Maliye Bakanlığı’nın teşkilat ve görevleri hakkında 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararname de görevleri sıralanırken, maliye politikasının hazırlanmasına yardımcı olmaktan, bu politikanın uygulanmasına, harcama politikalarının geliştirilmesi ve uygulanmasından, Devlet bütçesinin hazırlanması ve uygulanmasına kadar olan bütün hizmetleri yürütmek olduğu belirtiliyor.
Ancak gelin görün ki bu hizmetleri yapmak ve uygulamakla görevlendirilmiş olan bakanlık, hizmetler ifasında ihtiyacı olan personel unsuruna pek de o kadar önem vermiyor.
Bir süredir Maliye’de, bürokratlara yönelik uygulamalardan dolayı yoğun bir rahatsızlık var. Rahatsızlığın temelinde ise kendisini yetiştirmiş, meslekte edindiği tecrübelerinden dolayı haklı olarak bazı makamlara gelmeyi bekleyen bürokratların yerine, tam tersine; hiçbir mesleki vasfı olmayan, ahbap-çavuş ilişkisi yada siyasi angajmanlıkları dolayısıyla gelenlerin olması yatıyor.
Maliye Bakanlığı’nın vasıfsız, siyasi angajmanlı personel tercihin altında ise bazı kararlarda altına atılacak imzada sorun yaşanmasının istenmemesi yatıyor. (Bu uğurda başı yenilen, kızağa konulan bürokrat sayısı da azımsanmayacak kadar fazla.)
Hak ettiği atama yapılmayacak yada görevden alınacak bürokratla ilgili, basit ama etkili bir-iki taktik uygulanıyor. Bürokratı ya bağlı olduğu Kurullarına hesap uzmanı, baş hesap uzmanı, baş müfettiş, baş kontrolör adı altında geri dönmeye zorlanıyor, yada yurtdışı görevle çevrelerinden ve başlarından uzaklaştırılıyor.
Bu durumda olduğunu yakından bildiğimiz bürokrat isimlerini şimdi saymaya kalkarsak, sayfamızı ciddi sayıda isimle doldurmak zorunda kalacağız. Üstelik bizde; sınıfta yaramazlık yapanların isimlerini tahtaya yazan işgüzar sınıf başkanının durumuna düşeceğiz.
Ama “vasıflı” kabul edilip, görev verilen ve bu görevi kabul edebilen bürokrata bir örnek verebiliriz!
13 Aralık tarihli bir gazetemizin Maliye Bakanlığı ile ilgili manşetten verdiği haberinde bizim söylediklerimizin yaşanmış bir pratiğini görebilirsiniz. Devlet memurluğu süresi toplamı 4 yıl olan birini, Bakan’a yakınlığından dolayı, 12 yıllık bir mesleki kıdem gerektiren makama türlü taktiklerle getirmeye çalışılabiliyorlar.
Öte yandan, meslekte emeklilik sürecinin üçte ikisini geçmiş, Maliye Bakanlığının yukarıda saydığımız görevlerinden oldukça önemli bazılarını üstlenmiş insanlar ise bir dizi entrika ile hak ettikleri yere getirilmiyorlar. Türlü sıfat yakıştırmalarla kararnamelerin imzalanması engellenebiliyor. Bu entrikaları daha önceki yazılarımızda dile getirdiğimiz için bir daha değinmeye gerek görmüyoruz.
Sonuç itibariyle Maliye Bakanlığı, yapacağı görevlerde ihtiyacı olan yetişmiş bürokrattan çok, “Benim Bakanım öyle uygun gördü” durumunu sineye çeken bürokrat arayışını sürdürdükten sonra, bizim de tavsiyemiz; sineye çeeeekkkkk…..
Esen kalın….
[email protected]
|