Z kuşağının popüler olma, bir an önce görevinde yükselme, kolay yoldan kazanç elde etme ve kolay harcama, hayattan zevk almayı amaçlama, uğruna zorluk çekeceği hedeflerden kaçınma, geleceğe yatırım yapmak için sıkıntı çekmektense bugünü rahat geçirmek gibi davranışları benimsedikleri görüldü.
Türkiye genelinde 15-71 yaşları arasında 1.026 kişiye uygulanan 7 boyutlu Üsküdar Yaşam Amaçları Ölçeği (ÜSYAM) ile Z kuşağının diğer kuşaklardan istatistiksel olarak farklılaştığı ortaya çıktı.
Sonuçlar, Z kuşağının popüler olma, bir an önce görevinde yükselme, kolay yoldan kazanç elde etme ve kolay harcama, hayattan zevk almayı amaçlama, uğruna zorluk çekeceği hedeflerden kaçınma, geleceğe yatırım yapmak için sıkıntı çekmektense bugünü rahat geçirmek gibi davranışları benimsediklerini ortaya koydu.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından geliştirilen Üsküdar Yaşam Amaçları Ölçeği (ÜSYAM), Türkiye genelinde 1.026 kişiye uygulandı.
Yaş ortalaması 33 olan araştırmada 1.026 katılımcı yaş aralıklarına göre X,Y,Z kuşağı olarak gruplandırıldı. Z kuşağı 15-29 yaş aralığı olarak ele alındı, 30-45 yaş arasındakiler Y kuşağı, 45 yaş üzerindekiler X kuşağı olarak adlandırıldı.
Z kuşağının diğer kuşaklardan istatistiksel olarak farklılaştığı ortaya çıkan araştırmada, en düşük yaşam amaçları becerisi puanını Z kuşağı aldı.
Z kuşağının tercihi
Z kuşağı olarak en küçüğü 15 yaşında olan bireylerden elde edilen sonuçlar, gençlerin popüler olma, bir an önce görevinde yükselme, kolay yoldan kazanç elde etme ve kolay harcama, hayattan zevk almayı amaçlama, uğruna zorluk çekeceği hedeflerden kaçınma, geleceğe yatırım yapmak için sıkıntı çekmektense bugünü rahat geçirmeyi tercih etme, kendi ihtiyaçlarına ön planda tutma, başarı için aile iletişimini erteleme, kendi mutluluğunu başka şeylerden daha fazla önemseme gibi davranışları benimsediklerini gösterdi.
X ve Y kuşağı olarak araştırmada odaklanan 30 yaş ve üzeri kişilerin geleceklerini planlamaya, aile iletişimine, topluma faydalı olmaya daha fazla önem verdikleri ortaya çıktı.
Aynı zamanda ölüm sonrası hakkında düşünmeye ve öldükten sonra nasıl bir iz bırakacaklarına dair düşüncelere eğilim konusunda 45 yaş üzerindeki bireyler kadar 30’lu yaşlardaki bireylerin de kafa yormaya başladıkları sonucuna varıldı.
Ölçekte 15-29 yaş aralığındaki gençlerin ölüm inancı konusundaki kabul becerilerinin düşük seviyede olduğu görüldü.
Anı yaşamak konusundaki heyecan ve istekleri Z kuşağının belirgin özellikleri olarak kendini gösterirken, ölüm hakkında düşünmek istemedikleri ortaya çıktı.
Araştırma sonuçlarının Z kuşağına değerler eğitimlerinin verilmesinin önemine işaret ettiği bildirildi.
Nuray Özger / Ajans Bizim