GOSB Genel Müdürü Güher Türker krizden en fazla otomotiv, beyaz eşya ve demir çelik sektörünün etkilendiğini, krize en fazla direnç gösterenlerin ise gıda, kimya ve ambalaj sektörleri olduğunu söyledi.
Her biri kendi ülkesinin devi sayılan 36 yabancı firmanın da faaliyet gösterdiği, entegre yönetim sistemi, altyapısı ve konumuyla halen 20 civarında yerli ve yabancı firmanın yatırımlarına devam ettiği Gebze Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 2'sini gerçekleştiriyor.
GOSB Genel Müdürü Güher Türker, yabancıların kendi ülkelerine ihtiyaç duydukları tüm altyapıyı bulabildikleri için burasını tercih ettiklerini hatırlattı. 2008'in son çeyreğine kadar her şey yolunda giderken bir anda kuruluşlarının etkilenmeye başladığını, kapasite kullanımının yüzde 25 düştüğünü anlattı. Güher Türker, enerji tüketiminin de yüzde 25-30 oranında gerilediğini, kriz boyutunu bu rakamlarla da izlediklerini belirterek şunları söyledi.
ETKİLENENLER VE DİRENÇ GÖSTERENLER
"Ortalama veri vermek gerekirse yüzde 25-30'lar civarında elektrik miktarlarımız geri geldi. Bizim bölgemiz karma bir bölge olduğu için bu düşüşler yaşandı. Bazı sektörler çok fazla etkilenirken, bazı sektörlerin etkilenmediğini de gördük. Otomotiv, beyaz eşya, demir çelik sektöründeki çalışan katılımcılarımızın bu krizden daha fazla etkilendiğini; enerji, gıda, kimya gibi ambalaj gibi bir takım sektörlerin krizden geç veya hiç etkilenmediğini gözlemledik."
2 BİN 500 İŞÇİ KRİZ KURBANI
Güher Türker, krizden önce 13 bin kişinin çalıştığı GOSB'daki fabrikalardan bazılarında personel eksiltmesine gidildiğini, 2 bin ile 2 bin 500 kişinin işten çıkarıldığını belirtirken, "Her biri büyük emeklerle yetişmiş elemanlarını kaybetmemek uğruna son derece dikkatli ve hassas davrandılar. Birçoğu devletin açmış olduğu ek paketlerden (Kısa çalışma ödeneği) yararlanarak işçilerine kendi kuruluşlarında tutmak için müracatlarda bulundular" diyerek bazı kuruluşların son çare olarak işçi çıkarma yoluna gittiklerini anlattı.
TÜRKİYE'NİN İHRACAT ÜSSÜ
Güher Türker, 2007 verilerine göre Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nden 1 milyar 200 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, Bunun Türkiye'nin ihracat miktarının yüzde 1-2'nin buradan çıktığı anlamına geldiğini de belirterek şöyle devam etti:
"2008 ve 2009'da bu rakamlar ne olur onu da zaman içersinde göreceğiz. Ancak 2008'in son çeyreğine kadar herşey yolunda gidiyordu. Kapasite kullanımında daralma yoktu. 2008'in son çeyreğinde başladı. 2009 da hala süren bazı şeyler var. Son aylarda belki açıklanan bir takım desteklerle eksideki oranımızda bir parça iyileşme var. Ama genel anlamda bakacak olursanız bizim bölgemizde etkilenme oranları yüzde 25'ler seviyesinde negatif yönde. Sanayiciler umutlarını yitirmeden ileriye bakmak istiyorlar. Şu anda durağan bir dönemden aktif bir döneme doğru herkes yüzünü çevirmiş durumda. Bir takım açıklamalar var. Birkaç ay daha eksilerde devam edebileceğimiz, sonrasında bir artıya doğru gidiş olabilir diye düşünüyoruz. Sanayicilerimiz umutlarını yitirmek istemiyor."
VATAN