Yüzde 15.5'lik oranla işsizliğin tarihi rekor kırması üzerine hükümet harekete geçti. Kriz süresince işsiz kalan gençlere meslek eğitimi ve 330 TL verilecek. İlk aşamada 100 bin kişi planlanıyor
Küresel kriz nedeniyle işverenin işçi çıkarmasını önlemek için kısa çalışma ödeneğini hayata geçiren hükümet, şimdi de işsizliğe karşı yeni bir paket hazırlıyor. Paketle, esnek çalışma koşullarının devreye sokulması, meslek edindirme eğitimleri verilmesi ve İşsizlik Fonu'ndan yararlanma koşullarının hafifletilmesi planlanıyor. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Çalışma Bakanı Faruk Çelik tarafından hazırlıkları yürütülen çalışma kapsamında, konuya yönelik olarak ön rapor hazırlanarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Bu ön raporda, işsizlik rakamları ve bu işsizliğin nedenleri ayrıntılarıyla yer alacak.
ARTIŞIN NEDENLERİ
Bakanlığın tespitlerine göre, küresel ekonomik krizin etkileri yanında, genç yaşlarda emekli olan kişilerin sigortasız olarak tekrar çalışması nedeniyle, gençlere iş hayatında yer açılmıyor. Kayıtdışı çalışma da işsizlik rakamlarını yüksek çıkarırken, hazırlanan Kayıtdışı Eylem Planı bir an önce hayata geçirilecek. Bakanlığa göre, işsizlik rakamlarının yüksek çıkması, mevsimsel etkilere de dayanırken, bahar aylarının ardından rakamların eski oranlara düşmesi bekleniyor. Türkiye'yi sarsan işsizlik rakamları, ekonomik kriz olmasa dahi her yıl toplm 700 bini aşkın kişinin iş gücü piyasasına katılması ve kriz nedeniyle eskiden iş aramayan kişilerin de işgücüne katılmak istemesi nedeniyle de artış gösterdi.
Paket kadınları unutmuyor
HÜKÜMET, Bakanlar Kurulu'nun ardından işsizlik konusunda alınacak yeni tedbirleri masaya yatıracak. Küresel kriz kaynaklı işsizliğe karşı çeşitli prim ve vergi teşvikleri ile kısa çalışma ödeneğini hayata geçiren hükümet, şimdi de 'esnek çalışma' sistemini getirmeyi planlıyor. Katılım Önceki Ekonomik Program'da (KEP) yer alan plana göre, hükümet, istihdamın artırılması, işsizliğin ve kayıtdışı çalışmanın azaltılması için esnek çalışmayı hayata geçirmek istiyor. Yine bu sistemle, kadınlar ile dezavantajlı kesimlerin istihdamının da sağlanması düşünülüyor. Esnek çalışma sistemine göre, işveren, işçiyi, istediği gün ve saatte, istediği kadar çalıştıracak. İşçinin görevi ve çalışma yeri de ihtiyaç duyulması halinde değiştirilecek.
Meslek kazandıracak
İŞSİZLİK paketinin başka bir önemli ayağını da mesleki eğitim oluşturacak. İş-Kur'un, bu yıl içinde 100 bini aşkın işsize eğitim vermesi planlanıyor. Kriz sürecinde zaten işsiz kalan gençleri eğitecek olan İş-Kur, kriz sürecinden istifade ederek bu gençlere meslek kazandıracak. Eğitim alacak gençlere de aylık 330 TL ödeme yapılacak. Böylece, kriz sonrasında hareketlenecek olan sanayiye eğitimli hazır işgücü sağlanacak.
İşsizlik Fonu'na esneklik
HÜKÜMETİN, krize karşı açacağı işsizlik paketiyle, İşsizlik Fonu ve ödeneğinden yararlanma koşulları da esnetilecek. İşsizlik ödeneğinin miktarı da kriz sürecine özel olarak yeniden düzenlenecek.
Müfredat yenileniyor
HÜKÜMET, tarım sektöründen ayrılan işgücünün diğer sektörlere kaydırılmasını da sağlamayı hedefliyor. Paket kapsamında, işgücü arzı ve talebi arasındaki uyumsuzluğun giderilmesi için de analiz yapılacak. Bu kapsamda işverenlerin hangi alanlarda elemana ihtiyaç duyduğu araştırılarak, meslek liseleri, meslek okulları ve üniversitelerde başlatılan müfredat yenileme çalışması hızla tamamlanacak.
Deniz ÇİÇEK-Akşam