Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1460
EURO
38,0380
IMKB
9.884,000
ALTIN
2.888,070
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ÇALIŞMA GRUBU BUSH'U UYARDI:''IRAK, ÜÇE BÖLÜNMESİN''
ÇALIŞMA GRUBU BUSH U UYARDI: IRAK, ÜÇE BÖLÜNMESİN
 
Irak'taki duruma ilişkin politik öneriler üzerinde mart ayından bu yana çalışma yürüten Irak Çalışma Grubu, bugün raporunu açıklarken, Irak'ın üç özerk bölgeye ayrılmasına karşı çıktı
 
7.12.2006 - 00:30

ABD'nin eski kongre üyelerinden Lee Hamilton ve eski dışişleri bakanlarından James Baker'ın başkanlığını yaptığı çalışma grubu, toplam 79 öneriden oluşan raporunu bugün Amerikan Kongresine ve ABD Başkanı George Bush'a sundu. Raporda, Irak'ta şiddetin önüne sadece askeri yöntemlerle geçilemeyeceğinin anlaşıldığı ve yoğun diplomatik çabaların da yer alacağı daha geniş bir yaklaşımın gerektiği belirtildi. Irak hükümetinin ulusal uzlaşma, güvenlik ve halka temel hizmetlerin ulaştırılmasında yetersiz kaldığı vurgulanan raporda, ABD'nin şu ana kadar 2900 askerini kaybettiği, 21 bin askerinin yaralandığı ve 400 milyar dolar harcadığı, bu rakamın çok yakında 1 trilyon dolara çıkabileceği kaydedildi.ABD Başkanı Bush'un da söylediği şekilde ''kendi kendini yönetebilen, savunabilen'' bir Irak yaratılması politikasına destek verdiklerini belirten Lee Hamilton, bu çerçevede Irak'ta, ''sorumlu bir geçiş sürecinin'' başlatılmasını önerdiklerini söyledi. Bu geçiş sürecinin unsurları arasındaysa 2008'in ilk çeyreğine kadar, savaşan Amerikan askerlerinin büyük bir bölümünün Irak'tan çekilmiş olması ve sadece Irak güçlerini destekleyen Amerikan güçlerinin bölgede kalması, özel kuvvet askerlerinin El Kaide'yi hedef alan kilit görevlerinin sürmesi, Irak hükümetine, ulusal uzlaşmada yardım edilmesi ve İran ve Suriye'nin de dahil olacağı şekilde Irak'ın bütün komşularıyla diplomatik ve siyasi bir çabaya girilmesi bulunuyor. Hamilton, ''tek başına askeri yöntemler, Irak'ta şiddeti durdurmayacak. Amerikan hükümeti, Iraklı liderlere açık bir mesaj vermeli. Eğer Irak hükümeti, ulusal uzlaşma gibi kilit konularda ilerleme sağlayamazsa ABD, Irak hükümetine siyasi, ekonomik, askeri desteğini çekmeli'' dedi. Raporun hazırlanmasındaki kilit isim olarak ön plana çıkan James Baker da, ''Irak meselesini çözmek için sihirli formül yok'' dedi ve Irak Çalışma Grubu olarak yaptıkları önerilerin, ancak Amerikan yönetiminin işbirliğiyle değer kazanabileceğini söyledi. Başkan Bush, raporun açıklanmasından kısa süre önce, ''Irak Çalışma Grubu'nun önerilerini ciddiye alacağım'' açıklamasını yapmıştı.

-''BÖLGESEL DİPLOMATİK ATAK''-

ABD'nin 41'inci başkanı, baba George Bush'a yakınlığıyla bilinen ve şimdiki Başkan Bush'un 2000 yılında Florida'ya takılan başkanlık seçiminin galibi olarak çıkmasında büyük rol oynayan hukukçu Baker, ABD'nin, Irak'ın bütün komşularıyla yeni bir diplomatik atağa geçmesinin şart olduğunu söyledi. Baker, ''bütün komşuları'' derken İran ve Suriye'nin de buna dahil olduğunu vurguladı. Amerikan yönetimindeki şahinler, ön koşulsuz bir şekilde İran ve Suriye ile diyaloğa girilmesine karşı çıkıyor. Yeni diplomatik atak çerçevesinde ''Uluslararası Irak Destek Grubu'' oluşturulmasını önerdiklerini belirten Baker, buna bütün Irak'ın komşularının yanı sıra BM, AB, Mısır ve Körfez ülkelerinden de katılımın gerektiğini söyledi. Baker, Irak meselesinin çözümünde, Arap-İsrail barışının sağlanmasının önemini vurguladı ve ABD'nin bu yönde çabalarını yoğunlaştırması gerektiğini kaydetti. Irak'ta ABD'nin mevcut politikalarını devam ettirmesinin artık söz konusu olamayacağını belirten Baker, ''raporda önermediğimiz şeyler de var. Bunlardan biri de, Washington'da bazılarının konuştuğu gibi Irak'ın üç özerk bölgeye ayrılması. Biz buna karşıyız ve raporda da önermiyoruz'' dedi. Baker, Amerikan askerlerinin ani bir şekilde Irak'tan çekilmesini de önermediklerini ve aşamalı bir azaltmayı tavsiye ettiklerini hatırlatarak, ani bir çekilmenin, Irak'ı kan gölüne dönüştüreceğini söyledi. Irak'ta ilerlemenin zamanının geldiğini belirten Baker, ''bunun için yeni bir yol ve yeni bir yaklaşım izlenmeli. Hem kendi evimizde hem de yurt dışında konsensüs sağlamalıyız'' dedi. Baker ayrıca, raporun unsurlarının, Irak Çalışma Grubu üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildiğini söyledi.

Amerikan hükümeti için raporun önerilerinin bağlayıcı bir özelliği bulunmuyor. Ancak Başkan Bush, önerileri dikkatle değerlendireceğini açıkladığı için, bu önerilerin önemli ölçüde benimsenmesinin beklenebileceği belirtiliyor



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


NASA FOTO MUHABİRLİĞİ YAPTI

JAPONYA GARDİYANSIZ DUVARSIZ CEZAEVİ KURACAK

TÜRKİYE'DE BİR YOUTUBE NİYE OLAMAZ!
»  IRAK RAPORUNDA KERKÜK AYRINTISI
»  İSRAİLLİ İŞ ADAMINDAN BARIŞ İÇİN ŞOK FİYAT
»  FRANSA'YA SOYKIRIM SUÇLAMASI
»  PİNOCHET, KEFENİ YIRTTI
»  CHENEY'İN LEZBİYEN KIZI HAMİLE!
»  İRAN'DA YOU TUBE YASAK!
»  İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ AYILARI ÇILDIRTTI
»  NASA, AY'A ÜS KURACAK, AY ÜSSÜNDEN MARS'A UÇACAK
»  LİTVİNENKO MÜSLÜMAN GİBİ GÖMÜLMEK İSTEMİŞ
»  RUMSFELD'İN KUYRUĞU'DA İSTİFA EDİYOR
»  ZİMBABVE'DE ENFLASYON YÜZDE BİN 204'E TIRMANDI
»  TECAVÜZCÜ ASKERE 40 YIL HAPİS
»  İNSANLAR DÜNYA'YA UZAYDAN MI GELDİ?
»  HİLLARY'NİN BAŞKAN ADAYLIĞI GÜNDEMDE
»  2 AYLIK BEBEK ALKOL KOMASINA GİRDİ!
»  GRÖNLAND'DE UÇAK, ARABAYA ÇARPTI
»  ABD OKULLARINDA 21 ÖĞRENCİ ÖLDÜRÜLMÜŞ
»  CASTRO'NUN GİZLİ ORDUSU
»  MAAŞINI DÜŞÜREN BAŞKAN!
»  AMERİKALI ASKER'E TECAVÜZ'DEN 40 YIL HAPİS CEZASI
»  CHAVEZ, ZAFERİNİ İLAN ETTİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.