü dolandırıcılığı yapabileceği uyarısında bulunuyor.
Sitede istenen bilgiler sayesinde kredi kartlarının sahibi dışındaki kişiler tarafından kullanımı mümkün. Kart numarası, şifre, son kullanma tarihi gibi bilgilerle kartlar kopyalanabilir, ayrıca internetten çok rahat alışveriş yapılabilir.

Kısacası kart sahibinin bu bilgileri vermesi durumunda her an bir mağduriyetle yüz yüze kalabilir. Bankalar bile bu nedenle kart sahiplerine "şifrelerini banka yetkilileri de dahil, hiç kimseye söylememeleri" konusunda sıkça uyarıyor.

Tüketicilerin internetten yaptıkları alışverişlerde kredi kartlarının şifrelerini vermemeleri gerektiğini vurgulayan hukukçular, şifre istemenin bir kandırmaca olduğunu söylüyor. İnternette kredi kartı şifresinin kesinlikle verilmemesini isteyen uzmanlar, alışveriş sitelerinin sahipleri iyi niyetli olsa da birçok hacker'ın şifreleri ele geçirebileceğini savundu. Her siteye kredi kartı numarasının bile verilmemesi gerektiğini belirten Gittigidiyor Genel Müdürü Serkan Borançılı ise "Fiziki ortamda denenen bu tür olaylar şimdi sanal ortamda uygulanmaya çalışılıyor. İnsanlar da bu tip oluşumlara iltimat etmemeli. İnternette alışveriş, sokaktaki alışverişten daha güvenli ama her siteye kredi kartı bilgisi verilmemeli" dedi.

 

Alışveriş bahane

Hemalhemsat Pazarlama Genel Müdürü Banu Hasbora da daha önce gerçek hayatta görülen bu oluşumların, basının da baskısıyla çekilince kendilerini internette göstermeye başladıklarını söyledi. Hasbora, "Artık göz önünde toplanıp biraraya gelemedikleri için şanslarını, daha fazla kitleye ulaşabilecekleri internette deniyorlar. Zaten burada internet alışverişi biraz bahane olarak kullanılıyor. Yüz yüze görüşmelerden sonra üye olunabiliyor. İnternette şifre istemek çok da normal değil. Bir siteye kredi kartı bilgilerini verebilmek için o sitenin internet noterinde güvenlik sertifikası alması lazım. Öncelikle bu kontrol edilmeli. İkinci olarak kredi kartı bilgilerini verdiğiniz kuruluşun arkasında kimin olduğunu bilmek çok önemli" dedi.

 

Şifre istenmesi yasak

Kayıp, çalıntı ve kopyalamanın önüne geçilmesi için kredi kartında zorunlu şifre uygulamasına geçiş hazirana ertelenirken, bankacılar ve hukukçular, şifrenin başkasına verilmesinin, tüketici açısından telafisi mümkün olmayan zararlara neden olabileceğini kaydediyor. İnternetten alış verişlerde şifre istenmemesi gerektiğinin altını çizen "Banka kartları ve mevzuatı, uygulaması" adlı kitabın yazarı ve eski bankacı İlhan Sungur, "Alışveriş sitelerinde şifre istenmemesi gerekir. Kartın son kullanma tarihi, kart numarası istenebilir ama şifre istenmemeli. İsteniyorsa şüphelenmek gerek" dedi.

Şifrenin, kartın manyetik bilgisi veya chip okunarak işlem gördüğüne dikkat çeken Sungur, "Kartınız çalınır veya kopyalanır ise şifrenizi alanlar her türlü herşeyi yapabilir" diye konuştu.

Güvenilirliği kimsenin garanti edemeyeceğini vurgulayan Sungur, şifre istemenin yasak olduğunu ama yaptırımının bulunmadığını belirtti. Kart bilgileri ile şifrenin bir araya getirilmesinin yanı sıra, kimlik bilgilerinin de öğrenilmesi halinde internet bankacılığı da kullanılarak, bankadaki hesabınıza dahi ulaşılabileceğini vurgulayan bankacılar ise, tüketicinin şifresini vermemesi gerektiğinin altını çiziyor.

 

Bakanlık inceleme başlattı

Tüketici Yasası gereğince tüketicinin alışverişinde mağdur edilmemesi gerektiğini belirten Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, şirket hakkında inceleme başlatılacağını açıkladı. Ancak sitede müşterilere sözleşme de imzalatıldığının, bu durumun karşılıklı kabul anlamına geldiği için yasal bir boşluk oluştuğuna da dikkat çekildi. Bakanlık yetkililerinin açıklamaları şöyle: "İnternetten alışveriş konusunda ne yazık ki hala yeterli düzenlemeler yok. Bu örnek bizim için de üzerinde çalışılması gereken bir konu oldu. Öncelikle şirketin tüm kayıtlarını inceleyeceğiz. Daha sonrasında bu konuda nasıl bir yasal düzenleme yapılacağı üzerine de çalışma başlatacağız."

 

Çaydan çorbaya her şey satıyor

Referans ve Hürriyet'in cuma günü manşetine taşıdığı sanal titan Shopa&Earn, çaydan, şekere, kozmetik ürünlerinden çorba ve kıyafete kadar her türlü ev ihtiyacı ve hızlı tüketim ürünlerinin internet üzerinden satışını yapıyor. Satış adresi ise www.shopandearn-tr.com. Fakat bu internet sitesinde alışveriş yapmak öyle kolay değil.

Daha önce titan benzeri bir olayda da adı geçen Hakan Dalkılıç ve bir grup arkadaşının oluşturduğu showandearn-tr.com.sitesi her yaştan ve her kesimden kişiye 200 euro karşılığında "Hoşgeldin paketi" vererek sözleşme ile üye yapıyor.  Her üyenin sisteme yeni üyeler getirmesi ve her ay 100 euroluk alışveriş yapmaya devam etmesi durumunda, yapılan alışverişlerden prim alarak büyük paralar kazanabileceği söyleniyor.

Avantaj Alışveriş Dünyası A.Ş. bütün faaliyetini internet aracılığıyla yapıyor. Sitede satılan ürünlerin fiyatları şirketin de belirttiği gibi piyasa fiyatının altında değil. Hatta bazı ürünlerde üzerinde. Site birçok ürünü sipariş üzerine temin ettiğini belirtiyor. Sisteme dahil olan herkes, her ay en az 100 euroluk alışveriş yapmaya zorlanıyor. Yapmazsa o ayki bonuslardan yararlanamayacağı söyleniyor. Katılımcı 1 ay 500 euroluk alışveriş yapsa da gelecek ay yine 100 euroluk alışveriş yapmak zorunda.

Ama katılımcılara alışverişler üzerinden nasıl bir kâr payı dağıtılacağı konusunda karmaşık anlaşılmaz bir model aktarılıyor. Katılımcının kendisiyle ilgili bilgileri ve kendinden sonra sisteme katılanları nasıl denetleyeceği ise tamamen belirsiz.

Öncelik mal satmak değil

En kritik nokta ise 200 euroluk "Hoşgeldin Paketi". Şirketin sitesinde her katılımcıdan alınan 200 euronun her katılımcının 4 kişiyi sisteme kattığında 3 ay sonunda 64 kişiye ulaşılacağı, bu durumda da ilk katılımcının 1000 euroluk müdürlük ücreti 300-5000 euro da kâr payı alacağı belirtiliyor. Şirket işin sırrının çok mal satmaya değil, çok kişiye ulaşmakta olduğunu da her fırsatta belirtiyor. Yani saadet zinciri değil, alışveriş sistemi olduğu iddia edilen yapıda insanların daha çok alışveriş yapması değil daha çok insanı shop&earn'e katması birinci öncelik. Daha çok kişiyi getirmeleri içinse katılımcılara web sitesinde uzun bir başlangıç eğitim kitabı bölümü ayrılmış. Burada katılımcı listesi oluşturmaktan insanları iknaya, nasıl reklam yapılacağından nasıl toplantı düzenleneceğine kadar, pek çok taktik veriliyor. Her fırsatta görüşülen kişiye mutlaka kısıtlı bilgi verilmesi, merak uyandırılması ve mutlaka yüz yüze görüşmeye davet edilmesi isteniyor.

 

OFİSE DAVET EDİLEN OKUR AÇIKLIYOR

'Ayda 10 bin euro vaadettiler'

Cuma günü Hürriyet ve Referans'ta yayınlanan haberler üzerine gazetemizi arayan bir okurun verdiği bilgiler yüz yüze görüşmedeki taktikleri de gözler önüne seriyor. Okurumuzun isteği üzerine ismini açıklamıyoruz. Ama ismi bizde mevcut. İşte okurun verdiği bilgiler:

"15 gün önce, uzun yıllardır görmediğim bir arkadaşım beni aradı. Kısa bir sohbetten sonra yeni bir işe başladığını anlattı. Ne olduğunu tam olarak söylemedi ama ilgimi çekti. Üniversite öğrencisiyim. 'Paraya ihtiyacın varsa gel sen de gelir sağlarsın' dedi. Beraber Caddebostan'da lüks bir ofise gittik. İçinde dev akvaryumlar vardı. Bizi toplantı odasına davet ettiler. Şirket yetkilisi burada bilgisayarda slaytlar gösterdi. Deri koltukları, ödülleri hatırlıyorum. Yetkili 'Bu sisteme para verir misin ? 200 euro artı KDV ile giriyorsun' dedi. Bu siteye üye olup, istediğim zaman alışveriş yapıp para da kazanabileceğimi söyledi. Hatta bana, 'İlk yıl bir kişinin getirdiği 5048 kişi oluyor. Seninle beraber getireceğin 5 kişi çalışma grubu olacak. Sen de danışman. Kimse sana karışmayacak. Çok para kazanacaksın' dedi. 'Ne kadad kazanacağım' dediğimde 'İlk aylarda fazla olmaz ama bin euro kazanan var. Bir yıl sonunda ayda 10.000 euro kazanır hale bile gelebilirsin' cevabını verdi. Bir sözleşme çıkardı. 'At imzayı, üye ol' dedi. Ben de 'Düşüneyim' diye müsade istedim. İkna etmek için çabası sürdü ama sonunda imzalamadım. Çünkü aklıma sözleşme takıldı. Alışveriş sitesinde niye sözleşme olsun. İmzalamadan çıktım."

OLMADI DENİLEN TELEFON GÖRÜŞMESİNİN TAM METNİ

-Tekin Bey ben Referans Gazetesi'nden Metin Can, müsait misiniz?

-Buyurun

-Bir haber çalışması yapıyorum. Doğrudan pazarlama ve internetten satış üzerine. Sizin internet üzerinden değişik bir yapılanmanız var müsaitseniz bu konuda bilgi alacaktım. Şubat ayında mı kuruldunuz?

-Şubat ayında kurulmadık da, siz cep telefonumu nerden aldınız?

-Şirketinizden aldım.

-Beni nerden tanıyorsunuz?

-İnternet sitenizde kurucu üye olarak görünüyorsunuz.

-Şimdi şöyle... Öncelikle biz şubatta kurulan bir şirket değiliz. Çok daha öncesi var. Ancak bir haber içinse bu sorularınız, böyle bir şeye onayımız yok şu an.

- Bizim amacımız bu konularla, yani sadece sizinle de değil, genel bir haber olacak bu. İnsanlara avantaj sağlayan bir sistem olarak görünüyor sisteminiz. Böyle yazıyor sitenizde.

- Evet çok güçlü bir sistemimiz var. Ama basında habere sıcak bakmıyoruz.Ancak haber yapmamak kaydı ile bilgilenmekse amacınız konuşayım.

- Tabi ki bilgilenmeyi haber yapmak için istiyorum.

- Yok o zaman, haber noktasında böyle bir şey istemiyoruz.

- Peki haberiniz çıksa daha iyi değil mi? Kendinizi tanıtma imkanı bulursunuz?

- Yani ona sıcak bakmıyoruz. Bizim reklamımız birebir görüşmeler.

- Peki kaç üyeniz var?

- Yani bir hayli ve hatırı sayılır üyemiz var. Bu soruları haber için sormuyorsunuz değil mi?

- Yazma dediğiniz noktaları yazmam sonuçta ben aydınlanmış olurum. Ama biz bir haber hazırlıyoruz ve sizin de bu haberde söz hakkınız var.

- Siz aydınlanabilirsiniz. Ancak bizden izin almadan bizimle ilgili bir haber yaparsanız sıkıntı yaşarsınız. Bu olmaz, böyle bir şey mümkün değil.

- Haberin çıkması mı mümkün değil?

- Evet

- Neden?

- Bizden izin almadan siz nasıl bizimle ilgili bir haber yapabilirsiniz?

- Yani ortada var olan bir şey var. İnternet sitenizde bunu yazmışsınız. Zaten sizi de bu yüzden arıyoruz. Söz hakkınız var bir gazeteci haber yaparken kimseden istemez ki.

- Yok öle bir hakkın.

- Yani söz hakkınız var, kullanmak için. Bunun için arıyorum.

- Ben anlamıyorum sizi. Ben izin vermeden nasıl yapabilirsiniz?

- Yani basında böyle bir şey yok. Kimsenin sizden izin alması gerekmez.

- Nasıl yani? Bizimle ilgili bir haber yapacaksın ve bizim böyle bir hakkımız olmayacak!!

-Yani tekrar anlatayım. Haber için izin almıyoruz. Biz bir haber yapmaya çalışıyoruz ve bu haber için, doğru bilgiye ulaşmak için size de sormamız gerekiyor. Eğer haber değeri yoksa zaten yapamayız bu haberi.

- Şimdi bakın, haber değeri taşıması taşımaması başka konu. Ama bir gazetede bir haber ya da reklam ancak bizim iznimizle olur. Bende bunu anlatamıyorum size.

- Ancak ben şimdi sizin bu kadar direncinize de anlam veremiyorum.

- Nasıl bir haber yazarsınız kolay mı?

- Ben sizin internette kurduğunuz bu sistemi haber yapmak istiyorum. Sonuçta bu sistem var.

- Bizim onayınız yok.

- Sebebi nedir?

- Reklam istemiyoruz anlatabiliyor muyum?

- Reklam değil bu zaten, haber.

- Haber olsun. Böyle bir haberi istemiyoruz.

- Şirket kararı mı?

- Şirket mirket kararı değil. Biz böyle bir şeyi istersek, istediğimiz gazetede, istediğimiz gazeteciyle, öngördüğümüz ve istediğimiz şekilde haber yaptırırız.

- İstemediğiniz şekiller mi var?

- Yani siz, herhangi bir gazeteden arayarak ben böyle bir haber yapacağım diyemezsiniz. Anlatabiliyor muyum? Biz böyle bir haber istersek gazetesini de kendimiz belirleriz.

- Nasıl yapacaksınız onu?

- Haberi de istediğimiz gibi çıkartırız.

- Peki ama nasıl yapacaksınız onu?

- Efendim...

- Yani sizin dediğiniz reklam verme oluyor. Gerçi konumuz bu değil ama..

- Biz şuanda haber istemiyoruz.

- Ama şimdi ben daha çok merak ettim açıkçası şirketinizi.

- Beyefendi şunu anlatamıyorum galiba. Haber istemiyoruz. Bu haberi yapamazsınız.

- Peki ben bunu müdürlerimize de ileteceğim. Ama takdir sizin. Haber çıkabilir. Sonuçta ben, sizin de söz hakkınız olduğu için aradım.

- Yok

- Peki...teşekkürler..



Referans gazetesi


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


FUAR KRALİÇESİ SERBEST BIRAKILDI

HALK OTOBÜSÇÜLERİ YİNE EYLEM YAPTI

FOTOGRAFLI ŞANTAJ MODASINA UYDULAR YAKAYI ELE VERDİLER
»  GASPÇILARA DİRENMESİNİN SONU ÖLÜM OLDU
»  İNCİRLİK'TEKİ TACİZCİ ASKERE 15 AY HAPİS CEZASI
»  KAVGA AYIRMAK İSTEYEN HAMİLE KADIN VE BEBEĞİNİ VURDULAR
»  DOĞU PERİNÇEK'İN ARABASINA TUZAK
»  ÇARPTIĞI KİŞİ ÖLÜNCE İNTİHAR ETTİ
»  UZAN'IN HAPİS KARARINA BOZMA
»  MANİSA'DA FECİ KAZA
»  ÜNİVERSİTE'DE OMUZ ATMA KAVGASI, 1 ÖĞRENCİ ÖLDÜ
»  POLİS EKİBİNİ DÖVEN SALDIRGANLAR ADLİYE'YE ÇIKARTILDI
»  POPSTAR BAYHAN, POLİSLE ÇATIŞMAYA GİRDİ
»  KOLEJDEKİ UYUŞTURUCU PARTİSİ ŞAKAYMIŞ!
»  BELEDİYE BAŞKANI DEĞİL SOKAK KABADAYISI
»  "KIZIM GECE DIŞARI ÇIKTIĞINDA RAHATIM"
»  BBP TRABZON İL BAŞKANI GÖZ ALTINA ALINDI
»  AKP'Lİ VEKİLİN AMCASININ OĞLU ÖLÜ BULUNDU
»  KUMARHANEYİ ŞİKAYET ETTİ, CANINDAN OLDU
»  DELİLLERİ KARARTAN SAVCI KİM?
»  ŞARHOŞLAR POLİS EKİBİNİ HASTANELİK ETTİ.
»  MERSİN'DE KANLI GECE:10 YARALI
»  İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN ESRAR PARTİSİ
»  CHP'Lİ VEKİL'İ ÇARPAN KAPKAÇ ÇETESİNE DARBE
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.