GÜVENLİ olmayan araçlarla, kamyonet veya traktörlerle taşınan tarım işçilerinin acı kaderi, Şanlıurfa’daki kazayla bir kez daha gündeme geldi. Tarım işçilerini taşıyan kamyonete, mercimek yüklü kamyonun çarpması sonucu meydana gelen kazada 15’i tarım işçisi 16 kişi yaşamını yitirdi, 4’ü ağır 15 kişi de yaralandı. Kaza sonrası tarım işçilerinin cesetleri, karayolunu ceset tarlasına çevirdi.
Kaza, sabah saat 06.00 sıralarında Şanlıurfa-Mardin çevre yolu çıkışında meydana geldi. Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’nde tarlada çalışacak çocuk ve kadınlardan oluşan 28 tarım işçisi, Karşıyaka Mahallesi’nden Abit Keskin’in kullandığı 63 VS 689 plakalı kamyonetin kasasına bindi. 45 kilometre uzaklıktaki Akçakale’ye doğru 1.5 saat sürecek yolculuklarına çıkan tarım işçilerinin bulunduğu kamyonete, yaklaşık 2 kilometre gittikten sonra Şanlıurfa-Mardin Çevre yolu ışıklı kavşağında Bedrettin Tekin’in kullandığı 73 DH 087 plakalı mercimek ve pirinç yüklü kamyon yandan çarptı. Çarpışma sonrası 5 metre sürüklenerek, yaya kaldırımdan şarampole devrilen her iki araç hurdaya döndü, kamyonetin kasasındaki tarım işçileri yola savruldu.
Kazada kamyon şoförü Bedrettin Tekin ile tarım işçilerinden Fadime Sadak, Fatma Sadak, Emine Başak, Fatma Kaya, Aysel Demir, Sabiha Demir, Fatma Tomurcuk, Emine Çiftçi, Aliye Subay, Fatma Subay, Sara Aladağ, Emine Erkaçmaz ve Emine Adak ile kimlikleri belirlenemeyen 2 tarım işçisi yaşamını yitirdi.
Tarlada çalışarak evlerinin geçimine katkı sağlayan tarım işçilerinin çevreye savrulmuş cesetleri, karayolunda ceset tarlası görüntüsü oluşturdu. Kaza sonrası kamyonette sıkışarak yaşamını yitirenlerin cesetleri ise itfaiye ekiplerinin çalışması ile çıkarıldı. Ölenlerin cesetleri ceset torbalarına konuldu.
15 YARALI
Kazada, kamyon şoförünün yanında oturan kızı Selma Tekin ile kamyonet sürücüsü ve 13 tarım işçisi de yaralandı. Şanlıurfa Devlet, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Balıklıgöl Devlet hastanelerinde tedaviye alınan yaralılardan 4’ünün durumunun ağır olduğu belirtildi.
PİRİNÇ TORBALARI ARASINDA CESET ARANDI
Kamyon kasasındaki mercimek ve pirinç torbalarının da etrafa saçılması nedeniyle polis bu torbaların arasında da ceset araması yaptı. Tarım işçilerinin yanlarında götürdükleri ekmek, yemek ve diğer malzemeleri de etrafa saçıldı.
Evlerinden alındıktan kısa süre sonra geçirdikleri kazada hayatını kaybeden tarım işçilerinin olayı duyarak kaza yerine gelen yakınları, sinir krizi geçirdi, ağıt yaktı, bazıları da fenalaştı. Aileleri polis teselli etmeye çalıştı.
300 METRE DAHA GİTSELER KURTULACAKLARDI
Kazanın görgü tanıkları, Mardin’e mercimek ve pirinç götüren kamyonun şoförünün uyuduğunu, kavşakta kırmızı ışıkta geçerek, kamyonete yandan çarptığını iddia etti. Kazanın meydana geldiği kavşağın yaklaşık 300 metre ilerisinde ise trafik ekiplerinin, tarım işçilerinin kamyon, kamyonet ve traktör kasalarında taşınmaları önlemek amacıyla denetim yaptığı ortaya çıktı. Kavşakta kaza olmadığı takdirde, bulundukları kamyonet trafik kontrolüne takılacağı için araçtan indirilip, gitmelerine izin verilmeyecek olan tarım işçileri, bu sayede ölümden de kurtulacaktı. Ancak, polisin denetim yaptığı yere ulaşamadan meydana gelen kaza, işçileri ölümle buluşturdu.
MAHALLEDE ACI VE GÖZYAŞI
Tarım işçilerinin oturduğu Karşıyaka Mahallesi’ni kaza sonrası yasa boğuldu. Çoğunluğu mahallenin 505 numaralı sokağındaki evlerde oturan ve akraba olan tarım işçilerinin evlerinin önünde yakınları gözyaşı döktü, fenalık geçirdi. Acılarının büyük olduğunu belirten işçi yakınlarından Mehmet Çalış, “Sabah, bu insanlar birkaç kuruş kazanmak için yola çıktı. Burada herkes komşu, her evden 2 - 3 ölü var. Acımız çok büyük. Yetkililer tarım işçilerinin bu şekilde taşınmasına son vermeli. Bir kamyona 50 kişi bindiriliyor. Ekmek parası için işçiler de sesini çıkaramıyor. Buna bir çözüm bulunsun. Bunca insan boşu boşuna öldü, ocaklar söndü” dedi.
KAMYONETTE SIKIŞTILAR
Şanlıurfa’daki trafik kazasında, 28 kişinin bulunduğu tarım işçilerinin taşındığı kamyonetin, şoför mahalli ve arkasında olmak üzere çift kabinli binek kısmı da bulunduğu, işçilerden bir bölümünün de burada yolculuk ettiği anlaşıldı. Kaza sonrası hurdaya dönen, kabinde bulundukları için de sıkışan tarım işçilerinin cesedi de uzun çabalar sonucu çıkarılabildi
7-10 YTL YEVMİYE UĞRUNA
Kazada ölen tarım işçileri, saat 05.30-.06.00 sıralarında evlerinden alınıp, değişik uzaklıklardaki ilçe veya köylerdeki tarlalara giderek saat 15.00-16.00’ya kadar çalışıp, bunun karşılığında 7-10 YTL aldıkları öğrenildi. Hastanelere de giden tarım işçilerinin yakınları, “Her gün kamyonet kasalarında yolculuk yapıyoruz. Bir gün böyle olacağı belliydi. Her gün kasalara çoluk çocuk doldurup götürüyorlar. Kazandığımız para ise günlük 7-10 YTL. Sonunda korktuğumuz başımıza geldi ve birkaç kuruş için yakınlarımızı kaybettik” dedi.
3 AYDA 234 CEZA KESİLDİ
Öte yandan Şanlıurfa’da, trafik ekiplerinin kamyon ve kamyonet kasalarında tarım işçisi taşınmasını önlemek amacıyla yaptıkları denetimlerde son 3 ayda 234 sürücüsüne ceza kestiği, bu araçlardan 27’sinin trafikten men edildiği belirtildi.