Sçimlerin sona ermesiyle birlikte bazı çevreler tarafından 24 saat geçmeden erken genel seçim dillendirilirken, Türkiye'nin önündeki 45 günlük kritik süreç de önümüzdeki haftadan itibaren başlayacak.
TBMM Genel Kurulu, milletvekili seçim sonuçlarının YSK’ca TRT’de ilanını takip eden 5. gün saat 15.00′de toplanacak, bu ilk birleşimde milletvekilleri yemin edecek. Bu birleşimin, geçmiş dönemler dikkate alındığında, muhtemelen 22 Haziran Pazartesi günü toplanacak
TBMM’nin en yaşlı üyesinin başkanlığında yani CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında toplanacak .Genel Kurul’da, en genç milletvekilleri de geçici olarak Katip Üyelik yapacak.
Genel Kurul’da milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecek. Yemin töreninin ardından, TBMM’nin 26. Başkanı’nın seçimi için takvim de işlemeye başlayacak. Meclis’in toplandığı ilk birleşimde,
TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları alınacak. Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak, ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek.
13 yıldır Tek başına istediğini TBMM Başkanı seçtiren AKP, 25. dönem bunu yapamayacak. TBMM Başkanı bu kez Muhalefet Milletvekilleri tarafından belirlenecek.
Seçim gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.
TBMM Başkanı’nın seçildiği gün Genel Kurul’da, Cumhurbaşkanlığının, Bakanlar Kurulunun istifasının kabul edildiğine ve yeni Hükümet kuruluncaya kadar göreve devamına ilişkin tezkeresi ile Cumhurbaşkanlığının Bakanlar Kurulu’nun yeniden kurulması için görevlendirmesine ilişkin tezkeresi okunacak.
Hükümetin kurulması
Hiç bir partinin tek başına iktidar olma şansı elde edemediği seçimler sonunda Türkiye’yi önümüzdeki süreçte, koalisyon, azınlık hükümetin veya erken genel seçim senaryoları bekliyor.
Seçimlerin ardından, Hükümet kurma çalışmaları da hız kazanacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu istemeyerek de olsa Cumhurbaşkanı’na Bakanlar Kurulunun istifasını sunacak.
Cumhurbaşkanı, yeni hükümet kuruluncaya kadar, mevcut hükümetin görevine devam etmesini isteyecek.
Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa gereği Meclis’te en fazla sandalyeye sahip partinin genel başkanına ya da herhangi bir üyesine 63. hükümetin kurma yetkisi verecek.
Görev verilen parti genel başkanı ya da herhangi bir üyenin, 63. hükümetin Anayasa’ya göre, görevlendirildikten itibaren 45 gün içinde kurması gerekiyor. hükümetin istifası ve yeni hükümetin kurulmasına ilişkin takvim de böylece başlamış olacak.
En çok oyu alan AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu, partisinin seçimlerde, yeni hükümetin güvenoyu alması için gerekli olan 276 milletvekiline ulaşamaması nedeniyle, koalisyon senaryoları gündeme gelecek.
Bu çerçevede Davutoğlu, yeni hükümetin kurmak için diğer 3 siyasi parti ile görüşmeler yapacak. Davutoğlu hükümetin kurumaz ise Cumhurbaşkanı yeni görevlendirme yapabilecek.
Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu alamaması veya güvensizlik oyu ile düşürülmesi hallerinde 45 gün içinde, yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı ya da kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde, Cumhurbaşkanı TBMM Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.
Anayasa’ya göre seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı, geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak.
Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyu aranmayacak. Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapacak.
Uzun Lafın Kısası, 45 Günlük süre içerisinde baş döndürücü bir trafik yaşanacak