Hükümet, ekonomik kriz nedeniyle zor duruma düşen şirketlerin çalışanlarının ücretlerinin yarısının devlet tarafından ödenmesine ilişkin yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor.
Konuyla ilgili ilk açıklamayı dün Çalışma Bakanı Faruk Çelik yaparken, uygulanacak formülün detayları üzerindeki belirsizlik sürüyor.
Star gazetesinin bugünkü sayısında yapılması düşünülen düzenlemenin daha çok esnek çalışma veya part time modeli ile ödemelerin bir kısmının İşsizlik sigortası Fonu'ndan yapılabileceğini içeriyordu.
Gazeteport'un ulaştığı kaynaklar ise daha farklı bir düzenlemenin yapılabileceğini ifade ediyor.
Bu bağlamda çalışanların ücretlerinin bir bölümünün İşsizlik Sigortası Fonu kapsamındaki Ücret Garanti Fonu'ndan karşılanabileceği belirtiliyor.
Ücret Garanti Fonu, İşsizlik Sigortası Fonu'nun altında oluşturulmuş olan bir fon.
Fonun amacı, işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan üç aylık ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak.
İlk düzenlemesi 2004 yılında İş Kanunu altında yapılan bu düzenlemenin çerçevesi, sonrasında 5763 Sayılı Kanun'un 17. maddesinde yapılan bir değişiklikle belirginleştirildi.
Yapılan son değişikliğe göre fon, işverenin ödeme aczine düşmesi halinde işçiye son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması koşuluşya temel ücret üzerinden ödeme yapılmasını sağlıyor.
Fonun kaynağı, işverenler tarafından işsizlik sigortası primi olarak yapılan ödemelerin yıllık toplamının yüzde 1'inden oluşuyor. 2004 yılından bu yana fonu bu şekilde birikimlerden kaynak artarılıyor.
Mevcut durumda, yasanın içerisinde işverenin ödeme aczine düşmesi halinde bir aciz vesikası alması, konkordato veya iflasını açıklaması gerekiyor.
Yayınlanacak bir genelgeyle buradaki bazı koşulların genişletilmesi düşünülüyor.
Ayrıca, aynı yasanın 18. maddesinde yapılan değişiklik ile kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği başlığı altında bazı önlemlerin alınabileceği de konuşuluyor.
Değişikliğin Ek 2. maddesine göre, sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işveren, genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle işlerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli olçüde azaltması veya işyerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durdurması halinde, durumu derhal gerekçeleri ile birlikte Türkiye İş Kurumuna başvuruda bulunuyor.
Bu nedenlerle işyerinde geçici olarak en az dört hafta işin durması veya kısa çalışma hallerinde işçilere çalıştırılmadıkları süre için işsizlik sigortasından kısa çalışma ödeneği ödeniyor.
Gazeteport'a bilgi veren kaynaklar, yapılan çalışmanın bu iki temel yasal düzenleme çerçevesinde şekillenmesinin büyük olasılık olduğunu ifade ediyor.