Başbakan Erdoğan, Tes-İş'in 8. Olağan Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, bazı maddeleri Anayasa Mahkemesince iptal edilen sosyal güvenlikle ilgili yasaya değindi. Sosyal Güvenlik Yasası'nın üzerinde önemle durduklarını ve son 30 yıldır Türkiye'nin gündeminde bulunduğunu ve bütün hükümet programlarında yer aldığını belirten Erdoğan, ancak bu düzenlemelerin bir türlü hayata geçirilemediğini söyledi.Sosyal güvenlikle ilgili çalışmalara görevi devraldıktan sonra hemen başladıklarını ve 3.5 yıllık sürede gerçekleştirdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, daha önceki sosyal güvenlik sisteminin bütün nüfusu kapsamına alamadığını ifade etti. Önceki sistemde, Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı mensubu olunmasına göre farklı standart ve normlara göre hizmet alındığını hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:“Finansman açıklarıyla yoksulluğu önlemedeki yetersizliğiyle sürdürülemez bir sistem ülkemizde söz konusuydu. Bu çarpık yapıya son vermek, adil, eşit, ulaşılabilir bir sosyal koruma sistemi kurmak üzere yola çıktık. Bu sadece bize yönelik bir şey değildi. Gelişmiş ülkelerin ulaşmış olduğu standartlardı. Bu ülkeler bu standardı yakalamışsa benim ülkemin insanı niçin bu standardı yakalamasın? Bunu biz yakalamak durumundaydık. Bu ayrımcılığı ortadan kaldırmak durumundaydık. Onun için de 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girmek üzere TBMM'den bu yasa onaylanarak çıktı. Bu başarı hem ülkemizde hem de uluslararası camiada takdirle karşılandı.”
“GELECEK NESİLLERE KARŞI SORUMLULUK”
Hükümetin hiçbir siyasi rant beklemeden bu zor reformu başardığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, gelecek nesillere olan sorumluluğunu yerine getirdiğini söyledi. Erdoğan, özellikle her doğanın 18 yaşına kadar sosyal güvence altında olması olayının Türkiye'de bir ilk olduğuna işaret ederek, ”Hastane kapılarından geri döndürülen veya hastanedeki yavruların vehmedildiği dönemleri unutmayalım. Bunları Türkiye yaşadı” diye konuştu.
Yasanın bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edildiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
“Bu bizi zorunlu olarak yeni bir değerlendirme yapma mecburiyetiyle karşı karşıya bırakmıştır. Şimdi gerekçeli kararı bekliyoruz. Bu gerekçeli karar çıktıktan sonra değerlendirmemizi yapacağız ve bu değerlendirmeyi yaptıktan sonra eğer atılabilecek adımlar varsa, bu adımları atacağız. Ama atılamayacak adımlarla ilgili çalışmalarımızı da yapıp bu konuda da ne zaman bu adımı atarız bunun takvimini belirleyerek ona göre de adımları atacağız.
Tabii burada hak kayıpları, kargaşa ve vatandaşlarımız açısından sıkıntılar söz konusu olabilir. Bunları da giderebilmek için ne gerekiyorsa bu gerekçeyi gördükten sonra buna göre çalışmamızı yapıp yola devam edeceğiz. Hiçbir zaman bu konuda reform hedefinden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Çünkü, bunu gelecek nesillere karşı bir sorumluluk olarak görüyorum.”
BAYRAM ÖNCESİ ÖDEME MÜJDESİ
Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun kamu işçilerinin ikramiye ve maaşlarının bir kısmının bayramdan önce ödennmesi talebine karşılık Başbakan Erdoğan, ikramiye ödemelerinin 2007'ye ait olması nedeniyle bunları ödeyemeyeceklerini, ancak maaşlarına mahsuben Kurban Bayramı'ndan önce ödeme yapılacağını bildirdi.